Er det plass til Venstre?

Det er ikke lurt å la valgresultatene til en politisk motstander være avgjørende for et regjeringssamarbeid.

Det er fare for at også årets valg kan bli et «Venst­re om», med kjen­te per­soner som støt­ter par­ti­et of­fent­lig, men få som til slutt put­ter stemme­sed­de­len i valg­ur­ne­ne.

Det eret parti med en stolt for­tid og en kre­ven­de frem­tid som i dag inn­le­der sittlands­møte på For­ne­bu. Av de po­li­tis­ke par­ti­ene som fort­satt lever her i lan­det, er Venst­re det par­ti­et som his­to­risk sett har hatt det størs­te fal­let. Det har krym­pet fra å være et av de to store par­ti­ene som veks­let mel­lom å ha re­gje­rings­mak­ten på 1800- og be­gyn­nel­sen av 1900-tal­let, til at det i dag så vidt hol­der seg over sperre­gren­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Du kan følge Venst­res lands­møte di­rekte­sendt på nett-TV her på Dagen.no

Venst­re hadde en helt sen­tral plass i norsk his­to­rie i en pe­rio­de da par­la­men­ta­ris­men ble inn­ført ogJohan Sverd­rup var par­ti­ets ube­strid­te leder. Det er med andre ord in­gen­ting i veien med de his­to­ris­ke tra­di­sjo­ne­ne. Etter parti­split­tel­sen på 70-tal­let har det imid­ler­tid vært lite som har min­net om gam­mel stor­het.

En stund så det ut som par­ti­et skul­le for­svin­ne helt ut av norsk po­li­tikk. Ved stor­tings­val­ge­ne både i 1985 og -89 ble den gamle kjem­pen i norsk po­li­tikk stå­en­de uten re­pre­sen­ta­sjon i Nor­ges na­sjo­nal­for­sam­ling. Men underLars Spon­heims le­del­se klar­te par­ti­et å gjøre et be­merkese­sver­dig come­back i norsk riks­po­li­tikk.

Kan­skje er par­ti­ets stol­te his­to­rie noe av det som gjør at Venst­re hol­der seg fly­ten­de på tross av fort­satt mager ut­tel­ling under stor­tings­val­ge­ne. I in­ne­væ­ren­de pe­rio­de er det kunTrine Skei Gran­de og Borg­hild Tenden som re­pre­sen­te­rer par­ti­et på Stor­tin­get. På de fers­kes­te me­nings­må­lin­ge­ne lig­ger de så vidt over sperre­gren­sen.

I dag møtes Venst­res lands­møte­de­le­ga­ter for å legge stra­te­gi­en for å få ny inn­fly­tel­se. Det er iro­nisk nok tak­ket være gode tall for Høyre, par­ti­et som var deres ar­ges­te po­li­tis­ke mot­stan­der for 100 år siden, at re­gje­rings­del­ta­gel­se nå er inne­for rekke­vid­de.

Men veien frem dit er lang og bro­ke­te. I går sa parti­le­der Trine Skei Gran­de til Af­ten­pos­ten at en re­gje­rings­del­ta­gel­se utenKrF er uak­tu­elt for Venst­re. Det betyr at Venst­re er av­hen­gig avKrF.Dag­run Erik­sen, nest­le­de­ren i KrF, sier at si­tua­sjo­nen er den samme den andre veien også.

Selv om KrF og Venst­re i øko­no­misk po­li­tikk står hver­and­re nært, er de fjernt fra hver­and­re på mange verdi­mes­si­ge om­rå­der. I spørs­mål om abort, sur­ro­ga­ti, egg­do­na­sjon og fos­ter­dia­gnos­tikk er det stor av­stand mel­lom par­ti­ene. På disse om­rå­de­ne vil sen­trums­ka­me­ra­ten Venst­re ikke være en med­spil­ler for KrF, men en mot­stan­der.

Når Venst­re nå i hel­gen sam­les til lands­møte, bør de ta inn over seg at de tross alt ikke er uunn­vær­li­ge i mu­li­ge re­gje­rings­for­hand­lin­ger til høs­ten. Det er valg­re­sul­ta­tet som til syv­en­de og sist av­gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi er ikke sikre på at det er så lurt, ver­ken for KrF eller Venst­re å la valg­re­sul­ta­te­ne til en po­li­tisk part­ner/mot­stan­der være det av­gjø­ren­de for et even­tu­elt re­gje­rings­sam­ar­beid. Da kan man lett havne i en unød­ven­dig po­li­tisk tvangs­si­tua­sjon. Sær­lig med Venst­res sta­dig til­bake­ven­den­de pro­blem med sperre­gren­sen, er det ri­si­ka­belt for KrF å gjøre seg av­hen­gig av Trine Skei Gran­des parti.