Farlig fantasi

Det moderne demokratiet og vernet om indivi­dets rettigheter har vokst fram i samfunn der kristendommen har vært premiss­leverandør, skriver Dagen på lederplass.

In­nerst inne er vi alle nord­menn, kon­sta­ter­te skri­ben­tenBjørn Stærk i en les­ver­dig kro­nikk i Af­ten­pos­ten søn­dag.

Eller ret­te­re sagt: Han kon­sta­ter­te at det er dette vi ynder å tro. «Ves­tens store fan­ta­si er at sam­funns­mo­del­len vår er na­tur­lig og at­trak­tiv, og at alle andre enten er som oss, er i ferd med å bli det, skul­le ønske at de var det, eller kan for­stås i lys av oss», skri­ver Stærk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som bak­grunn viser han til den bri­tis­ke do­ku­men­tar­fil­men «Age­less Iraq» fra 1954.

Der teg­nes det bil­der av et Irak som er i ferd med å tre ut av for­ti­dens skyg­ger og inn i den mo­der­ne, vest­li­ge ver­dens strå­len­de lys.

Stærk mener den «im­pe­ria­lis­tis­ke selv­god­he­ten» i denne fil­men fram­står lat­ter­lig i dag, men tror li­ke­vel at fan­ta­si­en be­står. «Det er fan­ta­si­en om at alle men­nes­ker, under et tynt lag av ekso­tis­ke skik­ker, enten er som oss, er på vei til å bli det, eller i det mins­te øns­ker at de var det.

Det er troen på at hele ver­den kan be­ly­ses gjen­nom vest­li­ge er­fa­rin­ger og vest­li­ge kon­flik­ter», skri­ver han. Hvis man bare fjer­ner kref­te­ne som hol­der folk nede - som un­der­tryk­kel­se, fat­tig­dom og uvi­ten­het - så lar de «sin indre nord­mann slip­pe løs».

Tre små uker før vi skal feire 200-års­da­gen for Grunn­lo­ven, er det verdt å dvele litt ved Stærks re­flek­sjo­ner. Vi har så lett for å ta vår fred, fri­het og fram­gang for gitt.

Får folk bare vir­ke­lig vite hvor­dan sam­fun­net vårt fun­ge­rer, vil de også ha det slik. Men det er ikke sik­kert. Sam­funns­idea­ler for­mes over lang tid, i en møy­som­me­lig pro­sess.

Mange av på­virk­nings­fak­to­re­ne ek­sis­te­rer uten at vi leg­ger sær­lig merke til dem. Det gjør vi gjer­ne først når vi opp­le­ver en vir­ke­lig­het der de mang­ler.

Limet i det nors­ke sam­fun­net har vært en svært stor til­lit, på­pek­te jus­pro­fes­sor Jørn Øyre­ha­gen Sunde i Dagen i ja­nu­ar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viste til eids­volls­men­ne­nes ster­ke be­to­ning av at vi alle står i re­la­sjo­ner som er re­gu­lert av mo­ra­len i sam­fun­net. Uten en fel­les for­plik­tel­se over­for hver­and­re, er det umu­lig å bygge et sta­bilt og bære­kraf­tig fel­les­skap.

For vår del mener vi dette syn­lig­gjør hvor vik­tig det er å bygge sam­fun­net på et verdi­grunn­lag som både vekt­leg­ger en­kelt­men­nes­kets umå­le­li­ge verdi og store per­son­li­ge an­svar.

Det mo­der­ne de­mo­kra­ti­et og ver­net om in­di­vi­dets ret­tig­he­ter har vokst fram i sam­funn der kris­ten­dom­men har vært pre­miss­le­ve­ran­dør. Både når vi fei­rer vår egen grunn­lov og når vi øns­ker å frem­me en po­si­tiv sam­funns­byg­ging i andre land, bør vi være be­visst på dette.

Suk­ses­sen er ikke selv­sagt. Vi kan ikke ta for gitt at andre vil følge vår vei, hel­ler ikke at de nød­ven­dig­vis øns­ker det.

Vi kan ikke en gang for­ut­set­te at vi selv uten vi­de­re grei­er å ta vare på ver­di­ene som har gjort vest­li­ge land til de mest vel­stå­en­de og frie i his­to­ri­en.

Desto vik­ti­ge­re er det at vi sta­dig re­flek­te­rer selv­kri­tisk over hvor­dan vi tar vare på vår egen arv.

«Jeg har lenge ap­pel­lert om å ut­ar­bei­de en form for ti bud med uni­ver­sel­le ver­di­er som kunne ut­gjø­re et fast re­fe­ranse­punkt for det nye Euro­pa og hele ver­den», skri­ver Po­lens tid­li­ge­re pre­si­dent Lech Wale­sa i an­led­ning 25-års­da­gen for det førs­te frie valg i hjem­lan­det.

Skal man vir­ke­lig gjøre dette, kom­mer man ikke uten­om den krist­ne tros og tan­kes be­tyd­ning for å forme det mo­der­ne Ves­ten. For­skus­les denne arven for fram­ti­den, tror vi ikke all ver­dens gode in­ten­sjo­ner vil være til­strek­ke­lig til å hjel­pe oss.