HAITI: Det er nå gått tre uker siden Haiti ble rammet av et jordskjelv som hadde en styrke på 7.2. Nå må vi hjelpe Haiti å bygge opp kriseberedskapen slik at landet er bedre rustet neste gang en naturkatastrofe inntreffer, skriver generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten her.

Ikke glem Haiti!

Krisene på Haiti var glemt av mange, så kom drapet på landets president og et jordskjelv der mer enn 2.200 mistet livet. Nå må vi hjelpe Haiti å bygge opp kriseberedskapen slik at landet er bedre rustet neste gang en naturkatastrofe inntreffer.

Det er nå gått tre uker siden Haiti ble rammet av et jordskjelv som hadde en styrke på 7.2. Skjelvet rammet de sørlige delen av landet, ved havnebyen Les Cayes. Over 2.200 mistet livet i jordskjelvet, 12.200 ble skadet og mer enn 130.000 hus ble ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Våre medarbeidere har fortalt om møte med fortvilte mennesker, som gravde i ruinene med bare hendene. Nå bor mange som har mistet hjemmene sine utendørs, i frykt for nye jordskjelv. Det har vært mange mindre etterskjelv.

Våre lokale partnere melder om store behov for mat og vann. I tillegg er vannforsyningene mange steder ødelagt.

Nå har hjelpearbeidet kommet i gang, men det er fortsatt områder hvor hjelpen ikke har nådd fram. De fleste av disse områdene ligger langt utenfor byene, på steder som er vanskelig tilgjengelig på grunn av dårlige veier. En annen utfordring er kriminelle gjenger, som kontrollerer noen veier og områder i hovedstadsområdet, og gjør at det vanskelig for hjelpeorganisasjoner å komme inn med nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp har vært i Haiti siden 1987. I to av fylkene som nå er hardest rammet av jordskjelvet, Grand Anse og Sud, jobber vi med å gi folk tilgang til rent vann, sanitæranlegg og sikre hygiene. Vi jobber nå sammen med våre partnere for å kartlegge situasjonen og har satt opp vannrenseanlegg for å skaffe folk rent drikkevann og ser på hvilke skader som har oppstått på vannforsyninger og hvordan de kan repareres.

Kombinasjonen av naturkatastrofer og menneskeskapte problemer gjør situasjonen i Haiti ekstremt vanskelig.

Haiti ligger svært utsatt til for jordskjelv, orkaner og tropiske stormer. Som følge av klimaendringene kommer nå orkanene oftere enn før, og har økt i styrke.

I 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv, som er en av de dødeligste naturkatastrofene i nyere tid. Mer enn 200.000 mennesker ble drept og rundt 1,5 millioner mennesker ble hjemløse.

Kirkens Nødhjelp og flere norske organisasjoner gjorde en stor innsats i Haiti i tiden etter jordskjelvet. Det internasjonale samfunnet bidro med store midler etter katastrofen, men de siste årene har flere regjeringer kuttet ned på støtten til Haiti og mange internasjonale bistandsorganisasjonene har forlatt landet, da de ikke lenger hadde penger til å fortsette arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste årene har utviklingen på Haiti dessverre gått i feil retning. I 2009 var Haiti nummer 149 av 182 land på Human Development Index. Ti år etterpå, i 2019, var landet falt ned til 169. plass av 189 land. Ifølge en prognose fra FN som kom tidligere i år, vil 40 prosent av befolkningen treng nødhjelp i 2021.

I tillegg har Den politiske situasjonen på Haiti vært vanskelig de siste årene. Landet har hatt store utfordringer med korrupte politikere og dårlig koordinering av nødhjelp. Etter at Jovenel Moïse, ble valgt til president i 2017 brøt det ut opptøyer, demonstrasjoner og konflikter.

I juli ble Moïse skutt og drept i et angrep mot hjemmet hans. Årsaken til drapet er ikke kjent. Nå står landet i oppe i en enorm humanitær krise, uten en sittende president.

På grunn av Haitis beliggenhet, er det dessverre bare et spørsmål om tid før landet vil rammes av en ny naturkatastrofe. Vi og andre bistandsorganisasjoner har et ansvar, og må bidra til å styrke kriseberedskapen for å begrense skadene når en naturkatastrofe inntreffer.

Lokalsamfunn må gjøres mer motstandsdyktige mot klimaendringer og katastrofer. Det må bygges tilfluktsrom og jordskjelvsikre bygninger. Det vil ikke bare hindre store skader på hjem, sykehus og infrastruktur, men også redde liv.