Et ideologisk valg

Vi tren­ger en re­gje­ring med stør­re re­spekt for men­neske­ver­det og vår krist­ne arv.

«Valg­kam­pen ble navle­be­sku­en­de» , hev­der ge­ne­ral­sek­re­tær i Kir­kens Nød­hjelp, Anne-Ma­rie Hel­land. Har hun rett?

Øko­no­misk er Norge på top­pen av ver­den. Vi tren­ger ikke be­kym­re oss for om vi har råd til å sende barna våre på sko­len, eller om vi har pen­ger til å be­ta­le lege­reg­nin­gen den dagen helsa skran­ter. Og vi tren­ger så visst ikke be­kym­re oss for hva vi skal spise i mor­gen. Be­kym­rin­gen hand­ler mer om at vi spi­ser for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens store deler av Euro­pa har stam­pet i dyp øko­no­misk krise, har Norge vært an­ner­le­des­lan­det. Vi er ver­dens beste land å bo i. Også i år top­per vi FNs ut­vik­lings­pro­grams år­li­ge in­deks. For­ri­ge uke ble det dess­uten kjent at Norge hadde hop­pet fire plas­ser opp­over, til en 11. plass, på World Eco­no­mic Fo­rums liste over ver­dens mest kon­kur­ranse­dyk­ti­ge øko­no­mi­er. Øko­no­misk går det godt i konge­ri­ket. Det bør fylle oss med takk­nem­lig­het og yd­myk­het.

Uten­lands­ke jour­na­lis­ter har dek­ket den nors­ke valg­kam­pen med und­ring. Hvor­for vil så mange kaste denne re­gje­rin­gen, når alt går så godt? har man spurt. Er det bare et ønske om for­and­ring? Et ut­trykk for kjed­som­het? I så fall er det ikke nød­ven­dig­vis et godt tegn.

Det er all­tid en fare for at mye vil ha mer. At fokus blir sne­vert. At vi blir et sut­re­te og krav­stort folk.

Anne-Ma­rie Hel­land mener at valg­kam­pen nett­opp har vært pre­get av spørs­må­let om hvor­dan vi, som al­le­re­de har det svært godt, kan få det enda bedre. Hun mener vik­ti­ge saker har vært fra­væ­ren­de og etter­lys­te i Dagen fre­dag og i går ikke minst fokus på glo­bal fat­tig­doms­be­kjem­pel­se.

Hel­land kan ha rett i at valg­kam­pen til tider har vært navle­be­sku­en­de. Hun har rett i at de glo­ba­le spørs­må­le­ne er med på å be­stem­me Nor­ges frem­tid, og at vi inn­imel­lom de­bat­ter om helse, sam­ferd­sel og hand­lings­re­ge­len burde tatt oss tid til å dis­ku­te­re Nor­ges an­svar i ver­den. Vi tren­ger på­min­nel­ser som dette om å løfte blik­ket.

Det som li­ke­vel er klart, selv om in­ter­na­sjo­na­le medi­er stre­ver med å gripe po­en­get, er at fol­ket har hatt gode grun­ner til å ønske seg en ny re­gje­ring. Det hand­ler ikke om et lett­vint ønske om for­and­ring, men om et dypt­følt behov for kurs­end­ring.

Vi tren­ger en re­gje­ring med stør­re re­spekt for men­neske­ver­det og vår krist­ne arv. Vi tren­ger stør­re re­spekt for en­kelt­men­nes­kets fri­het og det per­son­li­ge ini­tia­tiv. Vi øns­ker oss vekk fra Ar­bei­der­parti­sta­tens over­for­myn­de­ri og vekk fra et SV som i løpet av åtte år har gjort se­ku­la­ris­tisk po­li­tikk til nor­mal po­li­tikk.

Rik­tig nok har SV gått på en­kel­te svi­en­de tap over­for Ap. Men etter åtte år med både kunn­skaps­mi­nis­ter og bar­ne- og like­stil­lings­mi­nis­ter, og i sam­ar­beid med et Ap som ikke har hatt ster­ke nok mot­fore­stil­lin­ger til å brem­se, har de vun­net store «seire» for ek­sem­pel når det gjel­der ek­te­skaps­lo­ven og kris­ten­dom­mens plass i sko­len. Og det kunne blitt enda verre. Hadde ikke Sen­ter­par­ti­et strit­tet imot, kunne vi også ha sit­tet igjen med egg­do­na­sjon, kuns­tig be­frukt­ning for ens­li­ge og tid­lig ul­tra­lyd, når reg­nin­gen skul­le gjø­res opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sett mot en slik bak­grunn blir ikke kamp for en ny re­gje­ring ver­ken navle­be­sku­en­de eller sne­vert. Det er ut­trykk for et ideo­lo­gisk valg. Et verdi­valg.

Les også
Her er valgkampens glemte verdisakerValget 2013