Gode intensjoner, feil konklusjon

Gjør vi kjent en Jesus som ville være til å kjenne igjen for kristne gjennom alle tider? spør Dagen på lederplass etter utnevnelsen av Per Arne Dahl til biskop i Tunsberg.

Med for­ri­ge ukes ut­nev­nel­se av Per Arne Dahl til bis­kop i Tuns­berg har Den nors­ke kirke fått en uvan­lig dyk­tig kom­mu­ni­ka­tor blant sine øvers­te ån­de­li­ge le­de­re.

Som få andre pres­ter og pre­di­kan­ter evner Dahl å komme tett på men­nes­ker og snak­ke om kris­ten tro på en livs­nær måte. Det har han gjen­nom flere tiår gjort som skri­bent, taler og sjele­sør­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Jeg har svart ja fordi jeg øns­ker å gjøre Kris­tus kjent og for­sø­ke å in­spi­re­re løn­ne­de og fri­vil­li­ge med­ar­bei­de­re i dette spen­nen­de bispe­døm­met», er­klær­te Dahl for­bil­led­lig over­for Dagen i de­sem­ber.

Da pre­sen­ter­te vi de fem kan­di­da­te­ne som bispe­dømme­rå­det no­mi­ner­te. Dahl trakk også fram noe ve­sent­lig i sitt svar på spørs­må­let om hvor det er behov for at kir­ken er en pro­fe­tisk stem­me i vår tid.

«Ære­fryk­ten for Den hel­li­ge Gud og det hel­li­ge. Vern om men­nes­kets verd fra li­vets be­gyn­nel­se til li­vets slutt, ikke minst bar­nas si­tua­sjon ved sam­livs­brudd».

Og han for­tal­te med varme om mi­sjons­en­ga­sje­men­tet han voks­te opp med i hjem­met, og som har pre­get ham siden.

Men han ga også sig­na­ler som gir grunn til uro. Dahl vil rik­tig­nok fast­hol­de at ek­te­ska­pet etter kris­ten for­stå­el­se er en ord­ning mel­lom én mann og én kvin­ne. Men han øns­ker også at kir­ken skal «si et ja til sam­kjøn­ne­de som øns­ker kir­kens for­bønn over sine sam­liv, inn­gått i over­ens­stem­mel­se med norsk lov, i re­spekt for deres be­slut­ning».

Mo­ti­va­sjo­nen er utvil­somt po­si­tiv. Med­men­nes­ke­lig talt er det ikke vans­ke­lig å for­stå øns­ket om å være en imøte­kom­men­de kirke for men­nes­ker med for­skjel­li­ge liv.

Pro­ble­met er bare at en slik ord­ning ikke fin­ner grunn­lag i Bi­be­len. Gjen­nom hele kir­kens his­to­rie er ho­mo­filt sam­liv blitt av­vist fordi man har ment at det er i strid med Guds vilje. Og en sann kirke kan ikke vel­sig­ne det Gud for­døm­mer.

I det nevn­te in­ter­vju­et opp­ford­ret Per Arne Dahl ak­ti­ve tro­en­de som kjen­ner seg frem­me­de i kir­ken fordi den er blitt for li­be­ral, til å gi or­de­ne li­be­ral og kon­ser­va­tiv en liten pause.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

« Bli iste­den med på en dug­nad for å gjøre Kris­tus kjent, re­le­vant og en frel­ser vi øns­ker å for­plik­te oss på».

Dahl un­der­stre­ker at han bren­ner for å bidra til en Je­sus­vek­kel­se som ut­ford­rer til en ny bots­vek­kel­se. Han øns­ker ny be­geist­ring for guds­tje­nes­ten og venne­sam­fun­net og en for­ny­el­se av det ån­de­li­ge livet i hver­da­gen gjen­nom bi­bel­an­ven­del­se og kon­kret bønne­liv.

Igjen er mål­set­tin­ge­ne både fine og flott for­mu­lert. Et spørs­mål blir li­ke­vel stå­en­de og dirre: Gjør vi kjent en Jesus som ville være til å kjen­ne igjen for krist­ne gjen­nom alle tider? Hvor­dan kan det som all­tid har vært for­stått som i strid med Guds vilje, nå være i tråd med Guds vilje?

Etter 20 år med ho­mo­fili­de­batt i Den nors­ke kirke er det na­tur­lig å være trøtt av bryt­nin­ger.

Mange har også fått ho­mo­filt samle­ven­de i fa­mi­lie og venne­krets.

Gjen­nom medie­ne er sam­kjøn­net sam­liv blitt nor­ma­li­sert på en helt ny måte. Det opp­le­ves der­for ikke så dra­ma­tisk at en bis­kop vil vel­sig­ne ho­mo­filt sam­liv.

Når det for­enes med et ønske om bots­vek­kel­se og økt ære­frykt for Den hel­li­ge Gud, blir det vans­ke­li­ge­re å av­vise det enn da stand­punk­tet stort sett var for­be­holdt teo­lo­ger med brodd mot vek­kel­ses­kris­ten­dom.

Men vi kan ikke se det an­ner­le­des enn at en slik vel­sig­nel­se in­ne­bæ­rer et al­vor­lig brudd med klas­sisk kris­ten lære, om in­ten­sjo­ne­ne er aldri så gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Folkets favoritt ble biskopPer Arne Dahl