MENIGHET: Flere organisasjoner og kirkesamfunn er for tiden opptatt av å plante og bygge menighet. I denne satsningen må ikke misjonsengasjementet overfor det jødiske folk bli glemt eller nedprioritert, skriver Vegard F. Soltveit.

Evangeliet til jødene er et tverrkirkelig fellesansvar

Vi må ikke la misjonsengasjementet overfor det jødiske folk bli en særinteresse for noen, med ta det inn i menighetsbyggingen og forståelsen av det å være menighet.

Jeg synes det er fint at Dagen løfter fram og synliggjør gaver gitt til ulike israelsorganisasjoner (20.02.20). Det er gledelig å se et stort engasjement.

Samtidig vet vi at det finnes ulike typer og former for israelsengasjement. I alt dette er det ett engasjement vi bør være oppmerksom på, og som bør engasjere både enkeltmennesker og menigheter: Misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi er takknemlig for alle menigheter som har et engasjement for det jødiske folk og evangeliet tilbake til dem. Likevel er jeg overbevist om at det er rom for flere. Vi må ikke la misjonsengasjementet overfor det jødiske folk bli en særinteresse for noen, med ta det inn i menighetsbyggingen og forståelsen av det å være menighet.

Den Norske Israelsmisjon er enisraelsorganisasjon. Vi arbeider og har kompetanse både når det gjelder israelsteologi, jesustroende jøder, forholdet mellom Kirken og Synagogen, troens bibelsk-jødiske arv og jødiske høytider. Som organisasjon er også det meste av vårt internasjonale arbeid i staten Israel, hvor vi har misjonærutsendinger og lokalt ansatte.

Den Norske Israelsmisjon er enmisjonsorganisasjon. Vårt fremste anliggende er å dele evangeliet med det jødiske folk, og å vekke kristne til et levende misjonsengsjement blant jødene. «Israel» betyr «det jødiske folk» i vårt organisasjonsnavn. Med andre ord er vi en misjon overfor det jødiske folk, uavhengig av hvor de bor i verden.

Å engasjere seg i misjon blant jøder gjelder selvsagt både enkeltpersoner og menighetsfellesskap. Israelstematikk – og forholdet til det jødiske folk – må ikke bli noe som kun er for spesielt interesserte, og som vi arrangerer egne møter for utenom gudstjenestene våre. Det er en usunn vei å gå.

Misjonsengasjementet, som handler om å ta del i bønnenat de må bli frelst, bør leve i menighetsfelleskapene og gudstjenestelivet. Det kan handle om å sette et evangelisk fokus på troens jødiske røtter, og få et konkret misjonsengasjement hvor evangeliet og jesusgleden blir delt med det jødiske folk, både i ord (evangelisering) og handling (diakoni).

Flere organisasjoner og kirkesamfunn er for tiden opptatt av å plante og bygge menighet. I denne satsningen må ikke misjonsengasjementet overfor det jødiske folk bli glemt eller nedprioritert. For Paulus var dette etførst, og ikke et nummer to eller tre.

Det hele handler om at det jødiske folk skal få høre evangliet om deres Messias, og at menigheter og fellesskap skal få en dypere forståelse av evangeliets mysterium og den arv vi har fått del i.

For å sette dette på dagsorden, har Den Norske Israelsmisjon og Ordet og Israel gått sammen for å arrangere en tverrkirkelig konferanse i Bergen. I tillegg er Betlehem (Bergens Indremisjon), Kristkirken, Hauge Business Network og enkeltpersoner fra Credokirken med som arrangør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konferansen blir 17.-18. april. Dette gjør vi for å sette fokus på det tverrkirkelige ansvaret som vi alle har, både som enkeltmennesker og som menighet – evangeliet tilbake til jødene.