SEIER: I saken om juleåpent pol gjorde en mann med plakat hele forskjellen. Nå blir Lex Grinderud en virkelighet. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

En mann med plakat

Kan en kar med plakat kledd i shorts og flipp-flopp-sandaler snu en sak i nasjonalforsamlingen? Ja, i Norge så.

Det er 23. mai i år. Den rekordvarme lange, norske sommeren har akkurat begynt. Journalist Johannes Ek Reindal og jeg er på vei oppforan Stortinget for å møte Paal Andre Grinderud. Han er kjent i norsk offentlighet for sin åpenhet om hvordan det var å være sønn av en mor som drakk seg i hjel.

Nå er han på plass foran nasjonalforsamlingen for å demonstrere mot forslaget om å endre Vinmonopolets åpningstid slik at det blir mulig å kjøpe vin og sprit på alle de såkalte aftenene. Julaften inkludert

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paal Andre Grinderud har kledd seg etter været denne dagen. I singlet, shorts og med ultralette sandaler av typen flipp-flopp står han der og deler ut små selvlagde løpesedler, nærmest for lapper å regne. Samtidig holder han opp en plakat med et enkelt budskap: «Jeg ber deg om en dag, Bent Høie».

Grinderud ber helseministeren om å bevare julaften som Vinmonopol-fri dag. I solidaritet med de altfor mange norske barna som lider under foreldrenes alkoholmisbruk. Og han varsler oss om at han ikke kommer til å gi seg før det blir politisk flertall for kravet hans.

Denne dagen har Grinderud allerede fått med seg Senterpartiet på å støtte forslaget. Og etter et fem minutter langt Dagen-arrangert møte på Eidsvolls plass mellom Grinderud og stortingsrepresentant Olaug Bollestad, snur også KrF.

I dagene etterpå begynner snøballen for alvor å rulle. Arbeiderpartiet melder seg på aksjonen for julaftenstengt Vinmonopol. Grinderud blir invitert på helseministerens kontor. Hyggelig prat, men ingen løfter.

Til slutt blir det klart at hele saken vil bli avgjort av Venstres stemmer.Onsdag kom de med sin avgjørelse. Også de vektlegger hensynet til barn i familier med rusproblemer og går inn for å holde polet stengt på julaften. På Paal Andre Grinderuds anbefaling.

I tillegg til å glede meg på barnas vegne, mener jeg at dette resultatet også uttrykker noe vakkert om det norske demokratiet. Om den korte avstanden mellom politikere og enkeltmennesker som særpreger våre folkevalgte organer.

I hvilket annet land ville aksjonen fra en enkeltperson ha ført til en slik helomvending i det politiske miljøet? Det er nok virkelig ikke så mange. Vi har grunn til å være stolte av vårt folkestyre.

I denne saken gjorde en mann med plakat hele forskjellen. Nå blir Lex Grinderud en virkelighet.