Respektløst av familieministeren

Fami­lie­mi­nis­te­ren glem­mer at de fles­te fa­mi­li­er fak­tisk øns­ker å leve sam­men, skriver nyhetsredaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Fami­lie­mi­nis­te­ren glem­mer at de fles­te fa­mi­li­er fak­tisk øns­ker å leve sam­men.

Bar­ne- og fa­mi­lie­mi­nis­ter Inga Marte Thor­kild­sen har røket ut i en de­batt med for­fat­ter og tid­li­ge­re jus­tis­mi­nis­ter Anne Holt. Tema er om skils­mis­ser i Norge er et pro­blem eller ikke. Holt tref­fer spi­ke­ren langt bedre enn barne­mi­nis­te­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut­spil­le­ne fra Thor­kild­sen av­slø­rer hvor fa­mi­lie­fiendt­lig SVs po­li­tikk er.

Selve saken star­tet med etle­ser­inn­legg som Anne Holt hadde i Dags­avi­sen. Hun spur­te «Hvor­for har vi ikke en de­batt i det of­fent­li­ge rom om hva som får oss til å gjøre un­ge­ne våre så vondt?». Hun etter­lys­te fokus på de mange tusen barna som hvert år opp­le­ver at for­eld­re­ne går fra hver­and­re, både sam­boen­de og gifte.

Holt mener vi må se på skils­mis­ser som et sam­funns­pro­blem. For­fat­te­ren, som mange nok vil opp­le­ve som li­be­ral, skri­ver at «I slike spørs­mål som dette er rett og slett en kon­ser­va­tiv linje den rik­ti­ge».

Holt har helt rett, og hun skal be­røm­mes for å sette «barns beste» som det vik­tigs­te pre­mis­set. Det er jo ingen grunn til at «barns beste» skal være et vik­ti­ge­re prin­sipp i asyl- og barne­verns­po­li­tik­ken, enn det er i fa­mi­lie­po­li­tik­ken.

Der­for er det trist å lesebarne­mi­nis­te­rens svar i VG dagen etter. Hun mener «Det er å sette det på spis­sen» å kalle det et sam­funns­pro­blem.

Hun mener da­gens re­gje­ring har gjort mye for fa­mi­lie­ne gjen­nom barne­hage­po­li­tik­ken og ut­vi­del­se av for­eldre­per­mi­sjo­nen.

Det mestover­ras­ken­de sva­ret, iall­fall fra en so­sia­lis­tisk mi­nis­ter, er «Vi må ha re­spekt for val­ge­ne folk tar. Vi har 10.000 til­fel­ler av skils­mis­ser hvor vi enten vet lite om år­sa­ke­ne, eller at det er så mange for­skjel­li­ge år­sa­ker. Det kan også hende at det er så en­kelt som at vi uan­sett ikke hadde klart å fore­byg­ge en skils­mis­se, rett og slett for at vi ikke kan vedta at folk skal elske hver­and­re. Å bli pres­set til å leve sam­men er hel­ler ingen løs­ning.»

Før vi går inn i de­tal­je­ne om hvor­for Thor­kild­sen er på jor­det, vil jeg un­der­stre­ke den med­fø­lel­se vi skal ha for alle som kjem­per for ek­te­ska­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg vil tro at de aller fles­te av de 10.000 som skil­ler seg av disse skul­le øns­ket at sam­li­vet hadde fun­gert.

Jeg skal ikke være en som døm­mer dem som går til det skritt at de skil­ler seg, til det lig­ger det for mye smer­te bak. Men jeg vil være svært kri­tisk til de som fører en po­li­tikk som ikke gjør det let­te­re å holde sam­men. Jeg tror at de aller aller fles­te øns­ker at deres barn skal vokse opp i sta­bi­le hjem med to for­eld­re. Jeg tror de aller fles­te kjem­per for å unngå smerte­ful­le brudd. Der­for er det svært trist at barne­mi­nis­te­ren ikke vil hjel­pe disse i kam­pen deres.

SV har i alle år ut­mer­ket seg som kon­troll­par­ti­et, der bor­ge­re gjen­nom po­li­tis­ke til­tak skal pres­ses til å opp­fø­re seg slik det gav­ner sta­ten best. Men i denne saken, er det plut­se­lig in­di­vi­dets (les: de voks­nes) fri­het som an­gi­ve­lig er det sen­tra­le.

Sva­re­ne fra Thor­kild­sen av­slø­rer hvor ideo­lo­gisk styrt hun er i sin fa­mi­lie­po­li­tikk, der like­stil­lings­per­spek­ti­vet over­sty­rer alt.

SV har helt rett i at kvin­ner skal ha like ret­tig­he­ter som menn, at ikke kvin­ne­ne skal tvin­ges til å være hjemme­væ­ren­de. Sam­fun­net har ikke råd til å se bort fra kvin­ners verdi og inn­sats i ar­beids­li­vet. Men at barne­hage­plas­ser er det vik­tigs­te til­ta­ket for fa­mi­li­en, viser en skrem­men­de man­gel på hel­hets­tenk­ning.

Når en mann og kvin­ne be­stem­mer seg for å leve sam­men, vet de ikke hvil­ke ut­ford­rin­ger det fører med seg. I dag er det mer kur­sing av fers­ke hunde­ei­ere, enn av unge som skal leve sam­men i gode og onde dager.

Selv­sagt er det et sam­funns­pro­blem, spe­si­elt for barna, at 10.000 bry­ter ut av ek­te­ska­pet hvert år. Spe­si­elt når vi ikke kjen­ner til år­sa­ken, slik mi­nis­te­ren selv sier. Løs­nin­gen på dette er ikke å sende barna i barne­hage, slik at fa­mi­lie­ne får enda mind­re tid sam­men. Løs­nin­gen er å bygge støtte­til­tak slik at fa­mi­lie­ne får hjelp til å kjem­pe seg gjen­nom de «onde da­ge­ne».

Det er en po­li­tisk opp­ga­ve å styr­ke fa­mi­lie­ver­net, både for de som tren­ger mye hjelp og for dem som bare tren­ger litt hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et sam­liv er ikke en dans på roser, men sta­ten kan hjel­pe til slik at de tyngs­te da­ge­ne ikke blir for tunge.