550 barn på gospelfestival

Det velter en kristen barnekorbølge over landet, og én helg i året samles mange av korene i Kragerø. Det setter ikke minst alle små sangfugler fra bygde-Norge pris på. Se bildene!

Det run­ger av sang helt opp­un­der bjelke­la­ge­ne i Kra­ge­rø­hal­len når 550 små gull­stru­per trøk­ker til fra tri­bu­nen. Tri­bune­plas­sen in­di­ke­rer ikke at de er bare til­skue­re. Det er de somer del­ta­ker­ne - og tri­bu­nen er som skapt for ko­ris­te­ne til­reist fra 33 ulike ste­der for an­led­nin­gen.

San­ger­mam­ma Vesle­møy Tørre Sær­sland går i tet for ett av dem, barne­gos­pel­ko­ret i lille Sau­land i Hjart­dal i Tele­mark. Der syn­ger 48 av 120 barn på byg­das skole i kris­tentbarne­kor. Den elds­te halv­de­len var med på Barne­gos­pel­fes­ti­va­len i Kra­gerø i helga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer for ten­årin­ger

Tørre Sær­sland og barna i Sau­land Barne­gos­pel liker seg vel­dig godt her og har gle­det seg lenge til høs­tens høyde­punkt. De kjø­rer glade­lig i tre timer for å komme til Tele­marks­kys­ten og møte andre san­ge­re, le­de­re og for­eld­re og få in­spi­ra­sjon. Sær­slands kor har vært her 8-10 år på rad.

Tross en­stu­si­as­men - etter fjor­årets fes­ti­val la kor­mam­ma­en inn en eks­tra be­stil­ling: Mer for ten­årin­ge­ne.

For fes­ti­va­len har hatt mest å by på for dem som ikke har nådd ten­åra. Eva­lu­e­rin­gen av­dek­ket behov for til­bud til dem som er i ferd med å vokse ut av barne­ko­re­ne. Mange ste­der er det ikke noe sang­lig til­bud som fen­ger dem. Da ram­ler de av.

Vi snak­kes rett etter en danse­økt for fers­ke ten­årin­ger. I år fikk Vesle­møy det hun sav­net og er enda mer for­nøyd enn van­lig.

Hun har med seg om­kring halve koret. Bare de elds­te får være med. De yngs­te må vente til de går i 5. klas­se. Når de elds­te kom­mer hjem, lærer de bort nye san­ger til dem hjem­me, 5-6 san­ger det digre fel­les­ko­ret på fes­ti­va­len øver på i løpet av hel­gen.

- Å møte så mange andre er stort når man er fra et lite sted, sier Tørre Sær­sland som leder det enes­te sang­til­bu­det for barn i kom­mu­nen.

Med seg hjem får hun CDer med bak­grunns­mu­sikk, også dette en vik­tig res­surs for et kor fra dis­trikts-Nor­ge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har ikke noen som kom­per oss, så vi bru­ker play­back, for­kla­rer hun og trek­ker også fram det krist­ne fel­les­ska­pet og at ser­ve­rin­gen er god og rask så det blir tid til å leke ved siden av øvel­se­ne.

Kris­ten kor­bøl­ge

Ragn­hild Hiis Aane­stad var med å star­te Barne­kor­fes­ti­va­len for 15 år siden. Hun har hatt stor suk­sess med Soul Child­ren under Nor­mi­sjons bar­ne- og ung­doms­pa­ra­ply. Soul Child­ren-ko­re­ne blir flere og flere både i Norge og uten­lands. I Kra­gerø, hvor Hiis Aane­stad nå bor, er hun med og di­ri­ge­rer og in­spi­re­rer.

Korgründe­ren ser at det er kom­met mange barne­kor de siste åra, også uten­for Soul Child­ren. Krist­ne barne­kor er så godt som ene­rå­den­de i Norge. Mens Ten Sing var stor­le­ve­ran­dør av kom­men­de stjer­ner før, dan­nes det knapt nye Ten Sing-kor len­ger. Nå er krist­ne barne­kor på fram­marsj. Det av­spei­les i TV-pro­gram­mer som The Voice, MGP Junior, Nors­ke Ta­len­ter, Idol og Stjerne­kamp.

- Chis­ti­ne Balk som har job­bet sam­men med oss i Soul Child­ren, var med på The Voice nylig, og mange andre i disse pro­gram­me­ne har lig­nen­de bak­grunn, sier Hiis Aane­stad til Dagen.

Hoppe­slott

Barne­gos­pel­fes­ti­va­lens barne­pro­fil er ty­de­lig i Kra­ge­rø­hal­len. Det kryr og lyder av barn, og i det som til kvel­den skal bli sove­sal for 600 unger, står det digre hoppe­slott. Her kan barna løpe lop­pe­ne av seg etter å ha stått gans­ke stil­le på rekke og øvd inn nye san­ger.

Fes­ti­val­sjef Jarle Store­bø er stor­for­nøyd og roser sin dyk­ti­ge stab.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er et fa­bel­ak­tig barne­kor­ar­beid som dri­ves, og her har kris­ten­fol­ket nes­ten mono­pol, fast­slår han.

DAGEN