En unik person - en unik nasjon

Det er en levende legende i internasjonal politikk som kommer på besøk til Norge i morgen, skriver Dagen på lederplass

Shi­mon Peres for­tje­ner all den nors­ke hon­nør han kan få både som per­son og som is­ra­elsk stats­over­hode.

Re­gje­rin­gen Sol­berg har fått ri­ke­lig og sær­de­les vel­for­tjent kri­tikk for måten de har be­hand­let Dalai Lamas Nor­ges-be­søk på. Ti­be­ta­ner­nes na­sjo­nal­sym­bol for­lot lan­det i går, men al­le­re­de i mor­gen an­kom­mer en ny freds­pris­vin­ner ho­ved­sta­den vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og denne gan­gen er vi be­ty­de­lig mer for­nøyd med måten re­gje­rin­gen og det of­fi­si­el­le Norge tar imot på. Is­ra­els pre­si­dent Shi­mon Peres lan­der på Gar­der­moen ved lunsj­ti­der i mor­gen. Der mot­tas han av blant annet re­pre­sen­tan­ter for konge­hu­set og den nors­ke re­gje­rin­gen.

I løpet av søn­da­gen skal Peres kun delta i en pri­vat se­re­mo­ni i den jø­dis­ke sy­na­go­gen i Berg­sti­en i Oslo. Det of­fi­si­el­le pro­gram­met star­ter først man­dag. Men da rul­ler til gjen­gjeld konge­ri­ket Norge ut alt vi har av æres­be­vis­nin­ger for å gjøre stas på gjes­ten fra Is­rael.

Peres skal mot­tas på Slotts­plas­sen av både kon­gen, kron­prin­sen og kron­prin­ses­sen. Pre­si­den­ten skal in­spi­se­re æres­gar­den. Og den is­ra­els­ke og nors­ke na­sjo­nal­san­gen skal høy­ti­de­lig av­spil­les.

Shi­mon Peres er en mann som for­tje­ner all den hon­nør han kan få. Både som den unike per­sonen han er og som stats­over­hode for den fan­tas­tis­ke na­sjo­nen han re­pre­sen­te­rer.

Det er intet mind­re enn en le­ven­de le­gen­de i in­ter­na­sjo­nal po­li­tikk som kom­mer på besøk til Norge i mor­gen. Shi­mon Peres er for tiden det elds­te stats­over­ho­det i ver­den. Han tje­ner sin na­sjon for fullt selv om han snart fyl­ler 91 år.

Det er en tje­nes­te for Is­ra­els land og folk som har på­gått uav­brutt i syv tiår. Der­for er his­to­ri­en om Shi­mon Peres også på en måte his­to­ri­en om den mo­der­ne sta­ten Is­rael.

Da ni­åri­ge Shi­mon Peres og hans fa­mi­lie i 1932 ankom Is­rael som inn­vand­re­re fra den da­væ­ren­de pols­ke byen Wisz­niew, fan­tes det ikke noen jø­disk stat. Men for­eld­re­ne til Shi­mon hadde be­stemt seg for at de ville skaf­fe sine barn en ny frem­tid i det som var fed­re­nes land. En frem­tid fri for de po­gro­me­ne og den sta­di­ge for­føl­gel­sen som de øst­euro­pe­is­ke jø­de­ne var ut­satt for.

Pe­res-fa­mi­li­en var hel­dig som kom seg ut av et Euro­pa der sky­ene var i ferd med å mørk­ne for den jø­dis­ke be­folk­nin­gen over hele kon­ti­nen­tet. Samt­li­ge av slekt­nin­ge­ne til Shi­mon Peres som ble væ­ren­de igjen i Wisz­niew ble ut­ryd­det i Ho­lo­caust.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp av asken fra Aus­chwitz og de andre ut­ryd­del­ses­lei­re­ne steg den nye na­sjo­nen, Eretz Is­rael. Og den na­sjo­nen be­stem­te Shi­mon Peres seg for at han ville vie sitt liv i tje­nes­te for.

Og hvil­ken tje­nes­te det har vært. Shi­mon Peres har inne­hatt så å si alle toppo­si­sjo­ner i is­ra­elsk po­li­tikk. Før han fikk pre­si­dent­em­be­tet har han vært blant annet stats­mi­nis­ter, uten­riks­mi­nis­ter, fi­nans­mi­nis­ter og for­svars­mi­nis­ter. Han har hatt em­be­ter i ikke mind­re enn tolv is­ra­els­ke re­gje­rin­ger siden han førs­te gang tråd­te inni re­gje­rings­sirk­le­ne som vise­for­svars­mi­nis­ter helt til­ba­ke i 1954.

Shi­mon Peres er også den enes­te gjen­le­ven­de av i alt tre is­ra­els­ke stats­bor­ge­re som har mot­tatt No­bels freds­pris. Sam­ti­dig som han har ar­bei­det for fred, har Peres imid­ler­tid all­tid hatt som ut­gangs­punkt at Is­rael må ha et sterkt for­svar. Han spil­te blant annet en vik­tig rolle i etab­le­rin­gen av Is­ra­els atom­vå­pen­pro­gram gjen­nom byg­gin­gen av den kjerne­fy­sis­ke re­ak­to­ren i Di­mo­na på siste halv­del av 50-tal­let.

Også den na­sjo­nen som Shi­mon Peres re­pre­sen­te­rer for­tje­ner de æres­be­vis­nin­ge­ne den blir til del de neste da­ge­ne. Is­rael er en unik stat. Tid­li­ge­re denne uken fei­ret lan­det sin uav­hen­gig­hets­dag for 66. gang.

Mot alle odds og i et av ver­dens mest fiendt­li­ge nabo­lag har Is­rael etab­lert et land som har blitt et lys for na­sjo­ne­ne. Ikke minst for de mus­lims­ke dik­ta­tu­re­ne som omgir sta­ten Is­rael.

Midt i et hav av noen av ver­dens ver­ste re­gi­mer lig­ger Is­rael der som en oase av de­mo­kra­ti, retts­sik­ker­het og yt­rings­fri­het. Is­rael er den vest­li­ge si­vi­li­sa­sjo­nen yt­ters­te ut­post i en re­gion som fort­satt sit­ter fast i dik­ta­tur, un­der­tryk­kel­se og re­li­giøs eks­tre­mis­me.

I Midt­østen bør det ikke være noen tvil om hvem Ves­ten - og Norge - fun­da­men­talt skal iden­ti­fi­se­re seg med, støt­te og håpe på: Is­rael.

Vel­kom­men Shi­mon Peres!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Følger Shimon Peres til Norge
Les også
Shimon Peres kommer til Norge i mai