PREMISSER: Det har vært viktig å kvitte seg med forbudslinja mot kortspill, dans og ulike musikkformer, men på kjøpet har vi blitt selvsentrerte, rettighetssøkende forbrukere som liker det komfortable livet med masse fritid vi nyter på egne premisser, skriver Terje Dahle (bildet).

«Mange kristne har en økende kriseopplevelse i Norge»

Færre misjonærer sendes ut, flere bedehus tømmes og innholdet i kollektbøssene blir magrere. Det er lettere å få øye på forklaringer på problemet enn løsninger som peker framover, skriver Terje Dahle.

I denne situasjonen er det lett å kjenne seg igjen i disiplene til Jesus. Jesus ga dem misjonsbefalingen, og de fikk en formidabel oppgave å gå inn i. I menneskelige øyne stilte de ganske svakt. De hadde verken utdanning, posisjoner eller økonomi for å nå ut med budskapet og forandre samfunnet.

Likevel startet de en bevegelse som brakte evangeliet til mange nasjoner på kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Kristent Nettverk inviterer til sommerfest (Lys og Salt 2014) på Hedmarktoppen denne uka, er det med en tro på at mange skal bli grepet av misjonsbefalingen, og erfare at Jesus er med.

Da har vi bedre odds enn det kan se ut som. Vi erkjenner at kristne blir mer og mer marginalisert i Norge, samtidig som vi tror at det finnes en veg framover som vil snu denne utviklingen.

Vi tror at evangeliet om Jesus har samme kraft i seg til å forandre mennesker, nabolag og nasjoner i 2014 som det alltid har hatt. Derfor vil vi legge vekt på de enkle og sentrale områdene i evangeliet når vi samles til sommerstevne på Hedmarktoppen. Her er noe av de områdene vi vil legge vekt på:

Fra kunnskap og forståelse til lydighet. Vår kultur liker ikke begrepet lydighet. Det er noe som gir assosiasjoner til undertrykkelse og ufrihet. Men Jesus som Frelser og Herre tenker annerledes (Joh. 13,14-17, Matt. 7,24-27).

Jesus gir befalinger til sine etterfølgere. Vår kultur er sterkt preget av kunnskap, og det er ofte ikke en bro mellom kunnskap og praksis. Dette preger oss kristne også. Det å forstå noe betyr ikke at vi lever det.

Det å forstå betydningen av å vitne om Jesus, innebærer ikke at vi forteller andre om Jesus.Tidligere i år møtte jeg en menighetsplanter fra India som har sett flere millioner mennesker komme til tro og bli en del av en menighet. Hans forklaring på det de opplevde var at de lever i en kultur der de må praktisere det de lærer, og da har Jesu misjonsbefaling gode vilkår i å bli levd ut.

Å bygge en disippelkultur der det å dele evangeliet og vinne andre disipler vil være i sentrum av forkynnelsen. Det å utruste mennesker til å praktisere det Jesus har befalt oss, er viktig for at flere i Norge skal få møte Jesus (Rom.10,14).

Bryte nytt land. Kristne i Norge har i den siste generasjonen vært svært tilpasningsdyktige. Vi har hatt et ønske om å forlate «oss-dem-tankegangen», loviskheten og avstanden til de kirkefremmede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i denne iveren har vi ikke skilt mellom hva som er kulturelle uttrykk og genuin etterfølgelse av Jesus. Det har vært viktig å kvitte seg med forbudslinja mot kortspill, dans og ulike musikkformer, men på kjøpet har vi blitt selvsentrerte, rettighetssøkende forbrukere som liker det komfortable livet med masse fritid vi nyter på egne premisser. I et slik kultur har bibelsk forkynnelse om offer, å ta opp korset, sette de andre høyere enn seg selv og langsiktig liv i bønn dårlige kår.

Det forsterkes av en forståelse av toleranse som alt for mange kristne kjøper som sier at du kan tro hva du vil så lenge du ikke sier noe til andre. Frukten har blitt mange tilskuere og supportere og få etterfølgere.

Vi har en visjon om at sommerkonferansen skal bli en arena der vi bygger en kultur der vi beveger oss fra vedlikehold til det å bryte nytt land og å pionere. Da må vi bryte lydmuren og være villig til å forkynne evangeliet (misjonere) i vår egen kultur.

Være lys og salt. Vi kaller sommerfesten vi arrangere for Lys og Salt fordi det setter navn på Jesu kall for oss som Hans folk. Salt på Jesu tid ble brukt både som katalysator for brensel og jordforbedringsmiddel (blant annet på grunn av mineralinnholdet) i tillegg til det vi kjenner til som konserveringsmiddel og smaksforbedring.

Felles for begrepet lys og salt er at det viser retning, gir liv og bevarer sunnhet. Det å be Jesu bønn i Matteus 6 «La ditt rike komme, la din vilje skje her på jorda» betyr at vi tror at vi som kristne skal delta på alle samfunnsarenaer.

Vi i Norge har en stor arv fra Hans Nielsen Hauge å forvalte. Ola H. Grytten vil tale på Lys og Salt om det å være en kristen som både har en tydelig stemme inn i samfunnsdebatten, samtidig som han er engasjert i å hjelpe den enkelte gjennom sitt engasjement i Frelsesarmeens arbeid i Solheimsviken.

Se også: På Stevneguiden.no får du oversikt over hva som skjer i Kristen-Norge i sommer

Vi trenger slike forbilder i Norge, som både har en kompetanse og et budskap som når samfunnstopper og har en livsstil som når de utslåtte og trengende. Vi vil stimulere mennesker til å velge en utdanning og en yrkesveg som gir dem anledning til å påvirke og fremme Guds rike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og vi vil stå med dem slik at de ikke vanner ut disippellivet etter hvert som innflytelse og fristelsene øker. Vi ber om at vi får høre om flere som sier at de vil bli advokater, skuespillere, politikere, diplomater, lærere og helse- og sosialarbeidere fordi de vil være fulltidsansatt i Guds rike i den delen av samfunnslivet de har kompetanse.

Sommerkonferansen gir oss en mulighet til å møte mennesker som lever i en mye tøffere hverdag enn det vi har i Norge. Det de står i kan ikke eksponeres i det offentlige rom, men de har historier vi trenger å høre og lære av.

De inspirerer og skaper et verdensvidt perspektiv på det vi gjør også i vårt land.Vi har en bønn og en drøm om at vi ved å fokusere på den enkle og kraftfulle etterfølgelsen av Jesus skal se en ny bevegelse av disipler i Norge Da vil evangeliet nå nye mennesker, og vi tar del i det verdensvide oppdraget Gud har gitt oss.