Fastlegens 15 minutter

Var en av dem som hilste fastlegeordningen velkommen. Satt også i et utvalg under forberedelsen. Det dreide seg om antall minimum og maksimums pasienter. Veiledningen ble en nedre grense på 500 og en øvre grense å 1500.

Den øvre grense er vel etter hvert overskredet hos en del fastleger? Når det gjelder erfaringer med ordningen er det ikke overraskende med både - og +. Har hørt om leger som er overarbeidet. Et koppel av leger i Trondheim har virkelig sagt fra. En liten beretning om min opplevelse og om pasientenes “knappe” 15 minutter hos sin lege: Er ikke av dem som renner stadig til lege. Men noen besøk har det blitt, blant annet som følge av sykkelvelting på asfalt, da vanligvis havnet direkte på sykehus. Med god behandling. Når det gjelder min bruk av fastlegen gir det litt blandet følelse. Den første fastlegen var en flink lytter og tok seg nødvendig tid. Satt ikke med stoppeklokke. Men han forsvant ganske tidlig. Og de forholdsvis få gangene siden har jeg nesten sittet hos denne fagpersonen med følelse av “kom deg ut så snart som mulig”. Selvsagt en overdrivelses-påstand, men dog.

Disse setningene dukket opp og måtte jeg feste på min PC, da jng leste en av dagens aviser om Gud og fastlegen som "en vital sj el- i en aldrende kropp, skrev om". Forfatter Lilly Walle. Både en fornøyelig men også alvorlig beretning i bok fra en 92-åring. En dag tok hun med seg eggeuret sitt innstilt på 15 min. Da disse minutter var gått reiste hun seg og gikk, selv om hun hadde mye mer på hjertet. Ga uttrykk for at systemet med pasientbehandling var kritikkverdig. Neste gang hadde fastlegen satt av bedre tid. Det kan tilføyes at forfatteren også peker på det potensielle det er for forbedringer. Og når legen blir opprådd og mener han kan ikke gjøre mer, så er hans siste utveg at han /hun kan minne henne på at hun fikk snakke med han i "etasjen over". Ikke så dumt råd, tenker jeg. Men uansett har jeg med interesse lest at man skal se nærmere på ordningen med sikte på forbedringer? Venter i spenning. Ønske hos folk flest er sikkert at 15-minuttersgrensen må bannlyses. Kanskje det er greit å minne om Walles oppsummering i boka si, nemlig blant annet ønske om et flerkulturelt samfunn velkommen som viser respekt for hverandre. For mitt vedkommende har jeg nærmest gitt opp min fastlege, og innfunnet meg hos Drop in lege på Trekanten. Som ikke har statsstøtte men likevel tar forholdsvis rimelig betaling fra pasienten. Denne legen har tid til å lytte med øyekontakt, gi råd, anvise ev. medisiner og/eller henvisninger til spesialister. Jeg er storfornøyd og betaler gjerne ltit mere (de fleste av oss har råd til det) for konsultasjonen. Du undergraver fastlegeordningen. OK, men kan det føre til at man graver vekk skavankene, og oppleve en oppstansdelse av en bedre fastlegeordning, skulle jeg virkelig bli glad i hjerte og sinn. Men la meg føye til: Fastlegeordningen kan heldigvs også i dag oppvise "gode fastleger" som forbilder.