Hvem bør vi stemme på?

De kristne småpartiene må vurdere konsekvensene av sin politiske virksomhet.

Det er fort­satt over to må­ne­der igjen til Nor­ges be­folk­ning skal gå til stemme­ur­ne­ne. Men i Da­gens de­batt­spal­ter har valg­kam­pen al­le­re­de på­gått en god stund.

Og det er spe­si­elt en pro­blem­stil­ling som har do­mi­nert blant le­ser­bre­ve­ne. Det gjel­der stri­den mel­lom de tre par­ti­ene som alle har en eller annen va­ri­ant av ordet «kris­ten» i parti­nav­net.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved dette val­get stil­ler hele tre slike par­ti­er til valg. Både Kris­te­lig Folke­par­ti, De Krist­ne og Kris­tent Sam­lings­par­ti kjem­per om krist­ne stem­mer. Og deres re­pre­sen­tan­ter an­be­fa­ler fri­mo­dig sine ulike par­ti­er til Da­gens le­se­re.

Dette mener de politiske partiene

For Dagen som avis er si­tua­sjo­nen helt klar. Det er ned­felt i Da­gens sta­tut­ter at avi­sen skal være parti­po­li­tisk uav­hen­gig. Der­for ver­ken vil eller kan vi gi noe råd om hvil­ket parti man bør stem­me på. Det har vært lin­jen gjen­nom hele Da­gens his­to­rie og vi ser ingen grunn til å endre på den.

Vi har dyp re­spekt for at også krist­ne men­nes­ker kom­mer frem til ulike kon­klu­sjo­ner når det gjel­der hvil­ket parti de mener best tje­ner ens eget po­li­tis­ke syn. Slik er de­mo­kra­ti­et.

Dagen står også i en stolt ikke-so­sia­lis­tisk tra­di­sjon. Der­for ar­gu­men­te­rer vi fri­mo­dig for at det trengs en ny re­gje­ring. Og vi opp­ford­rer våre le­se­re til å stem­me på en måte som mu­lig­gjør det målet.

Vår parti­po­li­tis­ke uav­hen­gig­het med­fø­rer også at vi ikke går inn og tar stil­ling i ord­skif­tet mel­lom kris­ten­par­ti­ene.

Men vi har li­ke­vel to prin­sip­per som vi mener det er vik­tig å legge til grunn i vur­de­rin­gen av KrFs krist­ne ut­ford­re­re.

Det førs­te vi vil minne om er at nye par­ti­stif­tel­ser er en helt legal del av den de­mo­kra­tis­ke pro­ses­sen. De som ikke er for­nøyd med den ek­sis­te­ren­de parti­flo­ra­en har full fri­het til å dyrke frem sitt eget al­ter­na­tiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik sett er det grunn til å hilse de po­li­tis­ke ny­skap­nin­ge­ne vel­kom­men som et ut­trykk for po­li­tisk virke­trang og de­mo­kra­tisk ini­tia­tiv. Det har vi god bruk for i en tid da både valg­del­ta­gel­se og med­lems­tall i de po­li­tis­ke par­ti­ene er på full fart ned­over.

Li­ke­vel føler vi behov for å ta et be­ty­de­lig for­be­hold. Vi vel­ger nem­lig å ta begge disse ut­ford­rer­par­ti­ene på ordet når de sier at målet deres er å kjem­pe for at krist­ne ver­di­er skal få stør­re inn­fly­tel­se i det nors­ke sam­fun­net. Men en slik inn­stil­ling ford­rer også at man er vil­lig til å vur­de­re kon­se­kven­se­ne av sin po­li­tis­ke virk­som­het.

Ver­ken De Krist­ne eller Kris­tent Sam­lings­par­ti har noen rea­lis­tisk mu­lig­het til å bli re­pre­sen­tert på Stor­tin­get. Men det tred­je par­ti­et som kjem­per for kris­ten sam­funns­inn­fly­tel­se, Kris­te­lig Folke­par­ti, har vært til stede der siden 1933.

Denne gan­gen har par­ti­et en rekke ut­sat­te man­da­ter. Det skal ikke så mange stem­me­ne til før par­ti­et mis­ter en eller flere av sine stor­tings­re­pre­sen­tan­ter.

Og det kan fak­tisk være nett­opp de stem­me­ne som går til Kris­tent Sam­lings­par­ti eller De Krist­ne som øde­leg­ger man­dat­sjan­se­ne for Kris­te­lig Folke­par­ti.

Har man i Kris­tent Sam­lings­par­ti og De Krist­ne vir­ke­lig tenkt over at det mest sann­syn­li­ge re­sul­ta­tet av virk­som­he­ten deres fak­tisk kan bli mind­re kris­ten inn­fly­tel­se i norsk po­li­tikk.

Og ikke mer, som de håper på?

Dette mener de politiske partiene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dette mener de politiske partiene
Les også
Dette mener De Kristne (DK)
Les også
Dette mener Kristelig Folkeparti (KrF)
Les også
Dette mener Kristent Samlingsparti (KSp)