TRUET: I fjor var regnsesongen i Somalia forsinket. Da regnet endelig kom, regnet det så kraftig at det førte til store flommer. 370 000 mennesker ble drevet på flukt, skriver Dagfinn Høybråten. På dette bildet som ble tatt i november 2019, ser vi barn på flukt etter flom i utkanten av byen Beledweyne i sentrum av Somalia.

Klima er også sikkerhetspolitikk

Klimaendringene truer livsgrunnlaget til millioner av mennesker. Nå må Norge bidra til at klima og forebyggende fredsarbeid får større betydning i Sikkerhetsrådet.

For millioner av mennesker er effekten av global oppvarming en daglig utfordring i fattige og sårbare land. Dette er land som nesten ikke har bidratt til at vi har klimaendringer.

I noen land kan disse effektene skape konflikter, som kan eskalere inn i vold og krig. Flere blir drevet på flukt av klimaendringene og av de konfliktene de skaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I midten av juni ble Norge valgt inn i FNs sikkerhetsråd. Norge blir i 2021 og 2022 et av 15 medlemsland, som arbeider for å forhindre krig og konflikt i verden. For at Norge skal lykkes i sin rolle som medlem av Sikkerhetsrådet, må Norge løfte koblingen mellom klima og sikkerhetspolitikk.

Somalia er et land som er spesielt hardt rammet av klimaendringer. I løpet av det siste tiåret har landet hatt flere perioder med tørke. I 2016 og 2017 rammet en katastrofal tørkeperiode 6,7 millioner mennesker i landet. 92.000 ble drevet på flukt.

I fjor var regnsesongen i landet forsinket. Da regnet endelig kom, regnet det så kraftig at det førte til store flommer. 370 000 mennesker ble drevet på flukt.

Det varme og våte klimaet er en av årsakene til oppblomstringen av enorme svermer av ørkengresshopper som ødela avlinger og rammet millioner av mennesker i Somalia og Vest-Afrika tidligere i år.

Mali er et annet land hvor klimaendringene har alvorlige konsekvenser. 80 prosent av befolkningen er avhengig av naturressurser for å klare seg. De siste årene har stigende temperaturer ført til kraftig tørke i landet.

I tillegg fører de kraftige og uforutsigbare nedbørsmengdene til flom. En av de viktigste årsakene til konflikt i landet er kampen om naturressursene som stadig blir færre som følge av tørke og flom.

Både i Somalia og Mali har klimaendringene ført til at livsgrunnlaget for deler av befolkningen er truet. Informasjon hentet fra feltarbeid i de to landene ble brukt i rapporten «Winning the peace», som Kirkens Nødhjelp nylig ga ut.

Målet med rapporten har vært å se på sammenhengen mellom klimakrise og konflikt. Rapporten er utviklet sammen med Kirkens Nødhjelp i Danmark (DCA) og Act Alliance.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge har lang tradisjon for å løfte humanitær rett og menneskerettigheter i krig og konflikt. Som medlem i FNs sikkerhetsrådet må vi snakke om klimaendringer som en konsekvens for konflikt, og er glade for at Dagen på lederplass (26.06) støtter dette.

Vi må snakke om situasjonen til millioner av sårbare mennesker, i Somalia, Mali og mange andre land, som kan bli drevet på flukt når temperaturene stiger og klimaendringene øker.

I tillegg må Norge bidra til at Sikkerhetsrådet prioriterer felles verdier og løsninger fremfor egne politiske interesser. Det er avgjørende om verden skal bli mer motstandsdyktig mot klimaendringene. Om vi lykkes kan vi få en mer fredelig og sikker verden.