Israel og Norge er nødhjelpsnasjoner

Israel er rangert som nummer én i verden når det gjelder medisinske patenter.

Israel begynner å bli ganske godt kjent – også i Norge – som verdensledende innen forskning, teknologi og gründerskap. Mindre kjent er det kanskje at Israel har høstet adskillig anerkjennelse på det medisinske feltet. Både innen nødhjelpsmedisin og medisinsk forskning er Israel en spydspiss internasjonalt. Norge er en nødshjelpsnasjon.

I årets budsjettforslag legger regjeringen opp til at nesten fem milliarder kroner skal gå til nødhjelp til ulike katastrofeområder i verden, og særlig iSyria. Norge har også høye ambisjoner om å ha et av verdens beste helsevesen. Det kan være en idé å ta en nærmere titt på Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I midten av november ble det israelske felthospitalet, drevet avIDF – det israelske forsvaret, anerkjent som det ledende i verden av ingen ringere ennVerdens Helseorganisasjon (WHO). Dette var første gang et felthospital har blitt tildelt denne høye rangeringen. Det høres utrolig ut av enFN-organisasjon lovpriser israelske soldater, men det understreker hvor godt feltsykehuset må være.

«Verden må lære fra Israel hvordan man skal hjelpe i katastrofeområder», ble det sagt fra det inspiserende WHO-teamet. Sykehuset ble sendt tilNepal etter at et jordskjelv rammet landet i fjor. Sykehuset var i drift 30 timer etter skjelvet inntraff, og inkluderte 120 helsearbeidere, 45 leger, og 95 tonn med utstyr. Da sykehuset ble tatt ned knapt to uker senere hadde 1600 pasienter fått behandling, 85 operert, og åtte babyer født.

Gjennom lang erfaring med krig og terrorisme har Israel utarbeidet ekspertise i å behandle vanskelige krigsskader. Dette er nyttig når landet nå tar i mot sårede fra borgerkrigen i Syria. Mer enn 2500 syrere har siden 2013 blitt behandlet ved israelske sykehus. Det sies at syrerne får valget mellom å få behandling iJordan eller hos erkefienden Israel.

Mange velger altså Israel, fordi de har hørt om den gode behandlingen de får der. Israel har gjort det klart at de behandler alle, også unge menn som kjemper i den grusomme krigen som foregår ved Israels dørterskel i nord, uavhengig hvilken gruppe de kjemper for.

Det israelske helsevesenet er kjent for å være steder hvor folk fra alle religioner og folkegrupper omgås, selv om de på papiret er fiender. Selv om Israel er i militær konflikt med regimet påGaza-stripen, mottar de pasienter som trenger spesiell behandling på israelske sykehus. Flere nære familiemedlemmer avHamas’ lederIsmail Haniyeh har de siste årene fått behandling på israelske sykehus. Fra den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen kom 3840 pasienter til Israel for behandling bare i 2013, i følge WHO.

I Israel står teknologisk forskning i høysetet. Det største forskningsfeltet her er faktisk medisin. Det utgjør mer enn halvparten av alle vitenskapelige forskningsartikler som publiseres. Det har også vokst frem en stor industri som utvikler medisiner og medisinsk teknologi basert på denne forskningen.

Israel er rangert som nummer én i verden når det gjelder medisinske patenter. Blant israelske oppfinnelser er pillekamera som brukes til undersøkelser i magen, og B-shoe – skoen som hjelper eldre mennesker å holde balansen med et avansert mekanisk system i skohælen.