Bildet viser den armenske kate
...
Bildet viser den armenske katedralen som ble rammet av flere runder med granatangrep. Den ligger i Shusha utenfor Nagorno-Karabakhs største by Stepanakert. Foto: AP / NTB
debatt
Fortielse og løgner
Del
Mens armenerne i Nagorno-Karabakh kjemper for livet mot en aserbajdsjansk invasjon, unnlater norske styresmakter å omtale krigen med et eneste ord.

Det er tydelig at de nærmere 500 armenske menneskelivene som hittil er gått tapt, er mindre verdt enn Norges økonomiske interesser i det oljerike diktaturet Aserbajdsjan.

Samtidig velger norske journalister å sette sin tillit til det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet, som serverer den ene løgnen etter den andre. Fakta må frem.

For det første hersker det ingen tvil: Aserbajdsjan angriper, mens armenerne forsvarer seg.

For det andre var det Aserbajdsjan som brøt den nylig inngåtte våpenhvilen – etter fem (!) minutter.

For det tredje begår Aserbajdsjan krigsforbrytelser gjennom målrettede angrep på den armenske sivilbefolkningen. Hovedstaden Stepanakert bombes daglig, og selv ikke sykehusene er fredet.

Katedralen i den nest største byen Shushi, er utbombet. I helgen er fem sivile armenere drept, blant andre en mor og hennes funksjonshemmede sønn, som begge ble skutt og drept i eget hjem. Aserbajdsjan har også skutt og såret journalister, både armenske og utenlandske.

For det fjerde er det ikke for ingenting at Armenias statsminister Nikol Pasjinjan omtaler Tyrkias innblanding i krigen som «en fortsettelse av folkemordet på armenerne». Erdogan har blant annet hentet inn et stort antall jihadister fra Syria som nå gjør tjeneste som aserbajdsjanske leiesoldater.

Det armenske forsvarsdepartementet publiserte nylig en grusom video fra slagmarken. En av jihadistene går her rundt og filmer falne armenske soldater, mens han kaller dem «svin» og «vantro» og takker Allah.

For det femte forsyner Israel Aserbajdsjan med våpen som er blant de mest avanserte i verden. Mens Israel er Aserbajdsjans største våpenleverandør, er Aserbajdsjan Israels største oljeleverandør. I protest mot våpensalget har Armenia kalt hjem sin ambassadør fra Israel. Aserbajdsjan bruker blant annet klasebomber, noe konvensjonen om klaseammunisjon forbyr.

Det er på høy tid at Aserbajdsjans krigføring fordømmes.

debatt,meninger,carl henrik gilbu rekdal,nagorno-karabakh,aserbajdsjan,armenia,stepanakert