Siri Nilsen fikk Prøysenprisen. Arkivfoto: Lise Åserud / Scanpix

Prest fikk Prøysens ærespris

Siri Nilsen fikk Prøysenprisen, Bjørn Eidsvåg ble tildelt Prøysens ærespris, mens Teskjekjerringprisen gikk til Svein og Egil Nyhus.

Prøy­sen­året ble åpnet på Det Nors­ke Teat­ret i Oslo med en rekke pris­ut­de­lin­ger og fest­opp­set­ning på ho­ved­sce­nen søn­dag.

Prøy­sen­pri­sen gikk til Siri Nil­sen, dat­ter av Lille­bjørn Nil­sen, som selv vant denne pri­sen for 30 år siden. Siri Nil­sen be­skri­ves som en av få ar­tis­ter i sin ge­ne­ra­sjon som syn­ger på øst­norsk og som har nådd ut til et stør­re pub­li­kum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brød­re­ne Svein og Egil Nyhus fikk årets Te­skje­kjer­ring­pris for ar­bei­det som teg­ne­re og for­fat­te­re både i bok­form og på veien med opp­tre­de­ner for barn gjen­nom mange år. Ny­hus-brød­re­ne be­skri­ves som se­riø­se, hard­tar­bei­den­de kunst­ne­re som tar barn på alvor og gir dem det beste.

Prøy­sens æres­pris gikk i år til Bjørn Eids­våg som be­skri­ves som en av våre aller beste låt­skri­ve­re og ar­tis­ter.

- Siden de­bu­ten i 1976 har han nådd fram til et stort pub­li­kum, ikke minst på grunn av sine per­son­li­ge teks­ter. Eids­våg har en sjel­den evne til å finne de rik­ti­ge or­de­ne og to­ne­ne for å for­mid­le livet i alle li­vets far­ger og stem­nin­ger. Og lik Prøy­sen bru­ker han sin egen dia­lekt i alt han fram­fø­rer og er en glit­ren­de for­mid­ler, heter det i jury­ens be­grun­nel­se.

Prøy­sens kunst­ner­sti­pend gikk til Guro von Ger­me­ten.

(©NTB)