MENTOR: Den erfarne gospelsangeren Samuel Ljungbladh (bak) vil være mentor og medvandrer for junior, Hans Petter Hammersmark. Nå gleder de seg over å kunne stå på samme scene for første gang. (Foto: Tor Weibye)

Fikk endelig synge med gospel-forbildet

Eldstemann er 36, trebarns-far og kjent artist i Sverige. Junior er 24, student og kjent fra tv-programmet «The Voice» i Norge. Mye skiller, men gospel, kristentro og sosialt engasjement har ført dem sammen.

Sa­mu­el Lj­ung­bladhhar all­tid vært et for­bil­de og in­spi­ra­sjons­kil­de for Hans Pet­ter Ham­mers­mark. Denne uken har de to opp­trådt sam­men for førs­te gang, til stor glede, og litt, engstel­se hos yngste­mann:

- Jeg gle­der meg vel­dig. Sa­mu­el er et av mine størs­te for­bil­der gjen­nom ti­de­ne. Å få synge med ham er gans­ke stort. Jeg er gans­ke ydmyk og en smule ner­vøs, sier Ham­mers­mark til et ut­brudd av rå lat­ter fra Lj­ung­bladh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Ham­mers­mark lar seg ikke stop­pe av ut­brud­det og fort­set­ter i en ydmyk tone:

- Jeg skal prøve å ikke dra Sa­mu­el ned. Han får prøve å redde det der­som det skul­le bli for galt, sier soul- og gos­pel­san­ge­ren fra Sta­vern i Vest­fold.

Lørdag kveld kan duoen opp­le­ves i Stat­hel­le i nedre Tele­mark mens de av­slut­ter søn­dag i Oslo.

Men det er mer ved sam­ar­bei­det enn bare å stå på samme scene. Svens­ken, som dri­ver med sang og mu­sikk på hel­tid, har nem­lig sagt ja til å være men­tor for den nors­ke del­tids­stu­den­ten.

På spørs­mål om hva Hans Pet­ter håper at den nære kon­tak­ten dem i mel­lom skal gi ham, sva­rer han:

- Det er så mangt. Men først og fremst skal han være en med­vand­rer. Det er det men­tor-funk­sjo­nen hand­ler om. Det drei­er seg ikke bare om mu­sikk­bran­sjen, men om hele livet.

- Det hand­ler om å kunne være både hel kris­ten og hel mu­si­ker på samme tid.

- Det er ikke en helt van­lig kom­bi­na­sjon i disse dager. Mu­sikk­bran­sjen hand­ler mye om «se meg, elsk meg, hør meg». Det blir litt an­ner­le­des når en vel­ger å stå for noe som er stør­re enn en selv. Men det tror jeg er bra, sier Hans Pet­ter Ham­mers­mark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det tred­je ele­men­tet som knyt­ter nord­man­nen til svens­ken, er et fel­les en­ga­sje­ment i den krist­ne hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Star of Hope og den inn­sat­sen den gjør for fat­ti­ge og funk­sjons­hem­me­de barn i blant annet Ro­ma­nia og Haiti.

- Jeg håper at tur­ne­en skal gi nye fad­de­re og mer opp­merk­som­het til Star of Hope. Å ha med denne or­ga­ni­sa­sjo­nen gir en eks­tra me­ning og en eks­tra di­men­sjon til det vi dri­ver med, sier Ham­mers­mark.

Lj­ung­bladh leg­ger til at det fak­tisk var Star of Hope som brak­te de to ar­tis­te­ne sam­men for førs­te gang. Ideen ble sådd da svens­ken var sam­men med Star of Hopes leder i Norge, Håkon Skaug, på en tur til Haiti.

- Jeg hadde lyst til å hjel­pe fram en som hadde et ty­de­lig med mål med det han gjor­de, og Håkon fore­slo Hans Pet­ter. Jeg kjen­te litt til ham fra før etter at vi møt­tes på Skjær­gårds, og vi tok kon­takt.

- Det har blitt et vel­dig na­tur­lig sam­ar­beid og vi synes at det fun­ge­rer bra. Jeg tak­ker Håkon for ideen, sier Sa­mu­el Lj­ung­bladh.

Lj­ung­bladh har men­tor selv også. I USA bor Smo­kie Nor­ful, en av de størs­te gos­pel­hel­te­ne i ver­den, iføl­ge de som har greie på den slags.

- Den re­la­sjo­nen jeg har fått til ham gjor­de det vel­dig for meg at jeg også vil gjøre noe for andre. Om ikke jeg tar an­svar selv og for­sø­ker å fost­re og hjel­pe unge krist­ne ar­tis­ter, hvor­for skal noen andre gjøre det?

I følge svens­ken skal han og Hans Pet­ter dele livs­er­fa­rin­ger og prate mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg tror at jeg kom­mer til å lære vel­dig mye av Hans Pet­ter. Det er slik når man er del av et fel­les­skap. Jeg er i en helt annen livs­si­tua­sjon enn ham. Ver­den har end­ret seg mye siden jeg var på hans alder, min­ner Lj­ung­bladh om.

Han leg­ger til at det er førs­te gan­gen for begge med mentor­skap, og at de der­for ikke vet hvor dette går hen.

Hans Pet­ter Ham­mers­mark sup­ple­rer:

- Jeg kom­mer til å ha vel­dig nytte av en med litt mer er­fa­ring enn meg. Og det er ikke all­tid man har ven­ner som man kan snak­ke med alt om. Da blir det frag­men­tert. Men nå er det bare å kjøre på, sier san­ge­ren fra Sta­vern.

Han er over­be­vist om at det i deres bran­sje kan være bra å snak­ke med og møte men­nes­ker som dri­ver med ak­ku­rat det samme som dem selv.

- Det som synes på sce­nen er bare en liten del av alt det vi gjør, det er så vel­dig mye annet som ikke pub­li­kum ser, på­pe­ker ar­tis­te­ne, i nes­ten sam­stemt kor.

Hammersmark & Ljungbladh

Hans Petter Hammersmark (24) er norsk soul- og gospelsanger, kjent fra blant annet TV-programmet «The Voice».

Samuel Ljungbladh (36) er en svensk soul og gospelsanger med flere plateutgivelser bak seg, sist i 2009.

Både Hammersmark og Ljunbladh har engasjert seg i arbeidet til den kristne, humanitære organisasjonen Star of Hope.

Den pågående miniturneen har som mål å verve flere støttespiller og faddere til organisasjonens arbeid i Romania og Haiti.

Les også
Fra «X Factor» til Nashville
Les også
Lovsangsleder mest spilt i verdenChris Tomlin
Les også
- Dunkemusikk kan like gjerne være lovsangU-festivalen