Så liten gud de har!

De­bat­te­ne som går viser hvor stor for­vir­ring og uenig­het som råder om de for­skjel­li­ge teori­ene. Selv­sagt. Det er bare Sann­he­ten som er urok­ke­lig, skriver Greta Aune Jotun.

De som sier det ror, men for­nek­ter Ordet ved å re­du­se­re eller bort­for­kla­re det - så liten gud de har!

Min Gud er JHVH - jeg er, den samme som åpen­bar­te seg for Moses. JHVH har ingen be­grens­nin­ger. Han har skapt him­mel og jord og alt liv - på seks dager. Han opp­rett­hol­der Jor­den og alt ved sin kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han var, er og blir evig den samme. Han taler gjen­nom Ordet og gjør frem­de­les vin­der til sine eng­ler og luen­de ild til sine tje­ne­re. Han rys­ter Jor­den og flyt­ter øyer fra sitt sted.

Han viste sin kraft gjen­nom hel­bre­del­ser i gam­mel tid, og har gjort det til alle tider, og gjør det i dag. Ja, Gud har åpen­bart seg på mange måter gjen­nom ti­de­ne, og gjen­nom Jesus Kris­tus - sendt til vår pla­net for 2014 år siden for å gi Is­ra­els folk og alle andre folke­slag en Frel­ser, Lam­met, til so­ning for syn­der.

Den tred­je dagen etter kors­fes­tel­sen reis­te Gud opp sin Sønn fra død og grav, og på tross av løf­ter som er inn­fridd og åpen­ba­rin­ger på mange vis, sier li­ke­vel mange, også av de som kal­ler seg krist­ne, at Gud ikke har åpen­bart seg!

Jo, Gud JHVH har åpen­bart seg, og gjør det hver dag! Han taler gjen­nom his­to­ri­ens gang og i alt som skjer. Han skri­ver til og med på him­me­len; tegn med skyer og i sol, måne og stjer­ner. Løft blik­ket!

Stopp! sier mange. Meget av det du har skre­vet er sver­me­ri og gal­skap. Fors­ker­ne vet at alt ble til av intet for mil­li­ar­der av år siden.

Ska­pel­ses­be­ret­nin­gen i Bi­be­len er even­tyr - eller sym­bo­likk. Vel, jeg som tror at Gud JHVH lever, kan jo spør­re de som sier de er krist­ne, men ikke tror på den bi­bels­ke ska­pel­ses­be­ret­nin­gen (jf. 2. Mos. 20:11): Har na­tur­fors­ker­ne stør­re viten enn Ska­pe­ren?

Har for­fat­ter­ne av de mange ut­vik­lings­te­ori­ene sit­tet på Gud JHVHs «kon­tor» og ved hans «data­ma­skin» fra be­gyn­nel­sen og gjen­nom alle tider og matet alle pro­ses­ser fra uen­de­lig­he­tens ver­den inn i en slags kon­se­kvens­ma­skin, slik at evo­lu­sjo­nis­ter til en­hver tid kan kjøre ut ve­ri­fi­se­rin­ger av alle teori­er og må­lin­ger?

Selv­sagt ikke. Så­kalt etab­lert na­tur­vi­ten­skap er ba­sert på an­ta­kel­ser ut fra de for­hol­de­ne men­nes­ket kjen­ner til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så hva med alt men­nes­ket ikke kjen­ner til og aldri i noen tid vil kunne kjen­ne til? Er for ek­sem­pel teori­ene som ble lan­sert av Anaxi­man­der, La­marck, Dar­win og Wallace hund­re pro­sent gyl­di­ge i dag?

Nei. Hva så med de se­ne­re teori­ene, for ek­sem­pel ny­dar­wi­nis­men; teori­er som visst­nok «alle» i dag tror er sann­het?

Jo, om hund­re år, om jor­den står, er også meget av disse for­el­det og for­kas­tet. Til slutt må man utvil­somt ned på null­punk­tet og er­kjen­ne: Dette er for stort for oss. Det er for un­der­lig. Vi for­står en del, men regne­styk­ke­ne våre går ikke opp.

Mel­lom­ledd mang­ler. Teori­ene smuld­rer. Det må fin­nes en vis­dom uten­om vår. Det må fin­nes en ska­per - Gud. Hans tids­an­gi­vel­ser må være de rik­ti­ge.

Ja, Gud JHVH er sann­het, og det er en ære for men­nes­ket å få kalle seg Hans barn. Lever man i Jesus Kris­tus, i Gud, be­hø­ver man ikke å skam­me seg over «å fast­hol­de at ver­den ble skapt på seks van­li­ge dager for under ti tusen år siden».

Hel­ler ikke over «å for­kas­te svært mye etab­lert na­tur­vi­ten­skap» eller «å tenke helt an­ner­le­des enn 99,8 pro­sent (om­trent) av alle med spiss­kom­pe­tan­se in­nen­for fy­sikk og bio­lo­gi» eller «å føre en re­to­rikk som frem­står som kon­spi­ra­to­risk», slik en de­bat­tant nylig ut­tal­te.

Un­der­teg­ne­de ver­ken kan eller vil rose seg av gode grun­ner for å tvile på Gud JHVH. Jeg roser meg av at jeg gjen­nom Jesus Kris­tus kjen­ner Ham og av nåde får være barn av den all­mek­ti­ge, alt­se­en­de, all­vi­ten­de, le­ven­de, nær­væ­ren­de, rett­fer­di­ge, hel­li­ge og evige Far, som frem­de­les tro­ner i Him­me­len.

Ja, jeg er­kjen­ner med re­spekt­full stolt­het at jeg tror på alt Bi­be­lens Gud har åpen­bart gjen­nom sine pro­fe­ter, Søn­nen, evan­ge­lis­ter og apost­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De jeg tvi­ler på, og har gode grun­ner til å tvile på, er men­nes­ker som tror de kan måle, tid­fes­te, vite og for­stå hva intet men­nes­ke har noen for­ut­set­ning for å måle, tid­fes­te, vite eller for­stå.

De­bat­te­ne som går viser hvor stor for­vir­ring og uenig­het som råder om de for­skjel­li­ge teori­ene. Selv­sagt. Det er bare Sann­he­ten som er urok­ke­lig. Folk farer vill og fører vill fordi de ikke vil tro på eller ikke kjen­ner Skrif­te­ne og hel­ler ikke Guds kraft.

Kontakt Dagen: debatt@dagen.no

Klikk for å endre tekst

SkapelsenGreta Aune JotunRanheim

Les også
Ateistisk teologiKlikk for å endre tekst
Les også
Iblant er bibeltolkning vanskelig
Les også
Vitenskapens unge jordEngasjér deg!