«Nguyen Bac Truyen (her sammen med konen) har aldri latt være å hjelpe andre, selv om de har hatt en annen tro enn ham selv», skriver artikkelforfatteren.

Den barmhjertige hoa hao-buddhist

Skulle jeg gitt et eksempel på en barmhjertig samaritan i dag, ville jeg trukket frem vietnamesiske Nguyen Bac Truyen.

«Hvem er så min neste?» En provosert lovkyndig slang spørsmålet til Jesus. Han hadde kanskje håpet at Jesus skulle gi et klart og avgrensende svar.

Noe han kunne nikke gjenkjennende til og legge sin egen merittliste frem og endelig få litt anerkjennelse fra denne unge rabbien. Isteden fikk han en liknelse som sprengte grensene for hvem som skal regnes som vår neste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skulle jeg gitt et eksempel på en barmhjertig samaritan i dag, ville jeg trukket frem vietnamesiske Nguyen Bac Truyen. I likhet med liknelsens hovedperson, har Truyen gjentatte ganger fått inderlig medfølelse med de utslåtte og undertrykte rundt seg.

Han er opprinnelig ingeniør og gründer, men utdannet seg til jurist for å hjelpe ofre for brudd på menneskerettighetene i Vietnam. Han har gitt gratis rettshjelp til politiske fanger og deres familier, og til forfulgte religiøse minoriteter. Han er selv hoa hao-buddhist, en vietnamesisk gren av buddhisme.

Hoa hao-buddhister som ikke underkaster seg pålegg om registrering og streng statlig kontroll, risikerer trakassering og undertrykkelse. Det samme gjelder for protestantiske og katolske kristne, og andre religiøse minoriteter.

Nguyen Bac Truyen har aldri latt være å hjelpe andre, selv om de har hatt en annen tro enn ham selv. Og han har oppsøkt dem som har blir overfalt på bortgjemte steder, der politiet mer enn gjerne bruker røvere for å plage dem som påpeker urett.

Truyens iherdige kamp for undertrykte minoriteter har kostet ham dyrt. Han har vært fengslet en rekke ganger. Den siste dommen falt i 2018. Da ble han dømt til 11 års fengsel, for «aktiviteter som har som mål å styrte folkets styre».

Selv om rettssikkerheten var fraværende og anklagen grunnløs, ble han og flere andre likevel dømt. Han må sone over 100 mil unna der familien hans bor, og de får knapt besøke ham.

Men selv om Nguyen Bac Truyen soner sin dom i isolat, har han klart å finne mot og anledninger til å stå opp for andre fanger. Han er selv syk og har plager etter tortur, men har ledet en sultestreik for en katolsk medfange som ble utsatt for overgrep.

Vi i Stefanusalliansen er stolte over at Stefanusprisen gis til Nguyen Bac Truyen i år. Truyen er et stort forbilde i sin evne og vilje til å la så mange mennesker få være hans neste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enten det er fattige som har blitt fratatt sine landområder, forfulgte protestanter eller torturerte medfanger. Han fortjener at vi også inkluderer ham i vår sirkel av mennesker vi har inderlig medfølelse med, og at vi står opp på hans vegne.

«Gå du og gjør som han.»

Les også
Står opp for andres tru
Les også
Stefanusprisen til vietnamesisk advokat