FATTIGE: Vi må ikke glemme dem som er fanget i Syria og ikke har mulighet til å flykte. De er rett og slett for fattige eller på annen måte ute av stand til å komme seg unna, skriver Stig Magne Heitmann. På bildet ser vi et nygift par med familien sin i Kobane nord i Syria.

Ikke glem dem som er fanget i Syria

Fattige kristne familier kler døtrene sine som muslimske kvinner for å unngå at de skal bli bortført eller voldtatt.

Åpne Dører (Open Doors) gir hjelp og støtte til 19.000 kristne familier i Irak og Syria, av dem 9.000 i Syria. De er fanget i en felle i den fryktelige borgerkrigen der ikke bare IS og den nasjonale hæren kriger, men der utallige grupper skaper frykt og ødeleggelse.

4 millioner mennesker har flyktet fra Syria – de fleste til nabolandene Libanon, Jordan og Tyrkia. 7 millioner er interne flyktninger i Syria. 1,6 millioner flyktninger i Syria har mistet den matvarehjelpen de tidligere hadde, ifølge FN. 750.000 barn går ikke på skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er stor og berettiget oppmerksomhet rundt alle flyktningene som kommer fra Syria til Europa. Sterke bilder og reportasjer skaper sterke følelser og intense debatter. Gode verdier som medmenneskelighet er blitt synlig i Europas befolkning, men også kyniske holdninger. Rikspolitikere ser ikke hvordan en skal håndtere den store krisen.

LES: Frykter epidemier i ungarsk flyktningleir

Samtidig må vi ikke glemme dem som er fanget i Syria og ikke har mulighet til å flykte. De er rett og slett for fattige eller på annen måte ute av stand til å komme seg unna. Fattige kristne familier kler døtrene sine som muslimske kvinner for å unngå at de skal bli bortført eller voldtatt. Blir de kidnappet, risikerer de å få krav om skyhøye løsepenger, noe de aldri kan makte å betale.

Kristne og andre også i Norge spør hvordan vi kan hjelpe flyktningene. Mange er villige til å ta imot syriske flyktninger i sine hjem. Det er prisverdig. Men de fleste syrere som lider under borgerkrigen er fortsatt i Syria, selv om tallet på flyktninger er ufattelig høyt.

Åpne Dører var til stede i Syria før den arabiske våren og borgerkrigen. Vi støttet kristne ledere i deres arbeid med å bygge sterke menigheter. Åpne Dører ga humanitær, materiell og åndelig hjelp så snart krigen begynte. Nå hjelper vi nesten 10.000 familier i Syria med mat, medisiner og hygieneartikler. Vi hjelper menighetene med å distribuere bibler og kristen litteratur til voksne, unge og barn.

Mennesker som opplever krigens redsler, kidnappinger og andre tragiske ting, har behov for traumehjelp. Midt i krisen, der også mange kristne – kanskje halvparten av 1,8 millioner kristne som var der før krigen – har flyktet, er tilstrømmingen til kirkene større enn noen gang.

Kristne kommer sammen for å finne styrke, trøst og mot, for å få undervisning og be sammen. Muslimer kommer først for å få materiell hjelp, og så finner de veien inn i menigheten og spør etter en bibel. En ny kirke vokser fram av mennesker med muslimsk bakgrunn.

Pastor Edward, som kommer til Norge i november, leder en menighet i Damaskus. Han sier: «Nødhjelpsarbeidet fortsetter med full styrke. Behovet bare fortsetter å vokse. Hver eneste måned kommer det bølger av nye flyktninger hit til hovedstaden.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I de kommende 18 månedene har Åpne Dører planlagt å bruke 20 millioner dollar i Midtøsten. Vi vil hjelpe våre kristne trossøsken i den enorme krisen de gjennomlever.

Les også
790 asylsøkere til Norge forrige uke
Les også
Muslimske opptøyer i Jerusalem
Les også
«Bedehuspartiet»
Les også
Frykter epidemier i ungarsk flyktningleir
Les også
Anundsen: – Ikke tatt stilling til EU-dugnad