«Atle Sommerfeldt og Herborg F
...
«Atle Sommerfeldt og Herborg Finnset (bildet) hevdet at de er opptatt av den internasjonale rettsorden for staten Israel», skriver artikkelforfatteren. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix
debatt
Biskoper uten folkerett
Del
Det riktige å si er at Israel erklærer suverenitet over området.

Atle Sommerfeldt og Herborg Finnset hevdet 30/6 at de er opptatt av den internasjonale rettsorden for staten Israel. Så kom det to påstander om israelske ulovligheter – uten noen henvisning til noen internasjonal rettsorden.

Den første var at Israel okkuperte Vestbredden «ulovlig» i 1967, og de to biskopene fant det betimelig å begynne historiefortellingen sin i 1967. Da kan vi hente frem Ibsen: Når utgangspunktet er som galest, blir resultatet ofte originalest.

Vi må tilbake til 1920 og 1922: San Remo-avtalen og Palestinamandatet bestemte at området skulle bli del av det jødiske hjemland. Et grunnprinsipp i folkeretten sier at en rettighet som er blitt overdratt til noen, ikke blir endret, redusert eller opphevet ved senere lovgivning.

Dette er slått fast i Wien-konvensjonen av 1969, som Norge formelt følger. Jødenes rett til området ble derfor ikke annullert da britene gav opp jobben som mandat-bestyrer (14. mai 1948).

Biskopene vet antagelig – eller bør vite – at Jordan aldri har hatt suverenitetshjemmel til Vestbredden. Jordan okkuperte området ulovlig i 1948–49. «Mye vil ha mer» heter det, og i 1967 prøvde landet å utslette Israel fra kartet, enda Israel bad dem holde fingrene av fatet. Noen ganger brenner man seg. Jordan tapte.

Krigens regler sier at et land som blir angrepet (her Israel), har rett til å beholde/administrere det man tar kontroll over inntil en fredsavtale blir utarbeidet. Derfor var Israels okkupasjon ikke ulovlig. Dessuten hadde ikke Jordan noen formell rett til området.

Fredsavtalen kom i 1994, og art 3 (2) sier at avtalen ikke legger føringer på statusen til de områder Israel fikk kontroll over. Det vil si: Jordan har ikke noe med hvilke deler Israel erklærer suverenitet over og hvilke områder Israel lar PA ha suverenitet over.

Neste ulovlighetspåstand gjelder bosetningene. Igjen uten dokumentasjon. Biskopene bør oppgi kilden sin. Ett tips kan være Palestinamandatet art 6, som oppfordrer jødene til å bosette seg «tett» i området. Neste tips er Oslo-avtalen. Alle bosetningene ligger i C-området. Her har Israel full råderett, og det har palestinerne underskrevet på.

Biskopene bruker ordet annektering; kanskje bevisst, men det gir feil assosiasjoner. Å annektere betyr å overta et område som tilhører noen andre og erklære det som sitt eget.

Dette er ikke palestinernes område. Det Israel planlegger å gjøre, er å lovfeste at området er underlagt israelsk suverenitet. Det riktige å si er at Israel erklærer suverenitet over området.

Biskopene «vet» at denne «annekteringen» vil gjøre situasjonen verre for palestinerne. Da vet de sikkert også hvorfor palestinere som ble tilbudt at landsbyene deres skulle overføres fra Israel til PA, protesterte heftig. De ville mye heller være under israelsk styre.

debatt,atle sommerfeldt,herborg finnset,vestbredden,jordandalen,biskoper,meninger