Den verdibevisste husmoren

Hage­manns ini­tia­tiv er for­fris­ken­de og vik­tig. At hun gjør dette som fe­mi­nist, er et vik­tig poeng. Fe­mi­nis­mens kongs­tan­ke var kvinne­fri­gjø­ring. Da er det uhyre vik­tig at kvin­ner ikke blir pres­set inn i ny trell­dom, skriver Dagen på lederplass.

«Hus­mor.» Hva ten­ker vi når noen pre­sen­te­rer seg med denne tit­te­len? Blir vi nys­gjer­ri­ge og får lyst å høre mer? Eller mis­ter vi in­ter­es­sen? Rea­ge­rer vi med skep­sis og ned­la­ten­de skul­der­trekk?

For bare én ge­ne­ra­sjon siden var tit­te­len hus­mor både ut­bredt og re­spek­tert. I dag blir hus­mød­re sett ned på og lat­ter­lig­gjort i det of­fent­li­ge ord­skif­tet, hev­der Char­lot­te Koren, sam­funns­øko­nom og for­fat­ter av boken «Kvin­nens rolle i norsk øko­no­mi». Tit­te­len hus­mor er blitt stig­ma­ti­se­ren­de. Vi ten­ker at det helst er inn­vand­rer­kvin­ner, rike fruer eller cup­ca­ke-bak­ende damer som vel­ger å «gå hjem­me». For­doms­fullt møter stor­sam­fun­net dem som kvin­ner uten fag­li­ge am­bi­sjo­ner: Uopp­lys­te. Uin­ter­es­san­te. Upro­duk­ti­ve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­bunds­le­der Eli­sa­beth Rus­dal har samme opp­le­vel­se av mang­len­de pre­sti­sje. «Hjemme­ar­bei­den­de blir sett på som litt dovne. Det er al­vor­lig», sier hun til Dagen.

Sann­syn­lig­vis burde vi som sam­funn kol­lek­tivt be hus­mød­re­ne om unn­skyld­ning. Hus­mød­re flest er slett ikke blot­tet for am­bi­sjo­ner. Tar vi oss tid til å lytte til dem som vel­ger å ar­bei­de hjem­me, vil vi raskt opp­da­ge at mange i denne grup­pen er uhyre be­viss­te.

Er det noen som går mot strøm­men, som tar vel­over­vei­de verdi­valg, så er det en del av disse. Som alle oss andre er de ut­satt for et mas­sivt press om å satse på kar­rie­re og om å ha et for­bruk på et visst nivå. For­skjel­len er at de har mot og vilje til å si stopp og kjen­ne etter hva som er best for dem selv og fa­mi­li­en, selv om de dess­ver­re må be­ta­le en pris - både i form av dår­li­ge­re kar­rie­re­ut­sik­ter, la­ve­re inn­tekt og la­ve­re pre­sti­sje.

I gårs­da­gens avis lan­ser­te fe­mi­nis­ten og fire­barns­mo­ren Ellen Hage­mann sin for­kle­ak­sjon i so­li­da­ri­tet med alle hjemme­ar­bei­den­de hus­mød­re. I ett år vil Hage­mann gå med for­kle hver bi­di­ge dag for å gjøre det ube­tal­te om­sorgs­ar­bei­det mer syn­lig.

Hage­mann sa selv opp job­ben som prest for noen år siden for å være hjem­me med barna. Nå er hun lei av at det å passe barn, lage mat og vaske klær har så lav sta­tus. Hun vil gjøre hus­mød­re stol­te av yrket sitt. Dess­uten mener hun at ak­sjo­nen har en miljø­di­men­sjon: La­ve­re inn­tekt betyr la­ve­re for­bruk. Dét er godt for mil­jø­et.

Hage­manns ini­tia­tiv er for­fris­ken­de og vik­tig. At hun gjør dette som fe­mi­nist, er et vik­tig poeng. Fe­mi­nis­mens kongs­tan­ke var kvinne­fri­gjø­ring. Da er det uhyre vik­tig at kvin­ner ikke blir pres­set inn i ny trell­dom. «Det må ikke bli sånn at kvinne­idea­let blir et ideal det ikke er mulig å gjen­nom­føre», sier hun.

Det gir ikke me­ning å bli «fri­gjort» til å slite seg ut, fordi be­ho­ve­ne hjem­me og på jobb blir umu­li­ge å for­ene. Fri­gjort er en først når en har mu­lig­het til å ta sine egne valg - enten det betyr at en er yr­kes­ak­tiv eller vel­ger å jobbe hjem­me.

Valg­fri­het er nøk­kel­or­det. At det fin­nes po­li­tisk vilje til å legge øko­no­misk til rette, er en for­ut­set­ning for slik valg­fri­het. Hold­nin­ger spil­ler også en vik­tig rolle. Vi har alle an­svar for at «hus­mor» blir et hon­nør­ord, ikke et skjells­ord. Rus­dal i kvin­ne- og fa­mi­lie­for­bun­det for­tje­ner å bli lyt­tet til når hun opp­ford­rer oss til å re­spek­te­re hver­and­res verdi­valg. Å velge å være hus­mor er et modig valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Skal gå med forkle i ett årHjemmearbeidende mødre