BOIKOTT: Biskop Kari Veiteberg (t.v.) oppfordrer «kirkene i Norge til å løfte boikott, deinvesteringer og sanksjoner som løsninger» på Midtøsten-konflikten.

Biskoper som boikotter

Det er ikke vanskelig å forstå jøder som opplever at Israel blir utsatt for negativ særbehandling av ledere i Den norske kirke.

«For dei av oss som held ikkjevaldeleg motstand for å vere det beste: Palestinske kirkeledere er klare: ord må følges opp med handling!»

Det skrev Oslo biskop Kari Veiteberg på Facebook 15. mai. I forbindelse med eskaleringen i konflikten mellom Hamas og Israel delte hun et opprop fra palestinske ledere. «Okkupasjonen gir bare en mulighet: Boikott!» lød overskriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme dato holdt Hamar biskop Solveig Fiske åpningsappell under et virtuelt demonstrasjonstog i regi av Palestinakomiteen.

«Det vi i Norge opplevde i 5 år under andre verdenskrig, har palestinerne levd med i over 50 år siden seksdagerskrigen», sa Fiske.

En parallell mellom Israel og Nazi-Tyskland er så smakløs at det måtte komme reaksjoner.

«Vi fordømmer på det sterkeste biskop Fiske sin sammenligning mellom naziokkupasjon og den palestinske situasjonen i dag. Det er ren løgn. Med dette vanhelliger de nazistenes ofre, legitimerer vold mot Israel, delegitimerer enhver støtte til Israel og knuser enhver sjanse for dialog og forsoning.», skrev rabbiner Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund i Vårt Land.

Fiske innrømmet senere at sammenlikningen var uheldig. «Opplevelsen folk har av å leve under okkupasjon kan sammenlignes, men selvsagt ikke det nazistiske regimet og israelske myndigheter», skrev Hamar-biskopen. Hun erkjenner at den siste opptrappingen i konflikten ble utløst av Hamas, men fastholder at Israel sitter med nøkkelen til å løse konflikten og at grunnproblemet er den israelske okkupasjonen.

«Økonomiske sanksjoner – også mot Israel – er et helt legitimt virkemiddel – og representerer ikke antisemittisme», skrev hun.

Interessant nok vedtok tyske parlamentarikere i 2019 det stikk motsatte: at boikott, deinvesteringer og sanksjoner er antisemittisk. Og man kan spørre: Hvilke andre land er det biskopene på en eller annen måte vil ramme med boikott? Hva med Saudi-Arabia, Nord-Korea eller for den del Kina? Vi har ikke hørt et pip om slike virkemidler mot andre enn den jødiske staten. Og sant å si har det vel heller ikke vært lett å få øye på en konflikt der biskoper i så stor grad engasjerer seg politisk og med frimodighet mener å forstå seg på løsningen.

Biskop Veiteberg vil på spørsmål fra Minerva ikke svare på om tilsvarende tiltak bør rettes mot Hamas. Noen troverdig fordømmelse av denne fanatiske terrorbevegelsen har vi ikke oppfattet fra noen i bispekollegiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rabbiner Melchior mener norske biskoper heller bensin på hat-bålet. Dessverre må vi gi ham rett i dette. Tross alle forsikringer om at man vil fremme fred, og at man forstår lidelsene på begge sider, er det lett å forstå at israelere spesielt og jøder generelt opplever dette som pliktskyldigheter. Det er fremstår som fagre ord biskopene bruker for å stille seg selv i et bedre lys før de slenger avgårde nok en skyllebøtte.

Men selvrettferdige mennesker som stadig hakker på ett bestemt land, tar seg dårlig ut. Det blir enda verre når hakkingen utføres med hyrdestav, iført lilla bispeskjorte.

En parallell mellom Israel og Nazi-Tyskland er så smakløs at det måtte komme reaksjoner.