VERN: Familievernet trenger en opptrappingsplan på lik linje med det både psykiatri og rusbehandling har hatt. Det er på tide at vi som leverer familietjenester får muligheter for kompetanseheving, fagutvikling og forskning, mener underskriverne. 


Familievernet trenger en opptrappingsplan

Vi vet at mange brudd kan unngås med høyere fokus på parterapi og familiefungering.

Innlegget er skrevet av Geir Vik, eder Familievern­kontoret Otta SKF, Tor-Andre Ribe-Andersen, leder Familievernkontoret Follo SKF, Kirsti Dybvik Garpe, leder Familievernkontoret Christiania SKF, Jan Helge Strøm, leder Familievernkontoret Øst-Finnmark SKF, Geir Lehn Hultgren, leder Familievernkontoret Sør-Trøndelag SKF, Frøydis Stoveland Dekko, leder Familievernkontoret Ringerike og Hallingdal SKF, Randi Orhammer, lederFamilievernkontoret Haugalandet SKF, Cathrine Steffensen, leder Familievernkontoret Sør-Rogaland SKF, Gunnar Ofte, leder Familievernkontoret Øvre Telemark SKF, Lise Langø, leder Familievernkontoret Mosjøen SKF og Solveig Kopperstad Bratseth, direktør Stiftelsen Kirkens Familievern.

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Parterapien må prioriteres høyere. Dette ble slått fast av det regjeringsoppnevnte utvalget som i 2019 leverte en gjennomgang av familieverntjenesten (NOU 20/2019).

På tross av denne klare meldingen har ikke Regjeringen bevilget midler i statsbudsjettet til en nødvendig opptrappingsplan av Familievernet.

I mange år har myndighetene konsentrert innsatsen på familievernområdet rundt mekling ved samlivsbrudd, høykonflikt og vold og spesifikke samtaler med barn.

Familievernets 550 ansatte har hjulpet mange barn og foreldre i bruddsituasjoner. Reparasjon og hjelp når krisen først er tilstede er selvsagt viktig, men det har gått på bekostning av kjerneoppgavene i familievernet: parterapi og familiebehandling.

Enkelt sagt har fokuset vært å slukke branner og redde restene fremfor å vektlegge terapiprosessene som forebygger storbranner i norske familier.

Vi vet at mange brudd kan unngås med høyere fokus på parterapi og familiefungering. Nye retninger innen parterapi har gitt lovende resultater.

Utfordringen er at det krever både teoretisk og praktisk kompetanse for å beherske metodene. Men i mange år har det ikke vært egne kompetansemidler eller utviklingsfokus på parterapi.

Gode foreldreskap har vært et mål, uten å skjele bevilgningsmessig til kompetansen som bygger dem, nemlig gode parforhold. I lengden gir ikke dette mening.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Familievernet trenger en opptrappingsplan på lik linje med det både psykiatri og rusbehandling har hatt. Det er på tide at vi som leverer familietjenester får muligheter for kompetanseheving, fagutvikling og forskning.

Årets statsbudsjett gir ikke rom for et kompetansemessig løft. Vi antar dette er en glipp og oppfordrer regjeringen til å følge anbefalingen fra sin egen utredning om familievernet: Styrk parterapien.