KASTET UT: Imran Firasat fikk ikke bli i Norge. Islamkritikkeren sendes rekordraskt tilbake til Spania, hvor han først søkte om asyl.

Islamkritikeren burde fått beskyttelse

Et tankekors at Norge sender ut islamkritikkeren Imran Firasat mener Dagens lederskribent.

Som Dagen fortalte på lørdag fikk norske myndigheter en het potet i fanget midt i disse terrortrusseltider. I Kongsvinger fengsel satt den pakistanske konvertitten og islamkritiske filmskaperen Imran Firasat i påvente av uttransportering fra Norge. Den ble dessverre effektuert i går ettermiddag.

Våre myndigheter har formelt sett sitt på det tørre når det gjelder Firasats utvisningssak. I følge Dublin III-avtalen kunne han sendes tilbake til Spania, som er det første landet han fikk opphold i etter flukten fra Pakistan i 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Problemet er bare at det der i landet foreligger en høyesterettsdom som krever at Firasat skal ­utvises til hjemlandet Pakistan. Og havner han der, vil det sannsynligvis være den visse død for en kjent islamkritiker som han.

Utfordrende film

Spanjolene er urolige for hvilke problemer ­Firasats islamkritiske film «The innocent Prophet» kan medføre i den muslimske verden. I 2012 skapte en annen film «The innocence of Muslims» opptøyer både i Europa og Midtøsten.

Spania er bekymret for at den muslimske vreden kan bli vendt mot spanske interesser dersom det blir kjent at en annen islamkritisk filmskaper har opphold der i landet. I følge kjennelsen fra spansk høyesterett kan den pakistanske filmskaperen ikke bruke sin ytringsfrihet til «blasfemi eller fornærmelser mot religiøse overbevisninger». Dommen stadfestet tidligere kjennelser om at Firasat er en trussel mot rikets sikkerhet.

Dagen har sett Imran Firasats film. Den er på ingen måte noen storfilm, men kan heller ikke ­sammenlignes med den infantile skandalefilmen «The innocence of Muslims».

Firasats drøye timelange produksjon er en form for antiislamsk apologetikk, en gjennomgang av velkjent kritikk mot den muslimske religionen. Det gjelder Muhammeds krav om å være Allahs sendebud, profetens umoralske livsførsel, Koranens guddommelige opphav, kvinneundertrykkelse i islams navn, religionens voldspåbud og så videre.

Det mest kontroversielle i Firasats film er nok at den er tegnet. Slik bryter den mot tabuet om å fremstille bilder av profeten. Men her i Norge er det ingen forbrytelse verken å kritisere islam eller å tegne Muhammed. Det er innenfor vår grunnlovsbeskyttede ytringsfrihet. Den friheten står sterkere hos oss enn de fleste andre steder i verden, tydeligvis også noen europeiske land.

Vi har sett en lang rekke mennesker fått opphold i Norge på mye tynnere grunnlag enn det Firasat søkte på. Det er derfor sterkt beklagelig at våre ­utlendingsmyndigheter ikke ville realitetsbehandle saken hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var også et ekstra tankekors at Firasat satt i samme fengsel som Mulla Krekar. Han verken vil eller kan norske myndigheter sende ut fordi det ville medføre livsfare for mullaen. Når vi verner en ­religiøs ekstremist som har truet landets stats­minister på livet, ville det da ha vært for mye forlangt at vi også beskytter en konvertitt som har ­tillatt seg å kritisere mullaens religion?

Les også
Islam-kritiker sendes ut fra Norge i dagImran Firasat
Les også
Islam-kritiker fikk ikke bli i Norge.Imran Firasat