En geolog om jordas alder

Før en hop­per på til­syne­la­ten­de gode ar­gu­men­ter for sitt syn, har en plikt til å sjek­ke på­li­te­lig­he­ten. Som krist­ne skul­le det ikke være noen grunn til å fryk­te for sann­he­ten.

Det blir hev­det at alle se­di­men­tæ­re berg­ar­ter på jorda skyl­des en glo­bal stor­flom som fant sted for mind­re enn 10.000 år siden. Med et slikt syn ser en bort i fra store meng­der av geo­lo­gis­ke data; her er noen ek­semp­ler:

1. C14-me­to­den er nå stad­fes­tet å gi rik­ti­ge aldre på inn­til 11.350 år gam­melt ma­te­ria­le, ved å sjek­ke mot år­rin­ger i trær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2. Mange av de geo­lo­gis­ke la­ge­ne er ty­de­lig av­satt i miljø som ikke har med flom å gjøre, så som elver, delta, inn­sjø­er, ørken, i for­bin­del­se med is­bre­er, og på grun­ne hav­dyp.

3. Mange av­set­nin­ger bærer preg av å være av­satt over lange tids­rom, og slett ikke under en ka­ta­stro­fe.

4. Mange ste­der mang­ler det en­kel­te lag i lag­rek­ken, de er ero­der­te. Dette kre­ver lange tids­rom.

5. Fos­si­le­ne fore­kom­mer i ord­ne­te for­mer, ikke kao­tisk, slik de ville vært ved en flom.

6. Da­te­rin­ger av vul­kans­ke berg­ar­ter mel­lom de se­di­men­tæ­re la­ge­ne, viser at de er flere mil­lio­ner år gamle.

7. De vul­kans­ke la­ge­ne ville ta hund­re tu­se­ner av år for å av­kjø­les.

8. Mange lag har vært ut­satt for meta­mor­fo­se, noe som ikke kan for­kla­res ved en kort­va­rig flom.

Jeg har i mange år fors­ket innen pe­tro­le­ums-geo­lo­gi. Uten­for våre kys­ter fin­ner vi enormt tykke se­di­men­tæ­re lag; i disse la­ge­ne er det gjort funn av olje og gass. De se­di­men­tæ­re la­ge­ne kan være mer enn 10-15 km i tyk­kel­se både i Nord­sjø­en, Norske­ha­vet og Ba­rents­ha­vet. I for­bin­del­se med olje­virk­som­he­ten er det boret brøn­ner dypt ned i de se­di­men­tæ­re la­ge­ne. Flere er boret ned til mer enn 5 km; en har målt tem­pe­ra­tu­ren på bun­nen av disse bore­hul­le­ne, hvor den kan være 150 oC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tem­pe­ra­tu­ren i se­di­men­te­ne skyl­des at det er svært varmt i jor­das indre, og denne var­men på­vir­ker også se­di­men­te­ne. Det vil ta en viss tid før en kjele med vann blir opp­var­met når en set­ter den på en varm koke­pla­te. For å varme opp se­di­men­ter kre­ves det også en viss tid; hvor lang tid det kre­ves, av­hen­ger av var­men fra jor­das indre og se­di­men­te­nes egen­ska­per. Disse egen­ska­per er kjent fra la­bo­ra­to­rie-må­lin­ger. Det er rett og slett umu­lig, med vi­ten­ska­pe­lig me­to­de, å finne at se­di­men­te­ne kan ha blitt opp­var­met til slike tem­pe­ra­tu­rer som er målt i bore­hull i løpet av noen få tusen år; det vil ta flere mil­lio­ner år. Se mer om dette på ori­gonor­ge.no.

Gud er all­mek­tig, og kan selv­sagt gjøre hva Han vil. Han er slett ikke av­hen­gig av å følge na­tur­lo­ve­ne. Han kan ha skapt jorda fullt fer­dig for noen tusen år siden, med en til­syne­la­ten­de mye høy­ere alder. Men hvis en skal til­leg­ge geo­lo­gisk forsk­ning vekt, så kom­mer vi ikke bort fra at jorda er gam­mel. Det ikke mulig å bruke geo­lo­gis­ke ar­gu­men­ter for at jorda er ung.

Det er selv­sagt ikke slik at vi­ten­ska­pen har det en­de­li­ge sva­ret når det gjel­der jor­das alder. Det er rom for ulike opp­fat­nin­ger. Men det er vik­tig at vi som krist­ne ikke bru­ker uær­li­ge mid­ler i vår iver etter å for­sva­re vår opp­fat­ning av Bi­be­len. Før en hop­per på til­syne­la­ten­de gode ar­gu­men­ter for sitt syn, har en plikt til å sjek­ke på­li­te­lig­he­ten. Som krist­ne skul­le det ikke være noen grunn til å fryk­te for sann­he­ten.

SkapelseWilly FjeldskaarProfessor i geologi