«Vi er sikre på at du, som oss, har lest disse rapportene med bekymring og uro, og ser det som Norges ansvar å være tydelig overfor Kinas utenriksminister», skriver artikkelforfatterne. På bildet er utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Kjære Ine Eriksen Søreide

Vi kan ikke være tause vitner til etnisk rensning.

Innlegget er skrevet av Ingrid B. Rosland, prosjektleder Raftostiftelsen, Jostein Hole Kobbeltvedt, daglig leder Raftostiftelsen og Adiljan Abdurihim, Den Norske Uighurkomiteen.

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi ser med glede på at du planlegger å ta opp menneskerettighetssituasjonen i Kina under møtet ditt med Kinas utenriksminister. Sett i lys av Norges tidligere ønske om å unngå dette for å komme inn igjen i Kinas varme, er vi takknemlige for at Norge nå ser at dette ikke lenger kan unngås.

For det er ikke av mangel på menneskerettighetsbrudd at dette har blitt skjøvet under teppet tidligere. Og situasjonen den senere tid har ikke blitt bedre.

Det har lenge vært et kjent faktum at uighurer blir utsatt for verdens mest utviklede og aggressive digitale overvåkning, og flere enn én million uighurer er internert i såkalte “reutdanningsleire”.

Disse leirene har som mål å viske ut ethvert spor av religiøs eller kulturell tilhørighet, og tvangsassimilere uighurene i Kina. Mye av undertrykkelsen av uighurene får en til å trekke linjer til etnisk rensning.

Nyere rapporter slår fast at det som skjer i Kina faktisk møter kravene på hva som defineres som etnisk rensning. Det er nemlig nylig dokumentert at uighurene blir utsatt for tvangssterilisering.

Gjennom bruk av tvungen prevensjon og sterilisering, har fødselstallene i de to regionene Hotan og Kashgar, der majoriteten av befolkningen er uighurer, gått ned 60% fra2015 til2018.

Omtrent samtidig som disse rapportene kom ut, ble det offentliggjort rapporter som viste at USA hadde beslaglagt 13 tonn med produkter laget av hår som er antatt å komme fra uighurer fengslet i konsentrasjonsleirer.

Det er altså snakk om etnisk rensning av en folkegruppe, og takket være veldokumenterte rapporter kan vi ikke lenger forholde oss tause til Kinas massive overgrep mot uighurene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne forfølgelsen av uighurer er ikke noe som bare skjer i Kina, men også utenfor Kinas grenser, deriblant Norge, der uighurer blir forfulgt, overvåket og kontrollert av kinesiske myndigheter.

Uighurer i Norge og andre vestlige land som snakker ut om det som skjer i Kina, opplever at hele eller deler av familien i Kina blir tvangsinternert eller fengslet.

Vi er sikre på at du, som oss, har lest disse rapportene med bekymring og uro, og ser det som Norges ansvar å være tydelig overfor Kinas utenriksminister: Vi kan ikke være tause vitner til etnisk rensning.