FREMSKUTT ROLLE: En video der dr. Sasa taler, vises under en demonstrasjon i Yangon. Sasa er en kristen fra chin-folket. Hans fremskutte rolle viser at den nasjonale samlingsregjeringen har en visjon om et Myanmar som inkluderer de etniske og religiøse minoritetene og ikke bare de hovedsakelig buddhistiske, etniske burmeserne, skriver Ed Brown.

Nødrop mot Myanmars generaler

Vi støtter kravet om flere sanksjoner mot generalene, i regi av blant andre EU. Juntaens menn må stilles til ansvar for at de brutalt angriper det folket de skulle beskytte.

Myanmars hær har møtt den massive folkelige motstanden mot kuppet den 1. februar med en brutalitet som opprører.

Vi i Stefanusalliansen har partnere og venner som står midt oppe i brutaliteten. Noen har selv måttet gå i skjul. Andre skjuler folk som hæren eller sikkerhetsstyrkene vil arrestere, fordi de deltar i sivil ulydighet. Andre har familiemedlemmer som har vært arrestert og tatt inn til avhør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle våre venner og partnere er vitner til katastrofen: Hundretalls drepte sivile, raid og arrestasjoner, panisk flukt, bombetokter og en varslet humanitær krise – med millioner som kan komme til å sulte.

Vi får sterke appeller om å rope ut kravet om flere internasjonale tiltak.

Selv står vi i direkte kontakt med dr. Sasa. Han er statsråd for internasjonalt samarbeid i den nasjonale samlingsregjeringen. Denne skyggeregjeringen samler representanter fra ulike religiøse og etniske grupper i felles motstand mot juntaen. De krever å bli internasjonalt anerkjent som Myanmars legitime representant, i stedet for juntaen som tok makten etter at deres menn hadde tapt et helt lovlig valg. Dette kravet støtter vi.

Selv er Sasa en kristen fra chin-folket. Hans fremskutte rolle viser at den nasjonale samlingsregjeringen har en visjon om et Myanmar som inkluderer de etniske og religiøse minoritetene og ikke bare de hovedsakelig buddhistiske, etniske burmeserne.

I tiårene etter uavhengigheten for 70 år siden har minoritetene lidd under hærens til dels massive overgrep. Vi kjenner brutaliteten mot rohingyaene. Også andre minoriteter har lidd.

«Jeg vet hvilke lidelser de etniske minoritetene har vært gjennom, for jeg selv er en av dem. Myanmars minoriteter har lidd nok», sa Sasa i et av de videomøtene vi i Stefanusalliansen nylig hadde med ham. Han sa også at hærens brutalitet etter kuppet bare er en forlengelse av de overgrepene hæren har utsatt minoritetene for gjennom tiårene.

Myanmars generaler har satt inn bombefly mot flere områder som kontrolleres av etniske væpnede grupper, både i Karen-staten og i Kachin-staten. Vi har venner som skjuler seg for hærens droner ved grenseelva mot Thailand og som har gravd bomberom i tilfelle bombeflyene kommer lengre sør.

Flyforbudssone. Våre venner trygler FNs sikkerhetsråd om å vedta og håndheve en flyforbudssone som kan stoppe bombetoktene over delstatene med minoritetsfolk. Vi sender kravet videre til utenriksministeren, innehaver av Norges sete i Sikkerhetsrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi deler fortvilelsen over at vetomaktene Russland og Kina fortsatt forsyner Myanmars generaler med våpen. Vi støtter kravet om flere sanksjoner mot generalene, i regi av blant andre EU. Juntaens menn må stilles til ansvar for at de brutalt angriper det folket de skulle beskytte.

Millioner kan komme til å sulte i Myanmar. Men det finnes kanaler for å få inn hjelp, utenom juntaens kontroll. Disse kanalene må støttes.

Vi retter en inntrengende appell om hjelp til Myanmar. Folkets Myanmar, ikke juntaens.

Les også
Bøn for Myanmar
Les også
Norske baptister sender penger og bønner til Myanmar
Les også
Vi ber ikke mot muslimer