Det vanskelige demokratiet

LEDERARTIKKEL: Demokratiet må vokse frem innenfra, skriver Dagens lederskribent redaktør Terjei Gilje.

Denne uken har vi på nytt kun­net lese om det nord­kore­ans­ke re­gi­mets gru­ful­le be­hand­ling av sin egen be­folk­ning. Sam­ti­dig fort­set­ter de for­fer­de­li­ge bru­ta­li­te­te­ne i Syria, og nær­me­re våre egne bredde­gra­der har vi sett fare for bor­ger­krig i Ukrai­na.

Når re­gi­me­ne selv til­syne­la­ten­de ikke mak­ter å etab­le­re gode for­hold i lan­de­ne de be­sty­rer, hvor­for gri­per ikke det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net mer re­so­lutt inn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det enkle sva­ret er at de­mo­kra­ti må vokse frem in­nen­fra. USA har be­talt en høy pris for sitt en­ga­sje­ment i Irak. Der hadde man på for­hånd for­be­redt seg for dår­lig med tanke på hva som skul­le skje etter Sad­dam Hus­sein. I Nord-Ko­rea står vi over­for en be­folk­ning hvor mange fort­satt tror at re­gi­met er det godes be­skyt­ter i kamp mot en tru­en­de om­ver­den.

Hva ville skjedd om USA, den an­tatt størs­te fien­den av alle, skul­le rykke inn og av­set­te Kim Jong-un? Og i Syria: hva ville skjedd hvis det in­ter­na­sjo­na­le sam­funn skul­le av­satt As­sads re­gi­me? Hvem ville ha tatt mak­ten etter ham? De siste årene har det blitt ty­de­li­ge­re at op­po­si­sjo­nen også be­står av grup­per med gans­ke store meng­der urent mel i posen.

Af­gha­ni­stan er et annet ek­sem­pel. Mer enn 12 år etter 11. sep­tem­ber 2001 og det på­føl­gen­de mi­li­tæ­re inn­to­get er det lite som tyder på Af­gha­ni­stan i nær frem­tid vil ligne et mo­der­ne de­mo­kra­ti.

De har sim­pelt­hen ikke tra­di­sjo­ner for et slikt styre­sett, og det tar lang tid å endre men­ta­li­te­ten i be­folk­nin­gen.

I Nord-Ko­rea er faren for et gjen­gjel­del­ses­an­grep mot Sør-Ko­reas ho­ved­stad Seoul over­hen­gen­de, der­som Nord-Ko­rea først blir an­gre­pet. Men ved siden av den umid­del­ba­re mi­li­tæ­re trus­se­len, lig­ger det også en be­ty­de­lig po­li­tisk ut­ford­ring i og med den men­ta­li­tets­end­rin­gen som må finne sted for at et reelt de­mo­kra­ti skal kunne fun­ge­re.

Ef­fek­ten vil bli stør­re om end­rin­ge­ne kom­mer in­nen­fra. Det kan til­syne­la­ten­de ta leng­re tid, men end­rin­ger som er for­ank­ret i be­folk­nin­gen får for­te­re og bedre gjen­nom­slag enn dem som blir på­tvun­get uten­fra.

Den kre­ven­de kuns­ten er da å bidra til at disse end­rin­ge­ne kan finne sted. Og der fin­nes det en hel rekke mu­lig­he­ter. Øko­no­mis­ke sank­sjo­ner er en, reise­be­grens­nin­ger er en annen.

Men ingen av dem ga­ran­te­rer løs­ning innen kort tid. Og det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net må til alle tider er­kjen­ne et an­svar for å bidra til at an­tall drep­te og så­re­de kan bli re­du­sert. Men enkle rop om mi­li­tær in­ter­ven­sjon kan altså godt vise seg å ikke tjene ver­ken den li­den­de si­vil­be­folk­nin­gen eller dem som skal in­ter­ve­ne­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor­bri­tan­nias le­gen­da­ris­ke stats­mi­nis­ter Win­ston Churchill skal ha sagt minst to ting om folke­sty­ret: det beste ar­gu­men­tet mot de­mo­kra­ti, er en fem mi­nut­ters prat med en gjen­nom­snitt­lig vel­ger. På den annen side: de­mo­kra­ti er den ver­ste sty­rings­for­men av alle, bort­sett fra dem vi har prøvd før.

I en av lære­bø­ke­ne jeg har lig­gen­de fra den tiden jeg stu­der­te sam­men­lig­nen­de po­li­tikk, skri­ver pro­fes­sor Andreas Føl­les­dal: «De­mo­kra­ti­ets sen­tra­le poeng er at de som må leve under po­li­tis­ke ord­nin­ger, også skal være med og på­vir­ke dem.»

Visst er kom­pe­tan­sen ulikt for­delt, og visst skal vi ha til­lit til forsk­ning. Men vi har ikke fun­net noe bedre sty­rings­sys­tem enn folke­sty­ret.

I 2008 var jeg i Nai­ro­bi sam­men med Øi­stein Gar­cia de Presno for å se på det be­und­rings­ver­di­ge ar­bei­det mange pas­to­rer i slum­men gjør både som me­nig­hets­le­de­re og næ­rings­ut­vik­le­re, ikke ulikt Hans Ni­el­sen Hau­ges liv og lære. Like ved Ki­be­ra-slum­men lig­ger kjøpe­sen­te­ret West­gate, som i høst ble åsted for et ter­ror­an­grep.

I 2008 var jeg innom en bok­han­del der, og kjøp­te en bok hvor flere stats­vi­te­re skri­ver om den po­li­tis­ke si­tua­sjo­nen i Afri­ka ved inn­gan­gen til det 21. år­hund­re. Jeg mer­ket meg sær­lig en av ar­tik­le­ne, hvor for­fat­te­ren, en lærer ved et ke­ny­ansk uni­ver­si­tet, på­pe­ker hvor vik­tig det er at jak­ten på løs­nin­ger for den afri­kans­ke kri­sen bør komme fra den po­li­tis­ke sfæ­ren.

Det kan virke som en opp­lagt på­stand, men når vi ser på den po­li­tis­ke si­tua­sjo­nen rundt oss, er dette slett ikke nød­ven­dig­vis til­fel­let. Mak­ten lig­ger ofte helt andre ste­der enn hos valg­te po­li­ti­ke­re. Tan­ken om at de som blir på­vir­ket av po­li­tis­ke be­slut­nin­ger selv har rett til å på­vir­ke disse pro­ses­se­ne, kom­mer ikke av seg selv.

Og noen gan­ger, som i Egypt, kan man opp­le­ve at mer eller mind­re ude­mo­kra­tis­ke kref­ter bru­ker de­mo­kra­ti­et til å be­gren­se eller av­skaf­fe de­mo­kra­ti­et. Den løs­nin­gen som gir best re­sul­ta­ter på lang sikt er der­med ikke nød­ven­dig­vis den som vir­ker mest til­freds­stil­len­de i øye­blik­ket.

Knapt noen po­li­tisk opp­ga­ve kan være vik­ti­ge­re enn å sikre bære­kraf­ti­ge de­mo­kra­ti­er. Sær­lig når vi er­kjen­ner det men­neske­ver­det Gud har gitt hver en­kelt av oss.