Fattig på lys

Mangelen på energi gjør situasjonen bokstavelig talt mørk for store deler av Afrikas befolkning. Men det er lys i enden av tunnelen. Sollys.

Fattigdommen har mange sider. Energifattigdom er et uttrykk som stadig oftere brukes, og ikke uten grunn. I Afrika sør for Sahara lever 620 millioner, over to tredeler av befolkningen uten tilgang til strøm, og over 80 prosent uten tilgang til moderne kokefasiliteter.

Mangelen på tilgang til ren og fornybar energi bidrar til å holde familier nede i økonomisk fattigdom. Det bidrar også til sykdom og død. Den utstrakte bruken av parafin har tragiske helseeffekter. I små, ofte tette afrikanske hjem ødelegger det inneluften og gjør store skader på luftveiene hos barn og voksne. Det er anslått at iKenya alene dør 6.000-12.000 hvert år som følge av parafinbruken. I tillegg kommer miljøskadene og de økonomiske kostnadene som bidrar til å holde familier nede i fattigdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Heldigvis finnes det alternativer, og de blir stadig lettere tilgjengelig. Det har de siste årene skjedd en rask og gledelig utvikling innen solcelleløsninger for de fattigste. En rapport fra utviklingsorganisasjonen Oxfam og tenketanken Overseas Development Institute (ODI) peker på solceller og annen fornybar energi i småskala som en svært viktig del av løsningen for å gi fattige tilgang på energi.

En viktig jobb er å erstatte forurensende parafinlamper med solcellelamper og ineffektive ovner til matlaging med miljø- og helsevennlige løsninger. Her er det viktig å ta utgangspunkt i de fattiges økonomi.Strømmestiftelsen har allerede begynt å prøve ut løsninger der vi bidrar til at fattige kan kjøpe solcellelamper på avbetaling, basert på de månedlige kostnadene det nye utstyret sparer dem for.

Parafinutgiftene er en viktig del av dette. En annen vanlig kostnad er ladning av mobiltelefon, som de ofte må leie hos noen med tilgang til strøm. Selger man en lampe på månedlige avdrag som tilsvarer kostnadene til parafin og mobillading sitter den fattige etter noen måneder igjen som gjeldfri eier av et produkt som er bedre enn det de hadde, både i forhold til effekt, helse og miljø. Dessuten sparer familiene månedlige utgifter.

Lys kan også være viktig for barnas utdanning. Alle som har vært i en afrikansk landsby uten strøm etter mørkets frembrudd, kan tenke seg hvor vanskelig det er for barna å gjøre lekser uten skikkelig belysning hjemme. Der vi har begynt å prøve det ut erfarer vi allerede at barna får bedre karakterer på skolen etter at familien har fått solcellesystem hjemme. Det finnes også mange andre eksempler der den positive effekten solcellelamper har for resultatene i skolen er klart dokumentert.

I Strømmestiftelsen mener vi jobbskaping, det å sikre anstendige jobber og inntekter i lokalsamfunnene der vi jobber, er en forutsetning for at mennesker kan klatre varig ut av fattigdom. Lys gir mange nye muligheter til jobb og inntekt. Dessuten ser vi at salg, service og andre tjenester knyttet til at fattige familier tilbys gode løsninger med solenergi i seg selv kan gi mange jobber.

Den allerede nevnte rapporten fra ODI og Oxfam betegner det som fullstendig urealistisk å koble flertallet av Afrikas fattige på strømnettet i løpet av de nærmeste tiårene. Selv i de mest optimistiske scenariene vil over en halv milliard afrikanere fortsatt mangle strøm i 2040. Løsningen ligger heller ikke her.

Potensialet for å få mennesker ut av energifattigdommen ligger i stor grad i mindre solcelleanlegg og finansieringsløsninger, som ikke bare er realistiske for de fattigste, men også kan bidra til å løfte dem ut av fattigdommen. Tilgangen til energi gir potensial for utvikling på mange andre områder –helse, utdanning, jobb og miljø.

Fattigdommens årsaker er sammensatte og en solcellelampe er selvfølgelig ikke noen tryllestav som alene kan føre mennesker varig ut av fattigdom. Men den har definitivt sin plass i verktøyskrinet vi bruker i Strømmestiftelsen når vi jobber med å gi mennesker muligheter til å bryte fattigdommens onde sirkel.