Gir nytt liv til gamle legender

Kinnaspelet tar for seg både reformasjonen og historisk kirkebygging.

Lør­dag og søn­dag er det klart for årets ut­ga­ve av Kin­na­s­pe­let, et av de elds­te og mest etab­ler­te his­to­ris­ke spil­le­ne i Norge.

Hand­lin­gen i Kin­na­s­pe­let er hen­tet både fra re­for­ma­sjo­nen i 1537, og fra over tusen år gam­mel folke­dik­ting om hel­li­ge menn som slo seg ned blant annet på vest­kys­ten av Norge. Den så­kal­te Sunni­va-le­gen­den spil­ler også en vik­tig rolle i Kin­na­s­pe­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tea­ter­styk­ket er et sam­ar­beid mel­lom Sogn og Fjor­da­ne Tea­ter og Kin­na­s­pe­let i Florø. I år er det ny re­gis­sør, Mi­riam Pre­støy Lie. Hun har tid­li­ge­re sam­ar­bei­det med dan­se­ren Kris­tin Rygh Helge­bo­stad om flere pro­duk­sjo­ner, nå er Helge­bo­stad hen­tet inn for å blant annet ko­reo­gra­fe­re vi­king­dan­sen - et av høyde­punk­te­ne i spil­let.

Gro Anthun, som til dag­lig er kan­tor i Førde, har an­sva­ret for et stort kor på over 40 san­ge­re. I til­legg til flere pro­fe­sjo­nel­le skue­spil­le­re i ho­ved­rol­le­ne, er over 150 lo­ka­le ak­tø­rer, ko­ris­ter og or­kes­ter med på sce­nen.

- På Kinn får en med seg flere kul­tur­opp­le­vel­ser denne hel­gen, opp­ly­ser styre­med­lem Odd­var Isene i Kin­na­s­pe­let til Dagen.

- Det blir blant annet kon­ser­ter og om­vis­ning i den gamle kir­ken, his­to­risk vand­ring rundt øya sam­men med en lo­kal­his­to­ri­ker, og ulike ak­ti­vi­te­ter for barn. Men «Son­gen ved det store djup» er det sen­tra­le - dette unike tea­te­ret her ute på hav­stran­da, som lok­ker fram både smil og tårer hos pub­li­kum.

Det blir blant annet satt opp direktebåt og busser fra Bergen slik at folk skal komme seg til den lille øya vest i havet.

Kin­na­s­pe­let er et av de mange ar­ran­ge­men­te­ne som lig­ger inne i Stevne­guid­en.no, Da­gens over­sikt over krist­ne stev­ner/ar­ran­ge­men­ter.

Kinnaspelet

Kinnaspelet er et historisk spel som hvert år siden 1985 har blitt framført mellom bergveggen og steinkirken Kinn kirke på øya Kinn i Flora kommune i Sunnfjord i Sogn og Fjordane.

Under Kinnaspelet blir skuespillet «Songen ved det store djup», skrevet av Rolf Losnegård, satt opp og vist med deltakelse av både profesjonelle aktører og amatører.

Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no