Her er kristen musikk best på nett

ANMELDELSE:

I ja­nu­ar 2011 hadde Dagen vår førs­te test av mu­sikk­stre­am­ing­tje­nes­te­ne Wimp og Spo­ti­fy for å se hvem som var best av dem på kris­ten mu­sikk. Den gan­gen vant svens­ke Spo­ti­fy over­le­gent i de fles­te ka­te­go­ri­ene over sin nors­ke fet­ter, men to år se­ne­re fin­nes det flere al­ter­na­ti­ver.


LES OGSÅ:
Filmåret 2013: Oppturer, oppfølgere og oppgulp

Nå er det der­for på tide med en ny test. Sony`s Music Un­li­mi­ted får komme inn i var­men, i til­legg til Beat.no, etab­lert i Gulen med langt færre an­sat­te. Sist men ikke minst leg­ger vi til ame­ri­kans­ke Gro­oveshark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tes­ten skal vi se hvem som viser flest krist­ne ar­tis­ter i syv ka­te­go­ri­er, men vi skal også se på pris, bru­ker­venn­lig­het og lyd­kva­li­tet. Jeg har ikke telt med så­kal­te «double­ta­ke»-al­bum i tes­ten (to for­skjel­li­ge album i en pakke, som fin­nes fra før av som se­pa­ra­te) men jeg har tatt med ek­slu­si­ve ver­sjo­ner av­al­bum.

Som Spo­ti­fy og Wimp også ser ut til å gjøre, reg­ner jeg EPer med minst seks låter som album.

Pop & Rock

In­nen­for sjan­ge­ren pop og rock blir det uav­gjort første­plass mel­lom Wimp og Spo­ti­fy, etter­fulgt av Music Un­li­mi­ted. Ingen mas­si­ve blun­de­re her fra stre­am­ing­tje­nes­te­ne, bort­sett fra Gro­oveshark, som gjør det svært dår­lig.

Unn­ta­ket er i den au­st­rals­ke ar­tis­ten Re­becca St. James sitt til­fel­le, for hun har bare et par album mind­re i Gro­oveshark enn hos Spo­ti­fy, som har flest av henne.

White Metal

In­nen­for sjan­ge­ren chris­ti­an metal, også po­pu­lært kalt for «white metal», blir det også uav­gjort mel­lom Spo­ti­fy og Wimp, tett etter­fulgt av Music Un­li­mi­ted.


LES OGSÅ:
Dette er Norges mest kontroversielle metallband

Gro­oveshark gjør det bedre enn de gjor­de in­nen­for pop og rock-sjan­ge­ren, og de over­ras­ker po­si­tivt med flest album av alle når det gjel­der det krist­ne glam me­tal-ban­det Stry­per.

Det er lett å se at Gro­oveshark-bru­ke­re ge­ne­relt er mer me­tall­ho­der enn or­di­næ­re gos­pel­fans. Vi mer­ker oss at hvis flere ar­tis­ter og grup­per har samme navn blir det lett rot med hvor album og sing­ler hav­ner. Dette er rik­tig­nok en ut­ford­ring som alle stre­am­ing­tje­nes­te­ne har og noe vi håper at de ord­ner opp i.

Rap

Når vi kom­mer in­nen­for rap-sjan­ge­ren ser vi at det er ingen en­ty­di­ge vin­ne­re. Gro­oveshark le­ve­rer godt når det kom­mer til ar­tis­ter som Trip Lee, Lecrae og Dway­ne Try­umf, der de i alle til­fel­le­ne kun blir over­gått av Spo­ti­fy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjel­der Mana­fest mar­ke­rer Wimp og Music Un­li­mi­ted seg po­si­tivt mens sist­nevn­te stre­am­ing­tje­nes­te gjør det de­si­dert best i an­tall album fra Sev Sta­tik.


LES OGSÅ:
Soul Children med storslått turné i USA

Det skal rik­tig­nok sies at bare Gro­oveshark kan tilby Mana­fest sitt fers­ke album «Figh­ter». Gro­oveshark til­byr en del her, ak­ku­rat som in­nen­for me­tals­jan­ge­ren, og det tyder på et at et ungt pub­li­kum til­trek­kes tje­nes­ten. Vin­ne­ren som blir stå­en­de er uan­sett Spo­ti­fy, men sei­e­ren er knapp.

Reg­gae

In­nen­for kris­ten reg­gae blir det en seier til Spo­ti­fy. Når sant skal sies er ut­val­get her noe la­bert hos flere av stre­am­ing­tje­nes­te­ne, men stort pluss til Spo­ti­fy for at de til­byr ti album av Chris­ta­fa­ri, mens neste­mann på lis­ten bare kan vise til to.

På den annen side er det Wimp og Music Un­li­mi­ted som viser flest album fra Stitchie. Alt i alt viser Wimp, Music Un­li­mi­ted og Spo­ti­fy mest ut­valg i denne sjan­ge­ren.


LES OGSÅ:
Chris Tomlin topper Billboard 200-listen

Gos­pel og soul

In­nen­for gos­pel og soul er de fles­te tje­nes­te­ne ri­me­lig syn­kro­ni­ser­te når det gjel­der an­tall album fra ar­tis­te­ne. Spo­ti­fy vin­ner en kne­pen seier når det gjel­der Tame­la Mann med tre album mot ingen album fra de andre. Gro­oveshark når ikke de andre opp til knær­ne en­gang også in­nen­for denne mu­sikk-sjan­ge­ren.

