RADIKALT FORSLAG: Byrådet i Oslo opprettet et utvalg som skulle gå gjennom dagens tros- og livssynspolitikk. Et av de radikale forslagene er å fjerne tilbudet om skolegudstjenester i skoletiden.

Skolegudstjenester er kommet for å bli

Skolen blir ikke nøytral selv om man fjerner tilbudet om skolegudstjenester i skoletiden. Uansett hvilke valg vi tar, vil det prege en form for verdier.

Elever i Oslo bør få vite hvor kulturen vår kommer fra, og hvilke verdier som har preget samfunnet de siste årtusen.

Høsten 2018 fremmet KrF et forslag i bystyret om en gjennomgang av tros- og livssynspolitikken. Byrådet i Oslo satte ned et utvalg som skulle gå gjennom dagens tros- og livssynspolitikk og gi anbefalinger for fremtiden på feltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åtte medlemmer fra ulike tro- og livssynsorganisasjoner, forskningsmiljøer og kommunen er nå ferdige. Et av de radikale forslagene er å fjerne tilbudet om skolegudstjenester i skoletiden, det er jeg imot.

Jeg har vært prest i flere år før jeg ble politiker. En av jobbene som prest innebar å arrangere skolegudstjenester for barn og ungdommer. Her møtte unge mennesker fra ulike typer familier med ulik bakgrunn.

Likevel var vi samlet i kirken og jeg kunne fortelle om kulturarven vår, hvilke verdier som lå til grunn i samfunnet og det kristne budskapet. Det var helt vanlig at ateister, buddhister eller muslimer var deltakere.

For meg ble dette symbolet på et livsynsåpent samfunn der vi ikke frykter hverandre, men møter hverandre med respekt og toleranse.

Ikke bare i dag, men også historisk har kristendommen spilt en viktig rolle i samfunnet. Kirken innførte lover som ga alle barn rett til å leve, flerkoneri opphørte og treller fikk frihet. Gjennom konfirmasjonen fikk alle barn lese- og skriveferdigheter som ble selve grunnlaget for utdanning til alle barn- unge.

Det blir ikke mer mangfold av å fjerne alt som har med religion og tro å gjøre. Det blir mer mangfold av at vi respekterer hverandre, hverandres ulike standpunkter og livssyn. Det tror jeg ikke man gjør best gjennom å støvsuge samfunnet for spor etter den kristne kulturarven, men ved å styrke den.

Ingenting er nøytralt. Alle miljøer, alle institusjoner og alle samfunn preges med ett sett av verdier. Det er grunnlaget for hva vi mener og hvilke valg vi tar.

Det er misforstått at i et livsynsåpent samfunn skal vi være likegyldige overfor hvilke verdier som skal prege samfunnet. Det norske samfunnet preges med ett sett av verdier. Disse verdiene fortjener elevene i Oslo å lære om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På tross av kirkens viktige arbeid med å videreformidle den norske kulturarven, på tross av kirkens rolle når kriser rammer landet vårt og på tross av den viktige jobben kirken har gjort for å utvikle samfunnet ønsker tros- og livsynsutvalget i Oslo og fjerne tilbudet om skolegudstjenester i skoletiden.

Jeg mener forslaget til utvalget vil gjøre Oslo til en fattigere by, som ikke vil ta vare på røttene og kulturarven som vi forvalter. Å være trygg på våre egne tradisjoner er en styrke i møte med et mer mangfoldig samfunn. Slik kan vi sammen skape et varmere samfunn.