Grunnloven - ikke en papirtiger

Ola Grytten tar for seg Grunnloven i denne ukens Frispark.

I år fei­rervi 200 års­ju­bi­le­um for den nors­ke grunn­lo­ven. Den er kjent for å være en bane­bry­ten­de li­be­ral kon­sti­tu­sjon for sin tid, som sør­get for at de­mo­kra­ti og retts­stats­prin­sip­per stod ster­ke­re enn i nes­ten alle andre land.

Riks­for­sam­lin­gen på Eids­vold møtte i all hast. Na­po­le­ons ne­der­lag i sla­get ved Leip­zig i ok­to­ber 1813, ble også et ne­der­lag for den dans­ke kon­gen, som var fransk al­li­ert. Svens­ke­ne som del­tok på den sei­ren­de side fikk Norge i be­løn­ning av Euro­pa stor­mak­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I all hast for­søk­te Norge å etab­le­re en egen stat i det va­ku­umet som opp­stod. Det skul­le gjø­res gjen­nom en egen ned­skre­vet kon­sti­tu­sjon for­fat­tet av re­pre­sen­tan­ter for fol­ket.

Et de­mo­kra­tisk fyr­tårn? At grunn­lo­ven sik­ret mer folke­sty­re i Norge enn hos nes­ten samt­li­ge andre land i 1814 var neppe en til­fel­dig­het. For det førs­te ek­sis­ter­te det en ut­bredt fri­hets­trang i Norge på den tiden.

Siden 1380 hadde Norge vært i union med Dan­mark. Ene­vel­det ble for­melt inn­ført i 1660. Der­med ble for­melt all makt lagt I hen­de­ne til kon­gen i Kø­ben­havn.

En egen konge­lov var i prak­sis Dan­mark-Nor­ges grunn­lov mel­lom 1665 og 1814. I denne unio­nen var Norge langt på vei et dansk lyd­rike. I 1814 fikk vi en unik mu­lig­het til å kvit­te oss med ko­loni­her­re­ne.

For det andre ek­sis­ter­te det ster­ke li­be­ra­le strøm­nin­ger i Ves­ten på slut­ten av 1700-tal­let, re­pre­sen­tert ved den ame­ri­kans­ke uav­hen­gig­hets­er­klæ­rin­gen fra 1776, den ame­ri­kans­ke kon­sti­tu­sjo­nen fra 1787 og den frans­ke kon­sti­tu­sjo­nen og men­neske­ret­tig­hets­er­klæ­rin­gen fra 1789.

Innen øko­no­misk og ikke minst etisk tenk­ning var mo­ral­fi­lo­so­fen Adam Smiths bok,Wealth of Na­tions, fra 1776 svært vik­tig for li­be­ra­lis­tisk tenk­ning, som ble sett på som en pro­test mot pri­vi­le­gi­er og mono­po­ler som gjor­de for­skjell på folk.

I til­legg kom grunn­lo­ven til å bli enda mer li­be­ral og de­mo­kra­tisk. Det kom som følge av den svens­ke tron­føl­ge­ren Carl Jo­hann gikk inn i Norge med 40.000 mann i juli. I au­gust ble så Mosse­kon­ven­sjo­nen for­hand­let frem. Norge ble tvun­get til for­hand­lings­bor­det og måtte godta at den svens­ke kon­gen ble re­gent også i Norge.

Grunn­lo­ven måtte der­med i prak­sis re­for­hand­les og en ny ver­sjon ble ved­tatt 4. no­vem­ber. De nors­ke for­hand­ler­ne la vekt på at Sve­ri­ges inn­fly­tel­se skul­le be­gren­ses ved å gi kon­gen mind­re og fol­ket mer makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skul­le skje gjen­nom økt inn­fly­tel­se til Stor­tin­get og en egen na­sjo­nal re­gje­ring i Chris­tia­nia i til­legg til en egen norsk re­gje­rings­re­pre­sen­ta­sjon i Stock­holm.

Forsk­ning på in­ter­na­sjo­na­le for­hold kon­klu­de­rer med at na­sjo­na­le in­sti­tu­sjo­ner som de­mo­kra­ti og retts­stat har vært vik­ti­ge fak­to­rer for øko­no­misk vekst og ut­vik­ling. Slik la grunn­lo­ven et godt grunn­lag for næ­rings­li­vet.

Lo­vens pa­ra­graf 101, om at nye inn­skrenk­nin­ger i næ­rings­fri­he­ten ikke skul­le fore­kom­me, ble i til­legg tol­ket dit hen av de etter­føl­gen­de stor­ting at næ­rings­fri­he­ten skul­le ut­vi­des.

Det fore­gikk en sta­dig li­be­ra­li­se­ring av in­nen­landsk næ­rings­lov­giv­ning og uten­riks­han­del. Ek­sis­te­ren­de mono­po­ler, pri­vi­le­gi­er og han­dels­hind­rin­ger ble byg­get ned. Of­fent­lig sek­tors inn­fly­tel­se og stør­rel­se ble holdt nede og lo­kal­de­mo­kra­ti­et ble vik­tig. Norge frem­stod som et næ­rings­li­be­ra­lis­tisk land i Euro­pa fra 1840-åre­ne.

Det var tro­lig en for­nuf­tig stra­te­gi for et lite land, som var av­hen­gig av im­port for å kunne over­le­ve og eks­port for å fi­nan­siere livs­nød­ven­dig im­port.

Det var flere mil­jø­er som dro i ret­ning av li­be­ra­lis­me. For det førs­te var det en krets av aka­de­mi­ke­re, som pro­fes­sor Anton Mar­tin Schwei­gaard. Frem­tre­den­de po­li­ti­ke­re og næ­rings­livs­menn, som brød­re­ne Peder og Cars­ten Anker og bon­de­le­de­ren på Stor­tin­get, Søren Jåbæk, stod på en lig­nen­de linje.

Det gjaldt også hau­gia­ner­ne. De ut­gjor­de et pu­ri­tansk små­bor­ger­skap og en­tre­pre­nør­mil­jø. Det er an­slått at så mange som en tre­del av stor­tings­re­pre­sen­tan­te­ne var hau­gia­ne­re i vid for­stand i 1850.

De kjem­pet for li­be­ra­lis­tisk næ­rings­po­li­tikk, for av­skaf­fel­se av jøde­pa­ra­gra­fen og kon­ven­tik­kel­pla­ka­ten, som for­bød re­li­giø­se sam­lin­ger uten den lo­ka­le sogne­pres­tens til­la­tel­se. De kjem­pet mot en mek­tig stats­makt og var for folke­makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fri­han­dels­lin­jen gjor­de at Norge også ble møtt med fri­han­del i ute­mar­ke­de­ne. Uten­riks­han­de­len voks­te sterkt og den øko­no­mis­ke veks­ten tok av fra 1830-åre­ne. Forsk­ning viser at Norge på 1800-tal­let var et re­la­tivt vel­stå­en­de land, om­trent på eller litt over det vest­euro­pe­is­ke gjen­nom­snit­tet.

Stor­tin­get stod vakt om Grunn­lo­ven, som al­de­les ikke bare var en pa­pir­ti­ger på 1800-tal­let. Den fikk også be­tyd­ning for den øko­no­mis­ke ut­vik­lin­gen ved å legge et solid grunn­lag for et vekst­frem­men­de ramme­verk for næ­rings­li­vet.

Dagen