Tiltak mot radikalisering

Oppfordrer regjeringen til å trekke tilbake korankommentaren til den radikale islamisten Maulana Mawdudi (1903-1979) fra skolebibliotekene i Norge.

10. juni la regjeringen frem en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Som et apropos til dette vil jeg oppfordre regjeringen til å trekke tilbake korankommentaren til den radikale islamisten Maulana Mawdudi (1903-1979) fra skolebibliotekene i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg oppdaget nemlig denne boken på skolebiblioteket til en av ungdomsskolene i Groruddalen da jeg jobbet der som vikar en periode. Boken stod attpåtil på utstilling, slik at flest mulig skulle se den.

Jeg kan ikke svare på om skolen hadde fått boken i gave, eller om den var innkjøpt på vanlig måte. Boken er utgitt med støtte fra moskéen Islamic Cultural Centre i Oslo. Denne moskéen sprer også andre av Mawdudis skrifter på norsk, urdu og andre språk.

Det er god grunn til å advare mot Mawdudis skrifter, da deler av forfatterskapet hans er det vi kan kalle ekstrem islamisme.

Det er bare å lese heftet han skrev om straffen for frafall fra islam, hvor jeg forstår ham dithen at han utvider frafallsbegrepet til også å gjelde muslimer som motsetter seg den islamske revolusjonen.

Han fastholder at det er dødsstraff for frafall.

Vår lokale ekstremist Ubaydullah Hussain later til å være påvirket av dette tankegodset, jevnfør hva han skrev på Facebooksiden sin 5. juni, der han kalte den afghanske tolken Faizullah Muradi for en murtadd (frafallen) og et svin.

Muradi oppfattes her som frafallen kun fordi han har jobbet for ISAF-styrken. Det er tydelig at Ubaydullah mener at det er Taliban som står for det sanne islam. Dette innlegget er senere blitt slettet, men skjermdump av innlegget spres på Facebook.

Selv har jeg skrevet masteroppgave om Mawdudi og oversatt noen av tekstene hans fra urdu. Jeg fikk også stipend fra Unifor og dro til Pakistan i 2010, hvor jeg intervjuet medlemmer av Mawdudifamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En av hans egne sønner uttalte at det er farens ideologi som har ødelagt Pakistan. Mawdudis korankommentar har derfor ikke noe på norske skolebibliotek å gjøre. Man plasserer heller ikke Hitlers «Mein Kampf» eller andre ekstreme bøker der.

Les også
Norske muslimer vurderer søksmål mot bok
Les også
Europas jøder frykter ny antisemittisme
Les også
Frykter islamisering av britiske skoler
Les også
KrFs plan mot jødehat vraket av StortingetKrFs forslag til plan mot antisemittisme
Les også
Anundsen med tiltak mot voldelig ekstremisme
Les også
Radikale muslimer verver ungdom i Bærum