Flørt med uklare hensikter

Kristne velgere tror gjerne godt om folk, men dumme er de ikke. De gjennomskuer Frps motiv for å flørte med kristenfolket, hvis det er en strategi for å ramme muslimene.

Ikke slik å forstå at de trorListhaug går med kors på pologenseren av taktiske grunner. Nei, når Listhaug møter kors-kritikken med at hun har fått smykket av bestemoren og at det betyr mye for henne, da blir hun trodd.

Og de registrerer nok atEspen Teigen, Listhaugs rådgiver fra Stjørdal misjonsmenighet, som selv står på liste til stortingsvalget, fronter Israelvennskap. Men hvor representative er de for resten av Frp? Hvilken støtte har den kristen-konservative linjen deres i partiet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Bryter med grunnloven og raserer kirken

Det hadde jo vært så fint, hvis Frp virkelig ønsket å fremme Norges kristne arv. Ikke som et proteksjonistisk grep eller folkloristisk staffasje, på linje med lutefisk og leikarring, men som en grunnmur å bygge landet på.

Fordi det er godt for et folk å leve etter Guds ord. Fordi de kristne verdiene virker demokratiserende. Fordi de er avgjørende for den tillitskulturen som er så unik for landet vårt. Fordi kristenarven løfter opp menneskeverdet og gjør Norge til et godt land å bo i for alle.

I et politisk landskap der KrF beskyldes for å være utglidende ogPartiet De Kristne for å være virkelighetsfjerne, satt mange klare til å omfavne Frps kristen-utspill. Andre partiers vaghet om kristne hjertesaker, har skapt et rom som Frp kunne fylle.

Men ikke med hva som helst. Etter Frps landsmøte forrige helg, stilles spørsmål om hva Frp holder på med. Hva er motivene når de fremhever betydningen av kristenarven?

Det hjelper ikke at landsmøtet vedtar å gjøre skolegudstjenester obligatorisk for alle norske skoler, når de dagen før har klubbet igjennom at samtlige trossamfunn skal miste statsstøtten. Nå er skolegudstjenestene ingen liten sak.

Som kristne foreldre synes vi det er verdifullt at barna får gå på gudstjeneste i skoletiden som del av opplæringen om kristen tro. Det årvisse spetakkelet om skolegudstjenester sier dessuten noe om graden av sekularisering i samfunnet vårt.

Det var likevel smått fascinerende å legge merke til landsmøtedelegater som gikk på talerstolen og argumenterte for skolegudstjenester med ordvalg som ville fått enkelte kirkegjengere til å kveppe i benkene. Én var «forbannet» på datterens vegne, fordi skolen krevde samtykke fra foreldrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når vi lytter til Frp-delegatenes argumentasjon, er det imidlertid ikke gudstjenesten som sådan de er spesielt opptatt av. Det er gudstjenestene som norsk kultur i motsetning til annen, som et sted for å få innsikt i hvordan vi har det her til lands – og der elevene kan se «hvor vi kommer fra».

Det er ikke gitt at kristne velgere generelt, og det aktive misjonsfolket spesielt, blir begeistret hvis de får inntrykk av at Frp omfavner kristenarven for å holde andre på avstand. For det kristne budskapet har radikal inkludering – å elske nesten sin som seg selv, som sin kjerne.

LES OGSÅ:Vil fjerne nesten all støtte til kirken

Og hvordan kan et parti, som hevder å stå opp for Norges kristne arv, fjerne hele tilskuddsordningen til trossamfunn – og det uten debatt?

Riktig nok ble det også vedtatt at staten skulle gi støtte til bygg av kulturhistorisk verdi og sikre lovpålagte oppgaver, men de kunne ikke utdype hvilke konkrete lovpålagte oppgaver det var snakk om. Så ikke landsmøtet hvilken rasering av Kristen-Norge de la opp til?

Evnet de ikke å se at de her bidro til å svekke den kristne kulturen som de hevder å ville styrke? Så opplyste da også en sentralt plassert Frp-kilde til Dagen at bakgrunnen for forslaget var et ønske om å strupe pengestøtten til muslimske trossamfunn og moskéer.

Men siden prinsippet om likebehandling av trossamfunn er nedfelt i Grunnloven, ble forslaget formulert slik at det rammet både kristne og muslimske trossamfunn.

LES MER:Tar selvkritikk etter omskjæringsvedtak

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det mest oppsiktsvekkende var likevel vedtaket om å forby omskjæring av guttebarn. Et vedtak som rammer den muslimske delen av befolkningen hardt, og som gjør at jøder, hvis dette blir norsk politikk, ikke lenger har adgang til riket.

Omskjæringsvedtaket er tidligere i uken blitt grundig kommentert av mine redaktørkollegaer. Derfor nøyer jeg meg med å sitere Israelvenn Per Magne Sletteland, som på et møte i Bergen denne uken slo fast at Frp bare flørter med de kristne velgerne.

Vi sitter nemlig ikke igjen med inntrykk av at det er noen sterk kristen-konservativ åre i partiet etter forrige helgs landsmøte. Derfor er det en sjanse for at flere begynner å tenke som Sletteland. At kristne velgere opplever at partiet ikke er oppriktige i sine invitasjoner.

VEBJØRN SELBEKK:En ny jødeparagraf

For det er nå en gang slik, når det gjelder flørt, at blir du bydd opp til dans, vil du kanskje rekke frem hånden hvis du liker vedkommende og tror det er gjensidig. Men hvis du tror han gjør seg lekker mens motivet egentlig er å straffe noen andre, da takker du høflig nei.