VANN: Innen 2050 kan altså over fem milliarder mennesker bo i områder uten god nok tilgang på vann. Dette er en global vannkrise, skriver Dagfinn Høybråten. På bildet ser vi jenter i en landsby utenfor Khartoum som henter opp vann fra en brønn.

Den globale vannkrisen

785 millioner mennesker mangler tilgang til rent vann. De er tvunget til å drikke skittent vann. Aldri før har rent vann vært så viktig som i 2020, da pandemien rammet oss alle.

Akkurat nå er titusenvis av mennesker på flukt fra krisen i Tigray i Etiopia. De er på flukt i en region som har lite vann. På flukt er de enda mer sårbare, og mange familier blir helt avhengige av nødhjelp fra Kirkens Nødhjelp og andre organisasjoner for å overleve.

I Sudan møter vi flyktninger som måtte forlate alt de eier og som er tvunget til å grave etter vann i grøfter og uttørkede elveleier. Vannet de finner er forurenset av dyr og mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dårlig hygiene og mangel på trygge sanitærforhold og rent vann bidrar til alvorlige mage- og tarmsykdommer som tar livet av mer enn 2,2 millioner mennesker hvert år. De fleste av dem er barn.

Denne situasjonen fratar mennesker muligheter for utvikling og undergraver deres verdighet. Samtidig er smitten av korona utbredt.

Over en million flyktninger er nå i Sudan, og over to millioner mennesker er drevet på flukt internt i landet. Det er en enorm påkjenning for et av verdens fattigste land.

Mens hele verden venter på vaksiner, har folk over hele verden de samme metodene for å beskytte seg mot viruset. Sosial avstand, ha på seg maske og sikre god hygiene. Men uten rent vann er det nærmest umulig å beskytte seg mot pandemien.

Vi mennesker deler jorden, vannet og klimaet. Men klimaendringene rammer stadig flere mennesker. Mer tørke og naturkatastrofer gir mangel på mat og rent drikkevann i verdens fattigste land.

I land som Sudan og Etiopia blir menneskene stadig oftere rammet av tørke og flom. Flommen er også farlig, den ødelegger boliger og avlinger og den forurenser drikkekilder.

Nesten halvparten av verdens befolkning bor nå i områder som opplever vannmangel minst en måned i året. (2018 World Water Development Report).

Innen 2050 kan det tallet øke til 5,7 milliarder. Da vil altså over fem milliarder mennesker bo i områder uten god nok tilgang på vann. Dette er en global vannkrise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vannkrisen rammer de fattigste hardest. De som ikke kan kjøpe vann på flaske, og mange bor i områder hvor det ikke finnes rent vann og såpe på skolen eller på helseklinikken.

Hva er vårt ansvar? Vi må bidra til å stagge klimaendringene som bidrar til ekstremvær. Og vi må hjelpe de mest sårbare med å tilpasse seg klimakrisen som vi allerede har. Til denne store oppgaven trengs det både politisk vilje og folkelig engasjement.

Men du og jeg kan også gjøre mange små, men viktige tiltak i hverdagen. Du kan bli med på årets Fasteaksjon, som har som mål å skaffe rent vann til de mest sårbare menneskene.

Den innsatsen som tusenvis av engasjerte mennesker gjør her i Norge i fastetiden, den redder liv, den gir verdighet og håp.

Historien har vist oss at vi mennesker kan være grusomme mot hverandre. Men vi har også utallige eksempler på at vi hjelper hverandre – på tvers av landegrenser. Nå har vi muligheten til å stille opp for å bidra til at flere får rent vann. Rent vann redder liv. Bli med på å forandre – for andre.