Å løse lenkene

Fasten handler om å utfordre de som har makt, og å fjerne hindringene til at folk skal få leve anstendige liv, skriver Anne-Marie Helland.

Hva er sam­men­hen­genmel­lom ver­dens størs­te penge­bin­ge og pro­fe­ten Je­saia?

Nei, dette er fas­ten jeg har valgt:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

å løse urett­fer­di­ge len­ker,

spren­ge bån­de­ne i åket,

sette un­der­tryk­te fri

og bryte hvert åk i styk­ker,

å dele ditt brød med sult­ne

og la hjelpe­løse og hjem­løse komme i hus.

Du skal se til den nakne og kle ham,

du skal ikke snu ryg­gen til dine egne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(Je­saia 58,6-7)

Vi er godt inne i årets faste­tid. Tiden hand­ler om etter­tan­ke og still­het. Men det hand­ler også om neste­kjær­lig­het og om å be­kjem­pe urett­fer­dig­het. Je­saias ord om den rette fas­ten min­ner oss på dette.

Du skal dele ditt brød med sult­ne, du skal la de hjem­løse komme i hus, og du skal kne den nakne, skri­ver Je­saia. Og att­på­til skal du løse urett­fer­di­ge len­ker, og sette un­der­tryk­te fri.

Det er store vyer, nes­ten ut­mat­ten­de. Vi vet at i hver krok i dette lan­det sit­ter men­nes­ker som gjer­ne vil gjøre noe godt for sine neste. Men hva skal vi gjøre for å bryte disse len­ke­ne, sette de un­der­tryk­te fri - hva skal vi gjøre for å ta Je­saias ord på alvor i Norge i 2014?

For Kir­kens Nød­hjelp er dette spørs­må­let vi stil­ler oss i for­kant av hver faste. Hvert år mo­bi­li­se­rer vi til den år­li­ge Faste­ak­sjo­nen, sam­men med ti­tu­sen­vis av men­nes­ker i me­nig­he­ter og lo­kal­sam­funn over hele lan­det. Sam­men skal vi samle inn pen­ger til Kir­kens Nød­hjelps pro­sjek­ter. Men ikke bare det: Sam­ti­dig skal vi samle inn un­der­skrif­ter for å på­vir­ke myn­dig­he­te­ne til å fjer­ne år­sa­ke­ne til un­der­tryk­kel­se og urett­fer­dig­het.

Vi kan ikke løse len­ke­ne og sette de un­der­tryk­te fri uten å ut­ford­re og for­and­re un­der­tryk­ken­de sys­te­mer. Og da må vi kon­kre­ti­se­re: Hvor­dan bi­drar Norge i dag til å opp­rett­hol­de fat­tig­dom og urett­fer­dig­het, og hva skal vi gjøre for å endre dette? Dette er et spørs­mål med mange svar. I år peker vi i Kir­kens Nød­hjelp på olje­fon­det, ver­dens størs­te stat­li­ge fond.

Hver nord­mann; du som leser dette, jeg som skri­ver dette, bar­net ditt som går til sko­len, man­nen som kjø­rer bus­sen du sit­ter på, kvin­nen som job­ber i bu­tik­ken du hand­ler i; alle vi er gode for én mil­lion kro­ner gjen­nom det nors­ke olje­fon­det. Når dette skri­ves er olje­fon­det 5083 mil­li­ar­der kro­ner stort. Det er ufat­te­li­ge sum­mer, og det gir hver og en av oss et stort an­svar.

Hvor­dan olje­fon­dets enor­me ver­di­er in­ves­te­res har kon­se­kven­ser for hver­da­gen til men­nes­ker langt, langt uten­for Nor­ges gren­ser. Olje­fon­det er Nor­ges størs­te fot­av­trykk i ver­den. Vi har hørt mange his­to­ri­er om ne­ga­ti­ve ef­fek­ter av olje­fondsin­ves­te­rin­ger. Der­for har olje­fon­det et om­fat­ten­de etisk re­gel­verk for in­ves­te­rin­ge­ne sine, og dette re­gel­ver­ket må vi hele tiden jobbe med å få bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men an­sva­ret vi har som eiere av olje­fon­det hand­ler om mer enn å unngå å skade miljø eller men­nes­ker. Vi har også et po­si­tivt an­svar: Hva kan vi gjøre for at olje­fon­dets in­ves­te­rin­ger kan ha mest mulig po­si­ti­ve ef­fek­ter for men­nes­ker?

I dag mang­ler 600 mil­lio­ner men­nes­ker i ver­den en skik­ke­lig jobb å stå opp til. De fles­te av disse men­nes­ke­ne bor i fat­ti­ge land, og de fles­te står uten det so­sia­le sik­ker­hets­net­tet vi har i olje­rike Norge. For disse men­nes­ke­ne er det å stå uten jobb det samme som å stå uten mu­lig­het til å gi det helt grunn­leg­gen­de til deg selv og fa­mi­li­en: Mat søn­nen din blir mett av, elek­tri­si­tet så dat­te­ren din kan lese lek­se­ne, medi­sin så bro­ren din blir frisk. For mange av disse men­nes­ke­ne vil det å få en an­sten­dig jobb være nøk­ke­len til et bedre liv.

Vi i Kir­kens Nød­hjelp job­ber nå for at olje­fon­det skal bidra til å lage disse job­be­ne. For hvis man in­ves­te­rer mer av olje­fon­det i fat­ti­ge land, på en rett­fer­dig måte, kan dette skape ar­beids­plas­ser for folk der ar­beids­løs­he­ten kjen­nes har­dest.

I dag in­ves­te­res bare en pro­sent av olje­fon­det i de fat­tigs­te lan­de­ne i ver­den, og ikke all­tid på en slik måte at det ikke ska­per gode job­ber. Dette bi­drar til å opp­rett­hol­de den urett­fer­dig­he­ten vi ser i ver­den i dag. Dette vil vi endre. Der­for sam­ler vi inn un­der­skrif­ter, over hele lan­det, for å gjøre olje­fon­det mer rett­fer­dig.

Fas­ten hand­ler ikke om å se inn­over. Det hand­ler om å se ut­over. Fas­ten hand­ler om å ut­ford­re de som har makt, og å fjer­ne hind­rin­ge­ne til at folk skal få leve an­sten­di­ge liv. Hvis vi kla­rer å gjøre olje­fon­det mer rett­fer­dig, bry­ter vi noen av de mange len­ke­ne som fin­nes i ver­den.

Anne-Marie Helland

generalsekretær i Kirkens Nødhjelp