Flere fordømmer forfølgelse

Selv om både sekulære og muslimske grupper støttet generalene, ble kopterne som utpekt som syndebukker.

Enda en gang har ter­ro­ren ram­met kop­ter­ne i Egypt. Glade bryl­lups­gjes­ter var på vei ut av en kirke i Kairo søn­dag da to mas­ker­te menn på mo­tor­syk­kel be­gyn­te å skyte inn i folke­meng­den. Enda en gang ble glede for­trengt av sorg og for­tvi­lel­se.

Fire er be­kref­tet døde. 18 er såret. For flere av de så­re­de er si­tua­sjo­nen kri­tisk. To av de drep­te er barn. Tolv år gamle Ma­riam Nabil Fahmy døde på vei til syke­hu­set med ti kuler i krop­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke nytt at ra­di­ka­le mus­li­mer an­gri­per kop­te­re i Egypt. De er blitt ram­met av en hevn­ak­sjon av his­to­ris­ke di­men­sjo­ner etter at de mi­li­tæ­re av­sat­te pre­si­dent Mo­ham­med Mursi 3. juli. Selv om både se­ku­læ­re og mus­lims­ke grup­per støt­tet ge­ne­ra­le­ne, ble kop­ter­ne som ut­pekt som synde­buk­ker.

Det som er nytt, er at det in­ter­na­sjo­na­le sam­funn i øken­de grad er­kjen­ner det som skjer. Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal pre­sen­ter­te nylig en rap­port om den andre bøl­gen av an­grep mot kop­ter­ne, etter at Mursi-til­hen­ger­nes sitt ned-ak­sjo­ner ble opp­løst med makt 14. au­gust.

Am­ne­sty kan do­ku­men­te­re at 43 kir­ker over hele lan­det ble ra­sert i tiden etter­på, og at 200 ei­en­dom­mer eid av krist­ne er blitt an­gre­pet. Men ikke nok med dét. De av­dek­ker at sik­ker­hets­styr­ke­ne unn­lot å gripe inn for å stop­pe skade­ver­ket.

«På bak­grunn av er­fa­rin­ge­ne fra tid­li­ge­re an­grep, spe­si­elt etter Mursis av­gang den 3. juli, burde man ha for­ut­sett nye an­grep mot de kop­tis­ke krist­ne, men sik­ker­hets­styr­ke­ne iverk­sat­te ingen til­tak for å hind­re an­gre­pe­ne eller få slutt på vol­den,» skri­ver Am­ne­sty.

Rap­por­ten fra Egypt har fått den svens­ke stor­avi­sen Da­gens Ny­he­ter til å våkne. Et par dager etter at Am­ne­sty ropte var­sko på vegne av kop­ter­ne, kom Da­gens Ny­he­ter med et til­sva­ren­de var­sko-rop på le­der­plass på vegne av både kop­ter­ne og andre for­fulg­te krist­ne. De hev­der at mange som står opp for un­der­tryk­te grup­per, har en blind flekk: De får ikke øye på mil­lio­ner av krist­ne som for­føl­ges. Med John L. Al­lens fers­ke bok, «The Glo­bal War on Chris­ti­ans» som kilde, slår de fast at 80 pro­sent av all re­li­giøs for­føl­gel­se i ver­den er mot krist­ne.

Et tred­je var­sko kom­mer fra den dans­ke Midt­østen-jour­na­lis­ten Klaus Wie­vel, som har skre­vet boken «Den siste nad­ver. En rejse blant de efter­lad­te krist­ne i den ara­bis­ke ver­den.» Wie­vel be­skri­ver de de krist­nes de­spe­ra­sjon og flukt fra re­gio­nen. «Hvor­for bryr vi oss ikke?» spør han.

Både den dans­ke jour­na­lis­ten og den svens­ke le­der­skri­ben­ten gir gode svar på spørs­må­let. Én del av for­kla­rin­gen er at vår fel­les skam­fø­lel­se over kors­tog og ko­loni­kri­ger har gjort det nær­mest umu­lig for mange å er­kjen­ne at krist­ne er ofre. Et annet poeng er at Ves­ten er blitt så av­krist­net at man ikke kla­rer å gripe at re­li­gion kan hand­le om kul­tu­rell over­le­vel­se og om liv og død.

Her til lands har vi al­le­re­de re­gist­rert en øken­de opp­merk­som­het både rundt for­fulg­te krist­ne og re­li­giøst mo­ti­vert for­føl­gel­se ge­ne­relt. Hos den rød-grøn­ne re­gje­rin­gen gav dette seg blant annet ut­slag i ut­nev­nel­sen av en egen am­bas­sa­dør for re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter. Dette var en god start. Vi for­ven­ter at den nye re­gje­rin­gen opp­rett­hol­der en klar be­visst­het om re­li­giøs for­føl­gel­se og prio­ri­te­rer ar­bei­det for å hjel­pe de for­fulg­te høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fire bryllupsgjester drept utenfor kirke i Kairo
Les også
Kristne betaler muslimer for beskyttelse