Hauges metode: Hva kan vi lære?

Hans Nielsen Hauge (1771-1824) er en av norgeshistoriens mest betydningsfulle gründere. Han skapte tusenvis av arbeidsplasser, var en sterk bidragsyter til landets økonomiske vekst og bidro til å gjøre Norge til et bedre samfunn. Hva kan vi lære av hans ”metode” i dag?

Hauges næringsvirksomhet må forstås ut fra troen hans og det kallet som drev ham: ”Mitt kallsbrev er å elske Gud og min neste”. For ham var det å hjelpe mennesker ut av fattigdom en måte å leve ut troen sin på. Bedriftene han startet ble arenaer for å utvikle menneskers evner, gaver og talenter. Samtidig var de et redskap for å forhindre det Hauge så på som en de verste av alle synder, nemlig latskap. Virksomhetene ble møtepunkter for samhandling og fellesskap, hvor man skapte resultater sammen.

Virksomhetene haugianerne startet hadde en sterk sosial profil. Overskuddet ble reinvestert i virksomhetene. Det ble blant annet brukt for å skape bedre vilkår for arbeiderne, samt for å hjelpe fattige og vanskeligstilte. De ansatte alle typer mennesker, også de med nedsatt funksjonsevne. For Hauge var det dessuten helt naturlig å bruke kvinnelige ledere, dersom de hadde talent for å lede. Lederne i disse bedriftene tenkte rekruttering basert på talent, ikke sosial status eller rang, og satte de ansatte, ikke seg selv, først. Mange av dem var også tidlig ut med å prøvde ut ny teknologi og nye metoder og ble dermed nyskapende i sine bransjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva kan vi lære av ”Hauges metode”?

1. Mobilisering basert på felles verdier og et ønske om å forbedre samfunnet.

Haugianerne stod for og praktiserte noen felles verdier, som likeverd, nestekjærlighet og omsorg i virksomhetene de startet. De ville skape et bedre samfunn. Dersom vi ønsker det samme i dag, vil nok mye være avhengig av om vi klarer å mobilisere til innsats basert på det samme verdigrunnlaget.

2. Nye metoder og måter å tenke på (innovasjon) må til hvis vi skal lykkes.

Hauge og hans venner forstod at morgendagens utfordringer ikke løses med gårsdagens løsninger. Vi trenger også nyskaping for å løse vår tids samfunnsproblemer.

3. Ledere og entreprenører som utøver tjenende lederskap.

På samme måte som de haugianske lederne satt andre menneskers behov foran sine egne, trenger vi i dag ledere som tenker og handler på denne måten.

Basert på foredraget ”Hauge metode: En historisk modell for sosialt entreprenørskap” på seminar om sosialt entreprenørskap på Stortinget, mandag 16. november 2015.