«Misjon i betydningen evangelisering, er en del av kirkens oppdrag, og kan ikke erstattes av religionsdialog. Begge deler er nødvendig», skriver Berit Hagen Agøy (bildet).

Misjonen inn i Mellomkirkelig Råd

Den norske kirke trenger misjonsorganisasjonenes kompetanse, lange erfaring og nettverk i vårt internasjonale og økumeniske arbeid og i relasjonene til våre søsterkirker.

Kirkemøtet vedtok et nytt regelverk for Mellomkirkelig råd (MKR) som bekrefter rådets rolle som Kirkemøtets fagorgan i økumenisk og internasjonalt arbeid.

Dagen hadde nylig et oppslag om at misjonsorganisasjonene nå blir representert i MKR. Dette er noe vi fra sekretariat og det forrige rådet har ivret for, og vi er glade for at Kirkemøtet vedtok vårt forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Misjonsorganisasjonene er kirkens pionerer i internasjonalt arbeid, og de har mye av æren for at bistand og internasjonal solidaritet har så bred oppslutning i det norske folk.

Jeg har dyp respekt for misjonsorganisasjonenes trofaste og langvarige innsats. Deres omfattende virke må ikke komme i skyggen av nødvendig kritikk av vestlig kulturimperialisme.

Mitt inntrykk er at misjonsorganisasjonene selv er noen av misjonens sterkeste kritikere, og at de kontinuerlig reflekterer godt over misjonsteologi og justerer metoder og relasjoner i tråd med aktuelle utfordringer.

Dagens seriøse misjonsarbeid er preget av forståelse og respekt for kulturelt mangfold og drives som et likeverdig partnerskap mellom ulike kirker og organisasjoner.

Misjon i betydningen evangelisering, er en del av kirkens oppdrag, og kan ikke erstattes av religionsdialog. Begge deler er nødvendig.

Den norske kirke trenger misjonsorganisasjonenes kompetanse, lange erfaring og nettverk i vårt internasjonale og økumeniske arbeid og i relasjonene til våre søsterkirker.

Vi har siden 1990-tallet hatt et nært samarbeid med misjonsorganisasjoner i Samarbeid menighet og misjon (SMM). SMM har styrket erkjennelsen av at misjon er kirkens ansvar og ikke noe som kan overlates til organisasjonene alene.

Samvirke mellom MKRs internasjonale og økumeniske engasjement og SMM, har vært avgjørende viktig for kirkens misjonsforståelse og tydeliggjort vårt ansvar for misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag har omlag 80 prosent av menighetene en avtale med en av SMM-organisasjonene, noe som bidrar til å styrke lokalmenighetens eierskap og engasjement for misjon.

Ved å gi SMM-organisasjonene representasjon i MKR, styrker vi samarbeidet med misjonsorganisasjonene ytterligere, og vi ser fram til lærerike og spennende samtaler i rådet om hvordan vi sammen kan utføre kirkens misjonsoppdrag.