Afrika og Israel

Israel ser til Afrika

I juli 2016 er det 40 år siden gisselsituasjonen på Entebbe i Uganda. Den 27.juni 1976 kapret fire terrorister, to palestina-arabere og to tyske, et Air France fly og landet det hos Idi Amin i Uganda. Idi Amin var en grusom diktator som hatet Israel og som gjerne kollaborerte med terroristene. Met et mannskap på 12 og med 248 passasjerer landet flyet på Kampalas internasjonale flyplass. Samtlige ikke jødiske passasjerer ble straks satt fri, og 105 jøder satt igjen og ventet på en uviss skjebne.

Israel iverksatte en frigjøringsaksjon, og natten mellom 3 og 4.juli landet 4 Hercules C-130 med israelske kommandosoldater om bord på flyplassen. Dette på tross av at Idi Amin hadde iverksatt sikring av flyplassen og utplassert soldater rundt hele området. Aksjonen var ledet av Statsminister Benyamin Netanyahus storebror Oberst Yonatan ”Yoni” Netanyahu. Kommandosoldatene var fra Sayeret Matkal, en av Israels beste spesialstyrker hvor også Benyamin Netanyahu har tjenestegjort. I Nairobi stod et Boeing 707 fly som var rigget til å håndtere sårede og skadde, og ventet med velsignelse fra Kenyanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare en soldat døde i redningen av gislene, og det var sjefen Yoni Netayahu mens han eskorterte gislene ut mot de ventende flyene som skulle føre dem hjem til tryggheten i Israel. Idi Amins soldater gikk velvillig inn i striden på terroristenes side. To gisler ble drept samt en britisk borger, Mrs Dora Bloch, som var kjørt til sykehus i Kampala. Det hevdes i ettertid at Idi Amin selv beordret henne likvidert. Operasjon Tordenkile, eller Entebbe-aksjonen som den er mer kjent som, har vært filmatisert flere ganger.

Mye har skjedd i Uganda på 40 år. Under Idi Amin ble pastorer og kristne drept, og diktatoren som levde sine siste år i Saudi Arabia ville gjøre Uganda til en muslimsk nasjon. De kristne gikk ”under jorden” og begynte å be. Etter flere runder med motstandskamp seiret til slutt Yoweri Museveni som har vært president siden 1986. President Museveni har vært ansett som en ny type afrikansk leder med fokus på sikkerhet, trygghet og utvikling for landet og folket sitt. I 2002 samlet Janet og Yoweri Museveni nasjonale ledere på den store fotballstadion i Kampala og omvendte seg som ledere på vegne av nasjonen og gav landet til Jesus. En utenkelig handling for de fleste i dagens sekulariserte Europa. Men Uganda har opplevd en forunderlig transformasjon. Mye er ugjort og det er lett å peke på vanskelige ting, men siden Idi Amin er det gått mange lysår. I dag er Uganda og Kampala trygt, og det er et dypt vennskap mellom Uganda og Israel. I 2015 formaliserte parlamentet i Uganda og Knesset i Jerusalem en samarbeidsavtale, og jøder er igjen trygge og velkomne i dette vakre landet i Øst-Afrika. I vinter har President Museveni invitert Statsminister Netanyahu til en minneseremoni på Entebbe den 4.juli over hans bror Yoni. Mens USA og Vest Europa sliter med gamle demoner av anti-semittisme og den nyvunne mer stuerene versjonen anti-israelismen, knytter Afrika stadig nærmere bånd til Israel. Afrika forstår at Israel ikke er en apartheid stat. Afrika ser innovasjonen, entreprenørkraften og investeringspotensialet fra Israel. Afrika forstår hva terror og folkemord er. Afrika reiser seg etter 40 år med evangelisk transformasjon til å bli et håp for Israel. Trøst, trøst mitt folk, sier Bibelen. Morgendagen er ikke hva du ser i dag, men hva du sår i dag. Det blir en gripende stund på Entebbe i juli. Kanskje har Europa mye å lære av Uganda.