Ingen grunn til å feire

Er det vi som må i ret­ten neste gang for våre me­nin­gers skyld? Eller for å hevde en vir­ke­lig­hets­be­skri­vel­se som Høy­este­rett ikke er enig i?, skriver Dagen på lederplass.

En norsk avis er dømt i Høy­este­rett for sine me­nin­ger. Det er det ingen grunn til å glede seg over selv om avi­sen heter Dag­bla­det.

Ons­dag kom Høy­este­retts­dom­men i saken mel­lom am­bu­lanse­sjå­førErik Schjen­ken og Dag­bla­det. Dom­men inne­hol­der en dis­sens, men ret­tens fler­tall har kom­met til at Dag­bla­det har ære­kren­ket Schjen­ken i en le­der­ar­tik­kel og to kom­men­tar­ar­tik­ler til­ba­ke i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken har sitt ut­spring i epi­so­den med norsk-so­ma­lie­ren Ali Farah i So­fien­berg­par­ken i au­gust for snart syv år siden. Den al­vor­lig ska­de­de Farah ble ikke tatt med i am­bu­lan­sen som Schjen­ken og hans kol­le­ga kjør­te.

Saken skap­te et rama­skrik i norsk of­fent­lig­het. På­stan­de­ne om ra­sis­me hag­let i det of­fent­li­ge ord­skif­tet i da­ge­ne og ukene etter.

Ett av mange medi­er som tol­ket hen­del­sen i So­fien­berg­par­ken inn i et bre­de­re bilde av hver­dags­ra­sis­me, var Dag­bla­det. Avi­sen navn­gav ver­ken Schjen­ken eller hans kol­le­ga, men er altså nå li­ke­vel dømt til å be­ta­le am­bu­lanse­sjå­fø­ren over 1,2 mil­lio­ner kro­ner i bøter og saks­om­kost­nin­ger.

Dagen er uenig med Dag­bla­det i mye. For så vidt også i Schjen­ken-sa­ken.

Det er vik­tig for oss å un­der­stre­ke at vi har den størs­te sym­pa­ti med den vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen som Erik Schjen­ken har hav­net i. Og vi tror hel­ler ikke nød­ven­dig­vis at det var ra­sis­tis­ke hold­nin­ger som gjor­de at Ali Farah ikke ble tatt med i am­bu­lan­sen den dra­ma­tis­ke au­gust­kvel­den i 2007, selv om også i Høy­este­retts dom blir på­pekt at den andre am­bu­lanse­sjå­fø­ren kalte Ali Farah både for «gris» og «tul­ling».

Men det svært be­ten­ke­li­ge i denne saken er at en avis i prak­sis nå døm­mes for me­nin­ger som den hev­der. Det er nem­lig Dag­bla­dets kom­men­tar­stoff om Fa­rah-sa­ken som Høy­este­rett har slått ned på.

Hvor skal gren­sen gå for hva det er lov å mene og ytre seg om i det nors­ke sam­fun­net? Og hvem skal de gjel­de? For Dag­bla­det var langt fra alene om sitt syn i denne saken.

For ek­sem­pel sa da­væ­ren­de fi­nans­mi­nis­ter Kris­tin Halv­or­sen of­fent­lig på et po­li­tisk møte at noe slikt nok ikke kunne ha skjedd med en hvit små­barns­far. Men SV-po­li­ti­ke­ren unn­går altså retts­for­føl­gel­se for sine ra­sis­me-på­stan­der selv om hun den gang var i en langt mer frem­tre­den­de makt­po­si­sjon enn Dag­bla­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eller hva med Venst­re-po­li­ti­ke­ren Abid Raja som i sine kom­men­ta­rer den gang ikke var det mins­te i tvil om at am­bu­lanse­sjå­fø­re­ne var ra­sis­ter? Han po­liti­an­meld­te til og med Schjen­ken og hans kol­le­ga for ra­sis­me. Men hel­ler ikke Raja må stå til an­svar for de mo­ti­ve­ne han har til­lagt dem. Det er det bare Dag­bla­det som må.

Mange vil nok rea­ge­re in­stink­tivt po­si­tivt på denne dom­men. Ikke minst fordi det er Dag­bla­det som blir dømt.

Men vi vil opp­ford­re til å tenke litt len­ger og mer prin­si­pi­elt. Å straffe­for­føl­ge inn­hol­det på avi­sers le­der- og kom­men­tar­si­der er dra­ma­tisk. I hvert fall i et de­mo­kra­ti.

Dag­bla­det gav ut­trykk for det de mente. For sitt syn. De tol­ket saken in­nen­for sine re­fe­ranse­ram­mer og sin vir­ke­lig­hets­for­stå­el­se.

Det gjør vi her på le­der- og kom­men­tar­plass i Dagen også. Hver dag. Og det vi skri­ver er ofte po­li­tisk ukor­rekt.

Er det vi som må i ret­ten neste gang for våre me­nin­gers skyld? Eller for å hevde en vir­ke­lig­hets­be­skri­vel­se som Høy­este­rett ikke er enig i?