ISRAELVENNER: Pinseforkynner Eva Olsvold Sundar og Harry Wiig Andersen (86), som har reist til Israel hvert år siden 1975, de fleste av dem som reiseleder med elever fra Nordhordland folkehøgskole.

Erfarne israelforkynnere svarer: – Menighetene har sviktet

Israelforkynner i Pinsebevegelsen, Eva Olsvold Sundar, mener menighetsledere må gå i seg selv og stille seg spørsmålet om de tror Gud fortsatt har en plan med det jødiske folk.

Pinseforkynner Eva Olsvold Sundar er profilert israelforkynner, kjent fra blant annet Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalems norske avdeling. Hun opplever entusiasme, også blant unge, når hun forkynner om Israel. I likhet med Helgerud tror hun likevel at det er blitt for mye av det gode for noen, særlig blant enkelte i 40-50-årsalderen.

– Noen av som er menighetsledere i dag har forbundet israelvenner med å være veldig politiske. Når det attpåtil er kontroversielt i samfunnet blir det enklest å ikke forholdet seg til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gå i seg selv

– Hva må gjøre annerledes, hvis utviklingen skal snus?

– Menighetsledere må gå i seg selv og stille seg spørsmålet om de tror Gud fortsatt har en plan med det jødiske folk i dag. Der er Guds ord tydelig, og da må det også få konsekvens for hvordan man forholder seg til det i menigheten. Dernest må man ha en undervisning fundert først og fremst på Guds ord og så får det politiske heller bli en konsekvens av dette.

– Og så kan vi ta med ungdommene til Israel, legger forkynneren til og argumenterer:

– Når vi forstår Israel og det jødiske folk i lys av Bibelen ser vi at vi lever i en tid der Bibelens profetier oppfylles. Det må unge også få se.

Tar unge med til Israel

Blant de eldste israelvennene finner Harry Wiig Andersen (86). Han har reist til Israel hvert år siden 1975, de fleste av dem som reiseleder med elever fra Nordhordland folkehøgskole. Han tror disse turene er noe av nøkkelen til å videreføre israelvennskap.

Andersen har i flere rundt reist rundt og forkynt om Israel i bedehus, men gjennomsnittsalderen på israelmøtene, er ifølge 86-åringen, godt over 60 år. På bedehusene Andersen har forkynt har det ikke vært vanlig å vaie med israelflagg og blåse i shofar under lovsangen, men han støtter Helgeruds teori om at denne typen symbolikk kan virke fremmedgjørende på unge kristne.

– Har din generasjon kristne mislyktes i å gjøre oppvoksende kristne til israelvenner?

– Det vil jeg ikke si, men jeg har merket meg at det i forkynnelsen er mye mindre fokus på Jesu gjenkomst og Israel i dag enn hva det var før. Det kan være emissærer og prester er redde for at de ikke behersker temaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fattig Bibel

– Hva står på spill, hvis vi får nye generasjoner kristne helt uten israelvenner?

Det styrker troen fantastisk å se med våre øyne alt som skjer i Israel som det er profetert om i Bibelen. Det styrkertroen på Bibelen også – i aller høyeste grad. Går de glipp av dette vil de etter hvert få en veldig fattig bibel.