SYKEHUS: En hel serie med små lokale sykehus, helsestasjoner og et større barnehjem ble startet på Labrador, skriver Hans-Jørgen Wallin Weihe.

Grenfell-misjonen på Labrador og Newfoundland

Grenfell stiftelsen er stadig aktiv og støtter lokale tiltak i Labrador og på Newfoundland og ungdom som tar utdanning.

Den moraviske misjonen var etablert på Labrador fra 1770-årene. De sørget for skolegang, spredte Evangeliet og regulerte handel.

Det siste ga en viss beskyttelse mot aggressiv handel drevet av utenlandske fangstfolk, hvalfangere, fiskere og handelsreisende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonærene ga til en viss grad helse- og omsorgstjenester, men de var ikke utdannet medisinsk. I den grad slike tjenester ble gitt var det av leger om bord på ekspedisjonsskip eller tilknyttet fiske, fangst og hvalfangst.

I 1892 kom den britiske legen og misjonæren Wilfred Grenfell til Labrador. Han var utsendt av den britiske Mission to Deep Sea Fishermen. Dette var et misjonsselskap som virket ute på fiskefeltene og i havner der fiskerne kom fra.

Tidligere hadde virksomheten vært konsentrert i Nordsjøen, men etter at fiskeriene ekspanderte til nye områder og etter bekymringsfulle rapporter ble det besluttet å undersøke forholdene ved Newfoundland og Labrador.

Fiskeriene på Newfoundlandsbanken var blant de rikeste i verden. Greenfell brukte sommeren til å reise langs Labrador-kysten med legeskipet Albert og behandlet rundt 900 mennesker for ulike lidelser.

Forholdene var forferdelige med stor fattigdom, dårlige boligforhold og sykeligheten var høy.

I 1893 åpnet misjonen sitt første faste sykehus på land i Battle Harbour. Før dette hadde det hverken vært fast stasjonerte leger eller utdannede sykepleiere fast stasjonert i Labrador. Misjonen forsøkte også å få startet annen næringsvirksomhet som supplement til fiske og fangst.

Tanken var at dette ville gi et bredere næringsgrunnlag. Inntektene fra fiske og fangst varierte sterkt og var også utsatte for svingninger på verdensmarkedet. Både trelasthandel og håndverk ble startet og det ble startet skoler, kooperativ handel og der det var mulig landbruk.

I november samme år returnerte Grenfell først til St. John for så å reise på turne i Canada for å samle inn penger og få støtte til å utvikle de medisinske tjenestene. Turen var en stor suksess og støtten var stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonen var nå tiltagende støttet fra Canada og fra New England statene i USA. To av de viktigste støttestedene var hovedstaden Ottawa i Canada og Boston i USA.

Grenfell fikk støtte fra en rekke velstående personer i USA. Blant dem var Nelson Rockefeller og dekkfabrikanten B. F. Goodrich.

Grenfell utga en rekke bøker om sin virksomhet. Noen av dem er sterke kristne vitnesbyrd slik «A Man’s Faith» fra 1908, andre dramatiske polarfortellinger slik som han drev ut i havet med hundespannet på et isflak «Adrift on an Icepan» fra 1909.

Ved siden av bøkene skrev han en rekke artikler både av faglig populær art. Mye av det han skrev er oversatt til andre språk.

Han ble en polarhelt både innen misjonskretser og for mange langt utenfor disse kretsene. Inntektene fra bøkene og foredragsvirksomheten bidro til støtten til arbeidet som nok av mange ble oppfattet mere som utvikling av helsetjenester enn misjon.

Selv så han legegjerningen som en viktig del av å praktisere Evangeliet. De Moraviske misjonærene samarbeidet med Grenfell misjonen, men sto teologisk for en mer pietistisk linje.

I 1894 startet misjonen et sommersykehus i Indian Harbour. Sykehuset i Battle Harbour ga nå helårstjenester og det ble startet medisinske tjenester av lege med hundespann som reiste rundt kysten om vinteren.

Stor deler av Labrador var isolert i opptil åtte måneder i perioden det var is. I 1899 fikk misjonen et skip, Strahcona, med moderne røntgenutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tuberkulose var et omfattende problem i kystsamfunnene og ble et sentralt arbeidsområde for misjonen. Den innsatsen som misjonen drev for å bekjempe tuberkulosen høstet stor anerkjennelse.

En hel serie med små lokale sykehus, helsestasjoner og et større barnehjem ble startet på Labrador. På slutten av 1970-årene var Grenfell misjonens helsearbeid betalt av provinsen Newfoundland og Labrador.

I 1981 tok provinsen over driften, sykehusene, helsestasjonene og alt utstyr for den symbolske summen av en kanadisk dollar. I dag gis helsetjenester av det som nå har navnet Labrador-Grenfell Regional Health Authority.

Grenfell stiftelsen er stadig aktiv og støtter lokale tiltak i Labrador og på Newfoundland og ungdom som tar utdanning.