Klas­sisk lov­sang, Opera & Chant

Når det kom­mer til klas­sisk lov­sang skuf­fer Beat.no. Den ka­tols­ke kir­kes mest po­pu­læ­re san­ger, ame­ri­ka­ne­ren John Michael Tal­bot, får ba­re­ha ti album hos dem. Hos Wimp, Music Un­li­mi­ted og Spo­ti­fy har han der­imot over fire gan­ger så mange album.

Det er en vel­dig dra­ma­tisk for­skjell. Både Taizè og Fer­nan­do Orte­ga har også langt flere album på Spo­ti­fy enn hos noen av de andre. Der­med blir Spo­ti­fy en sole­klar vin­ner her.


LES OGSÅ:
Maria Solheim våknet ofte med tanken om at «dette kan være dagen du dør»

Coun­try

I coun­try-ka­te­go­ri­en stik­ker Spo­ti­fy nok en gang av gårde med sei­e­ren. Når det gjel­der grup­pen The Chris­ti­an Cho­ris­ters fin­ner vi hele 18 album der, mens Music Un­li­mi­ted lig­ger på andre­plass med bare åtte album. Res­ten av stre­am­ing­tje­nes­te­ne har sim­pelt­hen ikke noe ut­valg av grup­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut­val­get er også de­si­dert størst når det gjel­der Marty Ray­bon og Geor­ge Ha­mil­ton hos Spo­ti­fy - nok en gang med Music Un­li­mi­ted på en andre­plass.

Best ut­valg

Spo­ti­fy er fort­satt best på kris­ten mu­sikk, selv om de var mer su­ve­ren i fjor­årets test. Wimp har med andre ord halt innpå. Wimp og Music Un­li­mi­ted må dele andre­plass i denne tes­ten når det gjel­der ut­valg.

Beat.no har noen gode over­ras­kel­ser av og til, men har et godt styk­ke igjen til de kan spise kirse­bær med de store. Gro­oveshark har dess­ver­re lite i bidra med på kris­ten­mu­sikk-fron­ten.

Bil­ligst

Hvis en stor del av po­en­get med en stre­am­ing­tje­nes­te ikke er å finne mu­sikk, men å laste opp og ha med seg mu­sikk man al­le­re­de har kjøpt eller las­tet ned, så kan Gro­oveshark være at­trak­tivt. Det er også den bil­ligs­te stre­am­ing­tje­nes­ten i tes­ten vår og gra­tis­mo­del­len har ikke tids­be­grens­ning slik Spo­ti­fy har.


LES OGSÅ:
Blir nektet å bruke Frelsesarmé-uniform under Eurovision

Bru­ker­venn­lig

Wimp lig­ger et heste­hode foran kon­kur­ren­te­ne sine når det kom­mer til bru­ker­venn­lig­het. Som i Spo­ti­fy får man tips til ar­tis­ter som kan minne om de man hører på, men Wimp går len­ger.

Wimp-re­dak­sjo­nen, ar­tis­ter og bru­ker­ne selv leg­ger ut spille­lis­ter, noe som gjør Wimp til den mest so­sia­le stre­am­ing-tje­nes­ten. Man får også over­sikt over de ny­es­te og mest kri­ti­ker­ros­te al­bu­me­ne in­nen­for mange sjang­re på for­si­den, og det er vel­dig prak­tisk.

Lyd­kva­li­tet

Det vi rea­ge­rer ne­ga­tivt på med Music Un­li­mi­ted er den treige re­spon­sen når man søker opp ar­tis­ter. I til­legg kom­mer de dår­ligst ut når det gjel­der lyd­kva­li­tet (48 kbit per se­kund) mens Spo­ti­fy kom­mer best ut (320 kbit per se­kund på det høy­es­te). Alt i alt vil vi si at Spo­ti­fy nok en gang er vin­ne­ren når det kom­mer til ut­valg av kris­ten mu­sikk og lyd­kva­li­tet, Gro­oveshark vin­ner på pris og Wimp er best på bru­ker­venn­lig­het.


LES FLERE ARTIKLER OM KULTUR HER

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(Dagen)

Gospel/Soul

Fred Hammond

Spotify: 8 album
Wimp: 5 album
Beat.no: 8 album
Music Unlimited: 8 album
Grooveshark: 3 album

Marvin Sapp
Spotify: 8 album
Wimp: 7 album
Beat.no: 8 album
Music Unlimited: 8 album
Grooveshark: 1 album

Darwin Hobb s
Spotify: 7 album
Wimp: 7 album
Beat.no: 3 album
Music Unlimited: 7 album
Grooveshark: 0 album

Mary Mary
Spotify: 7 album
Wimp: 6 album
Beat.no: 6 album
Music Unlimited: 7 album
Grooveshark: 3 album

Tamela Mann
Spotify: 3 album
Wimp: 0 album
Beat.no: 0 album
Music Unlimited: 0 album
Grooveshark: 0 album

Byron Cage
Spotify: 2 album
Wimp: 2 album
Beat.no: 2 album
Music Unlimited: 2 album
Grooveshark: 0 album

Klassisk lovsang,Opera
Country
White metal
Kristen rap
Raggae
Pop/rock