Kraftige protester mot Kina i Londons gater søndag da OL-ilden ble fraktet gjennom byen. Foto: Scanpix

Kina raser mot fakkel-protestene i London

Kina raser mot demonstrasjonene som nesten ødela stafetten med OL-fakkelen i London søndag og kaller dem sabotasje.

IOK-president Jacques Rogge fordømmer også volden i forbindelse med fakkelstafetten, men han uttrykker samtidig bekymring for situasjonen i Tibet og ber Kina søke en fredelig løsning.

- IOK har uttrykt sin alvorlige bekymring og bedt om en rask og fredelig løsning på konflikten i Tibet, sa Rogge under et tre dager langt møte for lederne for de nasjonale olympiske komiteene i Beijing.

Kaos i Londons gater

Stafetten med OL-fakkelen endte i nærmest totalt kaos i London søndag. Tusener av tilskuere viftet med tibetanske flagg og buet da fakkelen ble løpt gjennom byens gater med omfattende politibevoktning.

En mann greide nesten å trive til seg fakkelen, mens to andre prøvde å slukke den med et brannslukningsapparat. Flere titall andre demonstranter ble fjernet med makt av politiet da de forsøkte å nærme seg fakkelen, og til sammen 37 ble arrestert.

Kinesisk TV viste ikke det minste utsnitt av protestene, men fokuserte utelukkende på dem som jublet langs ruta og de britiske idrettsfolkene som holdt fakkelen. Men en OL-talsmann var rasende.

- En bitte liten klikk av tibetanske uavhengighetselementer prøvde å avbryte stafetten til den hellige OL-ilden gjennom London. Vi fordømmer i sterke ordelag en slik gemen opptreden, sa den anonyme talsmannen for fakkelstafettkontoret.

Seier for demokratiet

I London derimot kalte avisene protestene en seier for de demokratiske idealene.

«Vi er heldige som bor i et land som verdsetter sine borgeres rett til å holde lovlige og fredelige offentlige protester,» skriver The Sun.

«Slik endte et lite oppbyggelig sirkus mens OL-fakkelen gjennomfører sin »harmoni- og fredsferd" gjennom Londons gater, voktet hvert skritt av veien av opprørspoliti og en fylking av kinesiske gorillaer, fløyet inn fra Beijing for anledningen," skriver Daily Mail.

I The Times skriver spaltisten Simon Barnes at «fakkelstafetten ble en oppvisning, ikke for Kinas ære, men for pro-Tibet-demonstrantene og i særdeleshet for den ukontrollerbare, turbulente og kaotiske naturen til et tolerant samfunn».

Protester i Paris

Fakkelen kom sent søndag til Charles de Gaulle-flyplassen i Paris etter en den kaotiske stafetten mellom tusener av demonstranter i London.

Fransk politi har satt i verk omfattende sikkerhetstiltak for å unngå at demonstranter greier å slukke ilden eller få tak i den. Hundrevis av politifolk på motorsykler og rulleskøyter blir satt inn.

Fakkelen ble fraktet til et hotell i sentrum av Paris i en kolonne på 40 motorsykler, og mandag skal politiet sikre at ingen får komme nærmere stafetten enn 200 meter mens den bæres av 80 løpere langs en 28 kilometer lang rute fra Eiffeltårnet til et stadion sør for Paris.

Organisasjonen Reportere uten grenser har lovet å få i stand symbolske, men spektakulære aksjoner, og Paris' borgermester Bertrand Delanoe har varslet gjort klart for en transparent over rådhuset med slagord for menneskerettighetene.

Fra Paris fortsetter fakkelstafetten til San Francisco, der politiet også vil iverksette omfattende sikkerhetstiltak mot annonserte demonstrasjoner.

Mur av politi

I London kjempet politiet og kinesiske vakter i mange timer for å holde unna tusener av mennesker som protesterte mot Kinas behandling av Tibet, og fakkelen kunne ofte knapt sees bak muren av politi og vakter.

Til tider utspant det seg de reneste krigsscener da demonstranter som nærmet seg, ble kastet resolutt i gata eller mot husvegger og arrestert.

Mange av tilskuerne var tibetanere som ropte slagord mot Kina, mens andre var vanlige briter med plakater med slagord mot den voldelige undertrykkingen av tibetanere. Men det var også mange kinesere som beklaget protestene.