Bring jentene våre hjem

Vår fordømmelse må selvsagt ført og fremst rettes mot Boko Haram, men også Nigerias regjering har et ansvar, skriver Dagen på lederplass.

Les også: Facebook-mobiliserer til støttemarkering i Oslo

Der for­bry­tel­ser ikke straf­fes, sen­des to sig­na­ler ut i sam­fun­net: Til of­re­ne er sig­na­let at li­del­se­ne deres ikke blir tatt al­vor­lig. Og til over­gri­per­ne er sig­na­let at de bare kan fort­set­te med sine ugjer­nin­ger. Der­for fort­set­ter Boko Haram med nye drap og kid­nap­pin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Straffe­fri­het er et stort pro­blem in­ter­na­sjo­nalt. En hel ver­den spør seg nå hvor­dan det var mulig at ter­ror­grup­pen Boko Haram kunne komme kjø­ren­de inn i en lands­by i Ni­ge­ria med mo­tor­syk­ler og laste­bi­ler, tømme en skole for jen­ter og bort­føre dem. En del av sva­ret er nett­opp at ter­ro­ris­te­ne ope­re­rer i en kul­tur der straffe­fri­het er ut­bredt.

Siden 1999 har vold mel­lom krist­ne og mus­li­mer i Ni­ge­ria kos­tet 16.000 men­neske­liv. Hundre­tu­se­ner er in­ternt for­dre­vet og tu­se­ner av kir­ker, mos­ke­er, for­ret­nin­ger, hjem og of­fent­li­ge byg­nin­ger er øde­lagt. Sen­tral­myn­dig­he­te­nes in­ef­fek­ti­vi­tet i møte med ter­ro­ren har skapt et klima der straffe­fri­het råder. Sett i for­hold til de vold­som­me øde­leg­gel­se­ne er få blitt an­svar­lig­gjort og straf­fet.

14. april ble 276 jen­ter kid­nap­pet fra lands­byen Cibok i del­sta­ten Borno. 53 av jen­te­ne klar­te å rømme fra kid­nap­per­ne, men fort­satt hol­des de 223 andre fan­get. De fles­te av jen­te­ne er krist­ne.

Boko Haram betyr «vest­lig ut­dan­ning er for­budt». Og det var nett­opp ut­dan­ning de øns­ket å ramme. Grup­pens leder, Abu­ba­kar Shekau, sier i et et vi­deo­pp­tak at «det må bli en slutt på vest­lig ut­dan­ning. Jen­ter, dere bør sørge for å gifte dere».

Han sa også at han vil selge jen­te­ne og gifte dem bort til mus­lims­ke menn. Vi kan bare fore­stil­le oss hvil­ke li­del­ser de nå gjen­nom­går. Hvor redde de er. Og hvil­ken sorg og for­tvi­lel­se fa­mi­lie­ne opp­le­ver.

«Bring jen­te­ne våre hjem» er kra­vet fra tu­se­ner som har de­mon­strert både i Ni­ge­ria og andre land. Folk har pro­te­stert både mot bort­fø­rin­gen og mot Ni­ge­rias krist­ne pre­si­dent Good­lu­ck Jo­nat­han, som man mener gjør for lite for å redde jen­te­ne.

Les også: Facebook-mobiliserer til støttemarkering i Oslo

Da den ame­ri­kans­ke tros­fri­hets­kom­mi­sjo­nen nylig la frem sin års­rap­port, var Ni­ge­ria ett av lan­de­ne som om­talt som «spe­si­elt be­kym­rings­fullt». Ni­ge­ri­ans­ke myn­dig­he­ter står ikke selv bak re­li­giøs for­føl­gel­se, men blir kri­ti­sert for å ak­sep­te­re sek­te­risk vold, fordi de mis­lyk­kes både når det gjel­der fore­byg­ging og straff av de som står bak over­gre­pe­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En kon­se­kvens av straffe­fri­het er at folk kan ta loven i egne hen­der. Når sen­tral­myn­dig­he­ten ikke sør­ger for rett­fer­dig­het, er sjan­se­ne store for at folk selv tar hevn. Kon­se­kven­se­ne kan bli øde­leg­gen­de. Iføl­ge Human Rights Watch er mel­lom 2000 og 3000 mus­li­mer blitt drept i hevn­an­grep på hver­and­res lands­byer siden ja­nu­ar 2010.

Vår for­døm­mel­se må selv­sagt først og fremst ret­tes mot Boko Haram. Grup­pen spil­ler hen­syns­løst på re­li­giø­se mot­set­nin­ger for å de­sta­bi­li­se­re Ni­ge­ria og inn­føre sha­ri­a­sty­re. Men re­gje­rin­gen har også et an­svar.

Den ame­ri­kans­ke tros­fri­hets­kom­mi­sjo­nen er blant annet kri­tisk til at po­li­ti­et rea­ge­rer seint på Boko Ha­rams an­grep, og at retts­sys­te­met er så for­vir­ren­de at det blir vans­ke­lig å stil­le folk for ret­ten.

Denne uken er 11 nye jen­ter bort­ført og nær 300 men­nes­ker er drept i et an­grep mot en lands­by. Det viser med all ty­de­lig­het at det nå er tid for hand­ling.

Les også
Bortføringene kan bli et vende-punkt i kampen mot Boko Haram
Les også
#BringBackOurGirls-markering i Oslo