Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Derfor skal vi støtte jøders rett til omskjæring

Et forbud ville i praksis gjøre det ulovlig for jøder å praktisere deres jødedom i Danmark. Det ville være en forferdelig situasjon. 

I Det gamle testamentet befaler Gud at jøder skal omskjære guttebarnene sine på den åttende dagen etter fødselen.

Men de siste årene har stadig flere i den vestlige verden krevd at samfunnet forbyr jøder å adlyde denne bibelske befalingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Danmark har det de siste to månedene vært en voldsom debatt om omskjæring av gutter. Meningsmålinger viser at et flertall i befolkningen nå støtter et forbud.

Også i Folketinget så det ut til å være et flertall for forbud, inntil regjeringen (sosialdemokratiet) og Venstre (Danmarks største borgerlige parti) meldte fra om at de er motstandere av et forbud.

Debatten har vært hard og ubarmhjertig. Formannen i Det Jødiske Samfunn i Danmark, Henri Goldstein, måtte offentlig advare om at debatten fører til hat mot jøder.

Hva skal vi som kristne si om denne debatten? Vi skal støtte våre jødiske landsmenn!

En omskjæring av en åtte dager gammel gutt er et meget lite inngrep, som ikke rettferdiggjør det voldsomme anslag mot religionsfriheten, som et forbud vil være.

Et forbud ville i praksis gjøre det ulovlig for jøder å praktisere deres jødedom i Danmark. Det ville være en forferdelig situasjon.

Jøder skal selvfølgelig kunne leve som jøder i samfunnet vårt. Derfor skal vi som kristne kjempe mot et forbud.

Vi skal også forsvare jøder mot de vanvittige og overdrevne beskrivelser av omskjæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når omskjæring beskrives som vold og lemlestelse, vil det resultere i at jøder blir lagt for hat som voldsmenn og ukjærlige foreldre. Det er løgn, og vi må som kristne kjempe for jødenes rett til å bli fri fra den slags baktalelse.

Men vi skal også kjempe sammen med jødene for vår egen skyld. De argumenter som brukes mot jødenes omskjæring av guttebarn, kan også brukes mot kristnes opplæring av barn i den kristne tro.

Motstanderne sier at jødene ikke må få lov til å omskjære sine barn, siden barnene selv skal kunne velge når de blir 18 år.

Det er bare et kort skritt til å si at kristne ikke må pådytte barnene deres en tro på Gud, og at noe er godt og annet er synd. Det kan jo gi psykiske arr på sinnet resten av livet, vil noen si – arr som er mye verre enn fysisk omskjæring.

Vestlige samfunn er de siste årene blitt preget av en voldsom, antireligiøs holdning. Mennesker kan tro hva de vil, men de må ikke praktisere troen på en måte som flertallet ikke liker.

Det er denne kampen debatten om omskjæring handler om. Derfor skal vi stå sammen med våre jødiske landsmenn.