MODIG: Den pakistanske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Asma Jahangir holder en appell under en protestaksjon i Lahore i 2009 mot offentlig pisking av en kvinne med slør. Foto: Arif Ali, AFP/NTB Scanpix

En verdig prisvinner

Tidligere har Stefanusalliansen og andre organisasjoner noen ganger gitt priser til personer med tilknytning til egne prosjekter. I år er det en verdig prisvinner, skriver Dagen på lederplass.

Den pakistanske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Asma Jahangir får årets Stefanuspris. Hun utfordrer mektige krefter. Menn som har forsøkt å føre den samme kampen tidligere, har måttet bøte med livet.

Det er Stefanusalliansen, tidligere Norsk Misjon i Øst, som deler ut Stefanusprisen til personer som særlig har bemerket seg i kampen for trosfrihet og menneskerettigheter. Jahangir får prisen for sin innsats for rettighetene til religiøse minoriteter, kvinner og barn i Pakistan gjennom flere tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At hun selv er muslim hindrer henne ikke i å kritisere urett gjort i islams navn. Tvert i mot. Jahangir er kjent som en skarp kritiker av hudud-straffene (pisking og steining for utroskap), tvangskonvertering og ikke minst Pakistans diskriminerende blasfemilover. Dermed stikker hun hånden dypt inn i et religiøst vepsebol.

I Pakistan kan mennesker dømmes til døden hvis de krenker profeten Muhammed og til livsvarig fengsel hvis de blir funnet skyldig i å krenke Koranen. Rykter om blasfemi har flere ganger ført til masseopptøyer og brutale angrep mot kristne nabolag, slik vi så det i Lahore i fjor og i landsbyene Koria og Gojra i 2009.

Det er heller ikke uvanlig at beskyldninger om blasfemi blir brukt for å bli kvitt brysomme motstandere. For den som blir anklaget for blasfemi, er det svært vanskelig å renvaske seg.

I følge den amerikanske trosfrihetskommisjonen er Pakistan det landet som har dømt flest til fengselsstraff for blasfemi. 14 er for tiden dømt til døden. 19 soner livstidsstraff. En av dem er den kristne kvinnen Asia Bibi.

Å kritisere blasfemilovene offentlig har vært forbundet med stor fare. I 2011 ble politikerne Salman Taseer og Shahbaz Bhatti ble drept etter at de hadde sagt at de ville endre disse lovene. Stefanuspris-vinner Jahangir har selv blitt truet på livet og angrepet gjentatte ganger, særlig etter at hun i 1995 forsvarte en 14 år gammel kristen gutt som var anklaget for blasfemi.

Å være religiøs minoritet i sunni-dominerte Pakistan er en daglig prøvelse. Dette kommer blant annet tydelig frem i en fersk rapport fra en pakistansk frivillig organisasjon som hevder at mellom 100 – 700 kristne kvinner årlig blir kidnappet, tvangskonvertert til islam og tvangsgiftet. Kvinner med hindu-bakgrunn lider samme skjebne.

Pakistan er et av verdens mest fiendtlige samfunn overfor religiøse minoriteter, ifølge Pew Research. Å stå opp mot dette krever mot. Asma Jahangir, som fra 2004-2010 var FNs spesialrapportør om religion- og livssynsfrihet, har vist at hun har dette motet.

Det er ikke uten grunn at John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, beskriver henne som et av de modigste mennesker han vet om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alt tyder på at Asma Jahangir er en verdig prisvinner. Tildelingen er også spennende fordi det er uvanlig at en norsk misjonsorganisasjon gir pris til en muslim.

Fra tid til annen har vi sett at Stefanusalliansen og andre organisasjoner og institusjoner har gitt priser til personer med tilknytning til egne prosjekter. Da kan man få inntrykk av at det ligger PR-strategiske hensyn bak prisen, heller enn objektive kriterier.

Så er ikke tilfelle for Stefanusalliansen denne gangen. Jahangir er ikke involvert i organisasjonens prosjekter. Dét styrker prisens troverdighet og gjennomslag.

Les også
Fire pågrepet for steining av gravid kvinne i Pakistan
Les også
Pakistansk politi kaller steining «rutinemessig drapssak»
Les også
Pakistans statsminister krever gransking av steining